Manse on keskittynyt ulkopelin tiivistämiseen hyvin tuloksin – Kapellimestari tietää pelin hengen: "Mestaruudet voitetaan aina tiiviillä ulkopelillä”

Suomen mestari järjesti juoksujuhlat Pattijokea vastaan komeat lukemat 1+7 paukuttaneen Perttu Ruuskan johdolla.

Perttu Ruuska oli torstaina Manse PP:n sisäpelin kärkihahmo. Hän löi yhden kunnarin ja seitsemän juoksua.

28.7. 21:46

Nyt kannattaa kuunnella Superpesiksen suurimpiin pelaajiin lukeutuvaa Tuomas Jussilaa.

Manse PP:n 33-vuotias kakkospolttaja tietää menestysreseptit vankalla kokemuksella.

”Mestaruudet voitetaan aina hyvällä ulkopelillä. Siitä ei ole kahta sanaa”, Jussila painotti.

Niinpä mestaruutta puolustava tamperelaisjoukkue on panostanut vastustajien juoksujen eliminoimiseen sitä tarmokkaammin mitä pidemmälle runkosarja on edennyt.

Satsaus on näkynyt selvästi viime kierroksilla. Kempeleen Kiri sai Manselta kaksi juoksua sekä Kiteen Pallo ja Joensuun Maila kolme. Imatran Pallo-Veikot kotiutti vain kerran.

Tiistaisessa kärkikamppailussa Vimpelin Vedolle kirjattiin seitsemän juoksua, mutta todellisuudessa Manse lopetti pelaamisen Jukka-Pekka Vainionpään supervuororatkaisun jälkeen.

Torstaina Manse ryöpytti Pattijoen Urheilijoita kotikentällään 2–0 (8–2, 10–1) ja olisi voinut jättää vaatimattoman vastustajan kokonaan juoksuitta, mutta muutamalla lahjalla ei ollut lopputulokseen mitään merkitystä.

”Meidän ulkopeli on ok-mallilla, mutta ei missään nimessä vielä valmista. Kun kausi lähestyy loppuaan, käydään vastustajia läpi entistä tarkemmin ja tartutaan pieniinkin yksityiskohtiin”, Jussila kuvaili.

Mansen ulkopelin tiivistymisen näkee suoraan tuloksista.

”Yksi merkittävä tekijä on varmasti kotikentän saaminen. Nyt pääsemme viettämään aikaa Kaupissa, kun alkukesästä istuimme bussissa. Se kuormitus näkyi vääjäämättä.”

Montako juoksua menestyvä joukkue voi antaa vastustajalle?

”Tähän on hankala vastata yleispätevästi. Nyt Pattijoelle olisi voinut antaa yhdeksän juoksua toisella jaksolla – ja silti olisi voitettu puhtaasti.”

Kun puhutaan tiiviistä ulkopelistä, ensimmäiseksi nousee yleensä esiin lukkarin panos. Mansen lautasherra Juha Puhtimäki kestää tällä sektorilla kaikki vertailut.

”Ulkopeli on aina yhdeksän äijän yhteistyötä. Kopparien tontit ovat staattisimmat. Kaikki muut vaihtelevat paikkoja jokaisen lyöjän ja syötön aikana. Liikkuminen ja pelin lukemin tehdään kimpassa.”

Jussila on Mansen kapellimestari nollatilanteissa. Siitä eteenpäin vaihdetaan paikkoja kotipesän viuhkan mukaan.

”Liikkeellä haetaan sitä, että vastustajien ykköslyönnit saataisiin pois ja kakkos/kolmoslyönnit kiinni. Välillä tilanteet etenevät niin nopeasti, ettei muutoksista kerkiä edes puhumaan.”

Jussila on elänyt ulkopelin evoluution.

”Paikkoja ryhdyttiin vaihtamaan vasta vuosina 2016–17 Joensuun Mailassa. Tämä lähti liikkeelle JoMan ex-lukkarin Mika Väisäsen aloitteesta. Sen jälkeen Petri Pennanen ja Juhani Lehtimäki ryhtyivät jalostustyöhön. Siihen asti oltiin pitkälti omilla paikoilla”, Jussila kuvaili.

Mansen moniulotteinen ulkopeli ei yllätä ketään, koska pelinjohtajana on juuri Lehtimäki.

Juha Puhtimäki hoitaa lukkarin tehtävää totutulla varmuudella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut