Uusi seitsikko palkitsi Joel Banksin luottamuksen – Suomi otti hienon vierasvoiton EM-karsinnan vaikeimmasta ottelusta

Brittivalmentaja on tehnyt onnistuneen sukupolvenvaihdoksen lentopallomaajoukkueessa.

Suomen hakkuri Aaro Nikula (vasemmalla) ja passari Fedor Ivanov tuulettivat makeaa Latvia-voittoa EM-karsinnoissa.

6.8. 21:33

Suomen miesten lentopallomaajoukkue järjesti iloisen lauantai-illan EM-karsinta-avauksessa Latviaa vastaan.

Valmieran vieraskamppailu tiedettiin erittäin haastavaksi jo etukäteen. Lähtökohtiin nähden Suomi selviytyi lohkon hankalimmasta ottelusta erinomaisesti.

Joel Banksin luotsaama ryhmä pehmitti Latvian 3–1 (25–17, 25–19, 20–25, 25–22) ja astui samalla ison askeleen kohti syksyn 2023 EM-lopputurnausta.

Valmieran voitto oli samalla Suomen uuden maajoukkueen ensimmäinen voimannäyte.

Vielä viime syksyn EM-turnauksessa nähtiin rippeitä 2010-luvun alun kultaisesta sukupolvesta, mutta enää ei haikailtu edes jälkilämpöjen perään.

Ison kamppailun panos tuli entistä selkeämmäksi muutama päivä sitten, kun Latvia avasi EM-karsinnan 3–1-vierasvoitolla lohkon kolmannesta joukkueesta Itävallasta.

Viimeistään siinä vaiheessa kaikki ymmärsivät, että lohkovoiton tuoma EM-paikka on Latvian ja Suomen kauppa.

Toki myös lohkokakkosella on erinomaiset mahdollisuudet EM-huipennukseen, mutta mikään joukkue ei halua jättää kohtaloansa matematiikan varaan.

Latvia puristi Suomen ahtaalle Perungan Pojista tutun hakkurin Hermans Egleskalnsin johdolla, mutta suomalaisten kantti piti hienosti jopa kolmannen erän tappion jälkeen.

Banks teki omat pelaajavalintansa leirityksen aikana ja luotti ratkaisuihinsa myös paineen alla. Kolmannen erän ahdingossa tulleet vaihdot tukivat britin valitsemaa linjaa.

Banks luotti pitkälti seitsikkoon Fedor Ivanov, Antti Ronkainen, Sakari Mäkinen, Severi Savonsalmi, Nuutti Niinivaara, Aaro Nikula ja Voitto Köykkä. Vaihdosta tullut Niko Suihkonen piristi peliä sekä kolmannessa että neljännessä erässä.

Nikula on ollut kesän ilopilleri. Benficassa karaistunut hakkuri nousi maajoukkueen vahvuuteen varamiehen paikalta ja on ottanut kesän mittaan ykköspommittajan roolin. Latvia-pelin saldo 21/+17 oli häikäisevä.

Toinen suomalaishahmo oli ilman muuta tiukkaan paikkaan joutunut Köykkä. Maajoukkueesta hyllytetyn Lauri Kermisen tontille hypännyt libero täytti tontin loistavasti.

”Tämä oli monella tapaa tärkeä askel meidän uudistuneelle joukkueelle. Latvia kaatoi jo Itävallan ja pääsi sitä kautta pelirytmiin. Lisäksi vastustaja pelasi kotikentällään”, Banks summasi.

Suomen EM-karsintapelit jatkuvat keskiviikkona lentopalloväelle tutussa Hakametsän jäähallissa. Silloin vieraaksi saapuu Itävalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut