EM-valinnat sähköistivät Kalevan kisojen päätöspäivän: ”Tämä on unelmien täyttymys” – Oriveden Juuso Hassi palasi ottelun mestariksi

Juuso Hassi toi Pirkanmaalle ainoan kullan Kalevan kisojen päätöspäivänä. Toni Kuusela ja Sara Killinen valloittivat viimeiset EM-paikat.

Toni Kuusela (vasemmalla) voitti keihäänheiton SM-hopeaa ja iloitsi EM-kisapaikan varmistuksesta. Oliver Helander ei selkäkrampin vuoksi voinut heittää kuin kerran ja oli seitsemäs.

7.8. 20:42

Aamulehti, STT

Joensuun Kalevan kisat huipentuivat sunnuntaina kahteen EM-kisapaikan ratkaisseeseen finaaliin.

Miesten keihäässä kisalipun EM-Müncheniin nappasi Toni Kuusela ja naisten moukarissa Sara Killinen.

EM-paikasta Kuuselan kanssa kisannut Toni Keränen avasi vahvasti 82-metrisellä, mutta Kuuselan toisen kierroksen 84,01-metrinen, hänen kautensa paras heitto, riitti SM-hopeaan Keräsen jäätyä pronssille.

Mestaruuden vei EM-kisoihin lähtevä, kotikentällään heittänyt Lassi Etelätalo. Hän kiskaisi viimeisellä kierroksella kauden parhaansa 84,62 ja nousi voittoon.

”Tiesin, että Lassi tulee ohi. En tiedä, miten Lassi sen tekee. Aina hän kuitenkin tulee takaa ohi. Ihan sama, mihin itse heittää”, toiseksi tipahtanut Toni Kuusela manasi kilpailun jälkeen.

Etelätalo lähtee mitalitavoitteella EM-kisoihin.

”Kolmas sija kuulosti tylsältä, enkä halunnut hävitä kotikisaa. Kunto on hyvä, ja mitali on selkeä tavoite. Mitali vaatii vain hyvän onnistumisen finaalissa”, Joensuun Katajaa edustava Etelätalo totesi.

Lassi Etelätalo hakee Kalevan kisojen kullan jälkeen EM-mitalia.

EM-kolmikon kolmas jäsen Oliver Helander jätti ilmaan paljon kysymysmerkkejä. Hän pystyi heittämänä vain kerran selkäkrampin vuoksi, ja 76-metrinen riitti sijaan seitsemän. Helander jätti viisi muuta heittoaan käyttämättä.

”Selkä kramppasi ensimmäisen heiton jälkeen. Sen jälkeen ei ollut oikeastaan mitään mahdollisuutta heittää. Vähän harmittaa, kun lämmittelyssä tuntui todella hyvältä. Eka heittokin oli ihan hyvän tuntuinen, mutta lähti maailman huonoimpaan asentoon”, Helander harmitteli.

Helander aikoi käydä magneettikuvissa ja varmistaa, ettei kyse ole kramppia vakavammasta.

Killinen nappasi paikan ennen MM-kävijä Suvi Koskista heittämällä SM-pronssia tuloksella 66,59. Koskinen reilun metrin päähän neljänneksi.

”Tämä on unelmien täyttymys. En ajatellut, että heittäisin tänä vuonna 70 metriä ja pääsisin EM-kilpailuihin”, ennätyksensä 71,02 tänä vuonna heittänyt Killinen iloitsi.

”Aamulla oli pala kurkussa ja jännitti. Toi paineita, kun oli kisapaikka panoksena, mutta eka heitto oli jo hyvä”, Killinen viittasi pronssitulokseensa

Krista Tervo taipui hopealle, kun MM-seiska Silja Kosonen nappasi mestaruuden.

Sara Killinen heitti moukarin SM-pronssia ja varmisti paikkansa EM-kisoihin.

Samuelsson taipui

Miesten 100 metrin mestari, Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson ei pystynyt Anniina Kortetmaan temppuun eli pikamatkojen tuplakultaan. Samuelsson jäi 200 metrillä pronssille, kun tänä kesänä matkan Suomen ennätyksen pyrähtänyt Samuel Purola voitti ajalla 20,62. Heidän väliinsä kiilasi vielä Oskari Lehtonen.

”Valmentaja sanoi, ettei olisi pitänyt juosta täällä satasta. Poikki olevilla jaloilla juoksu ei kantanut loppuun asti. Reidet olivat tyhjät”, Purola mietti.

Kortetmaa vei naisten 200 metriä ja otti toisen kultansa Joensuusta ennätyksellään 23,42. Hopealle juossut Milja Thureson puolestaan vie kotiinsa peräti kolme mitalia: 400 metrin pronssi, 200 metrin hopea ja 100 metrin hopea.

Naisten korkeudessa SE-nainen, Tampereen Pyrinnön Ella Junnila jäi pronssille tuloksella 185, kun Heta Tuuri voitti ylitettyään 188 ja Sini Lällä oli hopealla samalla tuloksella kuin Junnila.

Koko kolmikko oli mukana MM-kisoissa ja jatkaa kautta EM-kisoissa. Vuoden 2021 mestarilla Junnilalla oli alla viikko ankaraa harjoittelua kohti EM-kisoja.

”Minulla oli treenijakson takia tänään treenijalat, muta nyt harjoittelua aletaan keventää EM-kisoja varten, Junnila kertoi.

Junnila iloitsi onnistuneista tekniikkaharjoituksista, mutta hän ei väsynein jaloin kyennyt sovittamaan tekniikkaa kilpailuhyppyihin.

Hassille kultaa

Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi oli sunnuntain ainoa pirkanmaalaismestari. Kymmenottelija jatkoi avauspäivän hyvää virettään ja piti haastajat takanaan yhteistuloksella 7 459. Hopeaa ja pronssia voittivat veljekset Juuso ja Ville Toivonen.

Hassi summasi sunnuntaina 110 metrin aidoissa ajan 14,93, kiekonheitossa 37,82, seiväshypyssä 450, keihäässä 58,26 ja 1 500 metrillä 4.50,55.

Hassille SM-kulta oli viides, ja hän palasi ykköseksi viime vuoden pronssin jälkeen.

”Parempaa tekemistä kuin viime vuonna. Ottelussa sarjaan mahtui tietysti heikompiakin suorituksia, ja sarja vaihteli. Olen tyytyväinen.”

”Tähtäsin 4.43 aikaan 1  500 metrillä, mutta eilinen (lauantai) verotti. Aitajuoksussa oli merkkejä hyvästä. Harjoituskaudella kehitin räjähtävyyttä parempaan jamaan, ja se on näkynyt”, Hassi arvioi.

Pirkanmaalle tuli sunnuntaina tukku himmeämpiä mitaleja. Nuoret Tampereen Pyrinnön urheilijat Frida Hämäläinen (58,12) ja Jaakko Linnus (51,93) voittivat hopeaa 400 metrin aidoissa sekä miesten kiekossa Nuutti Heikkilä heitti pronssille ennätyksellään 52,52. Pyrinnön Antti Sainio jäi miesten aidatulla ratakierroksella neljänneksi.

Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santtu Heikkinen voitti miesten 800 metrillä pronssia ajalla 1.52,28. Joonas Rinteen napatessa keskimatkojen tuplamestaruuden. Heikkinen voitti 1 500 metrillä jo hopeaa ja toi Lempäälään neljännen Kalevan kisa -mitalin Joensuusta. Naisten 800 metrillä nähtiin odotettu kohtaaminen, jossa Sara Kuivisto vei mestaruuden ajalla 2.04,12 ja Eveliina Määttänen jäi hopealle.

Oriveden Hirsilän Pyrkivää edustava Kaisa Kymäläinen nappasi naisten kuulakisassa pronssia työnnöllään 15,97 ja otti kuudennen Kalevan kisa -mitalinsa.

Sara Kuivisto (keskellä) voitti 800 metriä.

Poimintoja

Mestareita

Naisten korkeus: Heta Tuuri Lahden Ahkera 188

Miesten keihäs: Lassi Etelätalo Joensuun Kataja 84,62

Miesten 200m: Samuel Purola Oulun Pyrintö 20,62

Naisten 200m: Anniina Kortetmaa Jyväskylän Kenttäurheilijat 23,42

Miesten 5000m: Mika Kotiranta Joensuun Kataja 14.03,12

Naisten 5000m: Camilla Richardsson Esbo IF 15.33,35

Naisten moukari: Silja Kosonen Turun Urheiluliitto 69,78

Naisten kuula: Senja Mäkitörmä Varpaisjärven Vire 17,51

Miesten 400m aj: Tuomas Lehtonen Liedon Parma 51,43

Naisten 400m aj: Kristiina Halonen Lappeenrannan Urheilu-Miehet 56,97

Kymmenottelu: Juuso Hassi Oriveden Ponnistus 7 459

Miesten 800m: Joonas Rinne Saarijärven Pullistus 1.51,65

Naisten 800m: Sara Kuivisto Borgå Akilles 2.04,12.

Miesten 110m aj: Elmo Lakka Jyväskylän Kenttäurheilijat 13,77

Naisten pituus: Anne-Mari Lehtiö Kenttäurheilijat -58 622

Miesten 3loikka: Simo Lipsanen Lappeenrannan Urheilu-Miehet 16,24.

Miesten kiekko: Frantz Kruger Vasa IS 59,10

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut