Manse PP:n pesäpalloilija Saaga-Angelia Raudasoja on mitatusti naisten Superpesiksen nopein pelaaja. 30 metriä menee aikaan 3,93 sekuntia.

Pesävälien pikakiituri

Nyt puhutaan etenemisestä. Kuka olisikaan parempi kertomaan pesäpallokenttien yhdestä aliarvostetuimmasta taidosta kuin Manse PP:n tähtipelaaja, tuotujen juoksujen tilastokärki Saaga-Angelia Raudasoja.


29.7. 7:00 | Päivitetty 31.7. 22:47

Aamulehti

”Voisi kuvitella, että harmittaisi hurjasti. Mutta fakta on, että niitä pitää tulla, jos haluaa olla huippuetenijä. Oleellinen asia huippuetenemistä on, että löytää ne rajat, milloin saa huippulähdöt ja milloin tulee kärpänen.”

Vastaus yllättää. Kärpäsellä palaminen ei olekaan aina hurja pettymys, vaan yksi osa peliä. Manse PP:n huippuetenijä Saaga-Angelia Raudasoja analysoi kärpäsen anatomiaa syvällisesti ja antaa tunteelle loogisen syyn. Nyt siis puhutaan pesäpallotermistä, jolla viitataan tilanteeseen, jossa lukkari onnistuu heittelemällä tai taktisella väärällä polttamaan pesästä irronneen etenijän.

”Totta kai se harmittaa siinä tilanteessa. Mutta välillä niitä pitääkin tulla, kun hakee rajoja.”

Pesäpallossa eteneminen jos mikä on taitolaji. Siinä tämän hetken naisten Superpesiksen paras on tamperelaisen Manse PP:n 19-vuotias Raudasoja.

”Eteneminen on väheksyttykin taito. Oletetaan, että jotkut ovat vain nopeita ja jotkut eivät. Sitä taitoa voisi harjoitella äärettömiin.”

Kuka?

Saaga-Angelia Raudasoja

Ikä: 19-vuotias, syntynyt vuonna 2002.

Syntymäpaikka: Oulainen.

Kasvattajaseura: Oulaisten Huima.

Tilastot: Tällä hetkellä 51 tuotua prosentilla 66, sarjan paras. 344 etenemistä, sarjan toinen. 109 kärkilyöntiä, sarjan kolmas. Lyödyt: kolme kunnaria, kaksi tavallista.

Itä–Lännessä kaksi kertaa.

Superpesiksessä: Seinäjoen Maila-Jussit 2020–2021, Manse 2022–.

Muuta: Vuoden tulokas 2020.

Äärimmäisen kilpailuhenkinen

Manse PP löysi tälle kaudella paikkaajan Poriin siirtyneelle Ida Lähteelle. Aiemmin urallaan ykköskärkenä pelannut Raudasoja saapui Seinäjoen Maila-Jusseista ja otti sisäpelissä vaativan numeron kaksi.

Vuoden 2020 tulokkaaksi valittu Raudasoja on noussut nopeasti sarjan tähtipelaajiin. Nyt alla on kaksi valintaa Itä–Länteen ja kärkipään sijat keskeisimmissä etenijätilastoissa.

Oulaisista Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Raudasoja on pienestä pitäen rakastanut urheilua.

”Pesis valikoitui aika nopeasti, vaikka pelasin montaa lajia. Olen kilpailuhenkinen ja pienestä tytöstä asti olen halunnut tehdä asiat niin, että pääsee aina voittamaan.”

Raudasoja kävi Sotkamon urheilulukion 3,5 vuoteen. Hän pelasi kaksi edelliskautta Superpesistä Seinäjoen Maila-Jusseissa ja sitä ennen Ykköspesistä Kajaanissa.

Yksi looginen siirto oli viime kauden jälkeen vaihtaa Seinäjoki Tampereeseen ja seura yhteen mestarisuosikkiin, Manseen.

”On ollut todellakin oikea valinta. Nyt vaan kaikki peliin täällä”, Raudasoja kertoo.

”Teen 90-prosenttisesti pesäpalloa. Kesällä teen tätä täysin ja talvisin vähän muita töitä.”

Tavoitteet ovat korkealla. Raudasoja kuvailee itseään hyvin vaativaksi pelaajaksi, jolle urheilu on todella iso osa elämää. Hän harjoittelee muun muassa oman, Sotkamon urheilulukiossa tutuksi tulleen fysiikkavalmentajansa kanssa.

”Olen tosi omistautunut tälle. Olen todella urheilulle elävä ihminen, joka käyttää siihen paljon aikaa. Tämä on minulle tärkeää.”

Saaga-Angelia Raudasoja tykkää näyttää kentällä tunteensa ja tuulettaa. Hän kuvailee itseään kentällä kuumapääksi.

Eteneminen on Raudasojan mukaan taito, jota voi harjoitella loputtomasti.

Kentällä Raudasoja tuulettaa hurjasti ja elää tunteella. Hän kuvailee itseään peliälykkääksi kuumapääksi, jonka iso vahvuus on fysiikka. Kentän ulkopuolella tilanne on kuitenkin erilainen.

”Tykkään ottaa roolia ilmapiirin nostattamisessa ja keventämisessä. Multa tulee aina huippuja juttuja. Koen, ettei saa mennä liian väkinäiseksi, ja huumori on usein hyvä keino.”

Kuka on Mansen hauskin pelaaja?

”Tämä voi yllättää, mutta Anna Ala-Kauhaluomalla on hyvät vitsit.”

Kova testi edessä

Sarjakärki Mansella on perjantaina edessä yksi kauden kovimmista testeistä: sarjakolmonen Jyväskylän Kirittäret vieraskentällä. Ottelu on Aamulehden Viikon ottelu ja näkyy suorana Aamulehden verkkosivuilla.

Lue lisää: Runkosarjan voitosta taisteleva Manse kohtasi Kirittäret ensi kertaa tällä kaudella – katso huippupesäpallo tallenteelta tästä

”Niillä on ollut ailahtelevaa, mutta ei pidä yhtään aliarvioida. Pystyvät pelaamaan huipputason pesistä”, Raudasoja ennakoi.

Voitto toisi Mansen jo ison askeleen lähemmäs runkosarjan voittoa.

”Kyllä se auttaisi, mutta ei pelaaja valmistaudu niin, että olisi isompi matsi kuin muutenkaan. Mutta kyllä kärkimatseissa on aina oma lataus.”

Sarjan nopein

Raudasoja on tähän asti tuonut eniten juoksuja, kaikkiaan 51. Kova 60 tuodun raja voi hyvin rikkoutua.

Miksi Raudasoja on tehtävässään niin hyvä? Yksi syy on nopeus – hän on sarjan nopein pelaaja.

Hänen juoksuajakseen kolmospesältä kotipesään on mitattu 4,68 sekuntia. Testeissä 30 metriä on kulkenut aikaan 3,93 sekuntia. Neljän sekunnin alitus on jo hurja.

”En tiedä, että kukaan muu juoksisi tällä hetkellä sitä alle neljän sekunnin”, Raudasoja toteaa, mutta lisää, että aivan varmaksi hän ei asiaa tiedä.

”Tiedän jo ennen peliä, millaiset lyönnit uppoavat vastustajan kenttään, kun tulen lyömään. Sitten vain tekee valinnan, mitä lyö ja keskittyy, että onnistuu”, Raudasoja kertoo ajatuksistaan mailanvarressa ennen lyömistä. Hän kertoo valmistautuvansa peleihin todella tarkasti.

Miksi olet niin nopea?

”Hirveästi töitä, paljon treenejä palautuneena ja varmaan vähän geenejäkin tähän hommaan.”

Talvikauden nopeusharjoittelu on erilaisten harjoitusteemojen myötä olennainen osa nopeuden rakentamista, Raudasoja taustoittaa. Talvikaudella juostaan pidempiä vetoja kuin kevätkaudella, jolloin puolestaan tehot ovat kovempia.

Kun puhutaan etenemisestä kentällä, on eroa edetäänkö pesäväliä vai kolmoselta kotipesään.

”Kotiin juostessa näkyy eniten raaka juoksunopeus. Pesien välissä lähtemisellä pystyy tekemään paljon, vaikkei olisi niin nopea. Se on paljon reagoimista ja lähtötekniikkaa, eniten kiihdyttämistä.”

Etenemistaidon lisäksi Raudasoja on lyönyt tällä kaudella tähän mennessä kolme kunnaria.

Kuka on sarjan paras etenijä, jos jätetään sinut pois?

”Virkiän Kaisaleena Saukko on pesäväleillä tosi nopea. Porin Henna Juka menee tasaisen kovaa. Mansen Henna Peltokangas on huippuluokkaa niin juoksemissa kuin lähtemisessä”, Raudasoja analysoi.

Sen lisäksi, että eteneminen vaatii nopeutta ja taitoa, se on tarkkaa yhteispeliä kotipesän kanssa. Kun etenijä on pesässä, täytyy luottaa, että kotipesästä näytetään oikeita merkkejä.

Raudasojan mukaan merkkejä voi olla päällä samaan aikaan 3–5. Kotipesästä voidaan näyttää vaikka ja mitä.

”Millä merkillä pelataan, mennäänkö vai eikö mennä, millä nopeudella saa lähteä, millaisia vääriä huudetaan”, hän luettelee.

”Jos ei ole merkki päällä, niin voidaan antaa apuja, millaista lyöntiä on tulossa. Ja kolmosella tulevat viuhka ja mailamerkit, ja mahdollisesti mikä kuvio vastustajalta tulee. Sieltä voidaan peilata vaikka mitä.”

Raudasoja toteaa samalla, että merkkien lukeminen ei ole niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa.

”Siihen harjaantuu nopeasti, missä järjestyksessä ne katsoo ja mikä menee minkäkin ohi.”

Pesäpallokatsomossa usein ihmetellään, miksi etenijä ei lähde kolmospesältä hyvällä lyönnillä. Syitä voi olla Raudasojan mukaan monia. Joskus mailan varressa ei ole onnistuttu, joskus etenijä ei uskalla ottaa lähtöä tai arvioi tilanteen väärin.

”Jokainen voi käydä sieltä sivusta kolmospesältä katsomassa lyöntejä. On yllättävän haastavaa, ja sitä pitää harjoitella paljon”, toteaa naisten Superpesiksen nopein etenijä.

Naisten Superpesiksen kärkipeli Kirittäret–Manse PP perjantaina kello 18. Ottelu on Aamulehden Viikon ottelu ja näkyy suorana osoitteessa aamulehti.fi/live.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut