Siri Eskola teki pesishistoriaa, vaikka oli itse unohtaa huiman saavutuksensa – Manse juhli runkosarjan voittoa ja vältti raskaimman reissun

Manse PP ei tyytynyt Kaupissa runkosarjan voiton ratkaisseeseen pisteeseen, vaan se kaatoi Kirittäret supervuoron jälkeen.

Mansen Siri Eskola oli sunnuntain suurin sankari. Eskola löi runkosarjassa yhteensä historialliset 102 juoksua (13+89).

14.8. 21:51 | Päivitetty 14.8. 22:07

Aamulehti

Loistokauden naisten Superpesiksessä tähän saakka pelannut Manse PP lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

Asia varmistui sunnuntaina Aamulehden Viikon ottelussa heti ensimmäisen jakson jälkeen, kun Manse nappasi jaksovoitolla Kirittäriä vastaan vaaditun sarjapisteen.

Pelissä oli havaittavissa samoja piirteitä kuin pari viikkoa sitten Hippoksella: Manse oli avausjaksolla ylivoimainen, mutta Kirittäret nosti huomattavasti tasoaan pelin edetessä. Tällä kertaa supervuorossa oli Mansen vuoro voittaa 2–1 (4–0, 3–4, 1–0).

Manse voitti naisten Superpesiksen runkosarjan viimeksi kaudella 2017. Tuona syksynä joukkue juhli myös viimeisintä Suomen mestaruuttaan.

Runkosarjan voittotaistelun lisäksi mielenkiinto kohdistui sunnuntaina erityisesti Mansen Siri Eskolaan.

Juuri Kirittäristä täksi kaudeksi Tampereelle siirtynyt lyöjätykki oli vain yhden juoksun päässä sadan lyödyn juoksun rikkomisesta runkosarjassa ensimmäisenä pelaajana koskaan.

Eskola ei aikaillut uudelle sataluvulle yltämisessä: heti ensimmäisessä vuorossa ajotilanteessa vastustamaton isku keskisaumaan, pallo talteen ja raikuvat suosionosoitukset Kaupin tuhatpäiseltä yleisöltä.

Itse hän ei tosin aluksi edes muistanut koko asiaa.

”Iloitsin ensin vain siitä, että sain Jyväskylää vastaan lyötyä juoksun”, hän naureskeli ottelun jälkeen.

Eskolan ulottuvilla oli myös kunnariennätys, jota hän jo päätösotteluun lähdettäessä jakoi 13 kunnarilla. Tuo ennätys ei tällä kertaa mennyt uuteen uskoon.

”Kunnari on kumminkin loppujen lopuksi aina aika vaikea lyönti. Varsinkin kun on hyvä ulkokenttä vastassa, lyönnin pitää olla täydellinen. Jos sitä lähtee väkisin hakemaan, helposti alkaa puristamaan liikaa”, Eskola totesi.

”Voin lyödä sen sitten, jos Jyväskylä tulee loppupeleissä uudelleen vastaan.”

Mansella riitti sunnuntaina ilonaiheita. Etualalla juhlivat ykköskärjessä loistavan kauden pelanneet Henna Peltokangas (oik.) ja Kirsi Ala-Lipasti (keskellä).

Lyöntivuoroillaan Eskola sai yleisön suorastaan raivokkaan tuen taakseen. Käsikirjoituksesta tuli täydellinen, kun supervuorossa hän ratkaisi ottelun hienolla ykkösrajanäpillä.

Eskola tunnetaan erityisesti painavasta kumurastaan, mutta pelinjohto on korostanut alusta alkaen monipuolisten lyöntiratkaisuiden merkitystä. Saaga-Angelia Raudasojan tuoma voittojuoksu, Eskolan 102:s lyöty, oli tästä loistava esimerkki.

”Saaga oli tulossa kovilla jaloilla, joten vastustaja ei voi jäädä yhtään kantapäilleen. Noissa tilanteissa heidän täytyy tulla hakemaan pientä, jolloin läpilyönneillekin jää usein tilaa”, Eskola kuvaili kesän menestysreseptiä.

Eskolan ennätykset ovatkin samalla osoitus Mansen vahvuudesta joukkueena. Ykköskärjen Raudasoja, Kirsi Ala-Lipasti ja Henna Peltokangas muodostivat etenijätilaston kärkikolmikon.

Eskolalle on riittänyt kosolti kotiutusyrityksiä siitäkin huolimatta, että hän on pelannut suurimman osan kaudesta toiveidensa mukaisesti myös ulkopeliä numerolla eikä lyöjäjokerina.

”Eihän Siri Jyväskylässä ole sitä 102 juoksua saanut. Meillä on niin jäätävä kärki, jolloin saamme lähtökohtaisesti hänelle aina tilannetta”, Mansen pelinjohtaja Jari Cavernelis kiitteli joukkueensa kokonaispanosta.

”Sirillä on mahtava lyöntivalikoima, joten olemme halunneet käyttää sitä monipuolisesti. Se on toiminut, mikä näkyy kunnareiden määrästäkin.”

Saaga-Angelia Raudasoja syöksyi kotipesään tuoden voittojuoksun. Siri Eskola (kultakypärässä) ja Sylvi Pellonperä tuulettivat, Kirittärien lukkari Mari Mantsinen oli tilanteessa voimaton.

Manse PP:hen täksi kaudeksi tulleiden pelinjohtaja Jari Caverneliksen ja tähtilyöjä Siri Eskolan yhteistyö on toiminut loistavasti.

Manse kohtaa puolivälierissä runkosarjan kahdeksanneksi sijoittuneen Hyvinkään Tahkon. Paras viidestä -ottelusarjan ensimmäinen osa pelataan Kaupissa jo ensi keskiviikkona 17. elokuuta.

Tahko kampesi itsensä pudotuspeleihin ottamalla Joensuun Mailasta 2–0-vierasvoiton, joka samalla riitti juuri JoMan ohittamiseen. Tämä on helpotus Manselle, joka välttää pitkät ja mutkikkaat bussimatkat Pohjois-Karjalaan.

”Onneksi ei tarvitse lähteä sinne könyämään. Hyvinkää on siinä mielessä kivempi vastustaja, mutta nytkin vastaan tulee innokas joukkue jolla on laatupelaajia”, Cavernelis totesi.

Ensimmäisen kierroksen muut otteluparit ovat Pesäkarhut–Mailattaret, Kirittäret–Fera ja Virkiä–Maila-Jussit. Suurin mielenkiinto kohdistuu viimeksi mainittuun Etelä-Pohjanmaan paikalliskamppailuun, jossa yllätyksen todennäköisyys on suurin.

Aamulehden Viikon ottelun voi katsoa tallenteena tästä linkistä.

Mitä tapahtui?

Viihdettä yli tuhannelle

Manse juhli toisella jaksolla Sara-Ella Kemppaisen ja Ella Reimanin kunnareita.

Manse iski heti ensimmäisessä sisävuorossaan kolme juoksua. Tämän jälkeen kotijoukkue sortui helppoihin virheisiin sisällä mutta sai ulkopelillään Kirittäret täysin aisoihin. Vieraille kertyi ennen taukoa vain kaksi kolmostilannetta – nekin vasta viimeisessä vuorossa.

Kirittäret sai sisäpeliään auki toisella jaksolla. Johtoasema vaihtui useampaan kertaan, ja lopulta edelle jäi Kirittäret.

Eskola ratkaisi pelin supervuorossa. Mansen tuuletusten perusteella samalla maksettiin kalavelkoja joukkueiden edellisestä kohtaamisesta. Osansa sai ainakin Kirittärien lukkari Mari Mantsinen, joka pelasi tappiosta huolimatta jälleen vahvan ottelun.

Manse vaihtoi jokereiksi Virpi Hukan tauolla ja Anna Ala-Kauhaluoman kesken toisen jakson. Pelinjohtaja Jari Caverneliksen mukaan kaksikkoa haluttiin varmuuden vuoksi säästellä.

Sunnuntaipeli ja ihanteellinen sää pesiksen katseluun houkutteli Kauppiin 1 096 katsojaa, jotka saivat aikaan myös hyvän tunnelman.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut