Näin Suomen MM-kisat sujuivat – Eugene ei ollut kaikille paras mahdollinen valmistautuminen EM-kisoihin, jossa Suomen nollalinja ei voi jatkua

Aamulehden yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo niputtaa yhteen kuluneet Eugenen MM-kisat.

Seiväshyppääjä Wilma Murto oli Suomen MM-joukkueen paras kuudennella sijallaan yhdessä Lassi Etelätalon kanssa.

25.7. 5:57 | Päivitetty 25.7. 16:51

Suomalaisten yleisurheilun MM-kilpailut sujuivat melko mollivoittoisissa merkeissä. Mitaleille ei ylletty, pistesijoja tuli neljä: Wilma Murto oli seipään kuudes, Lassi Etelätalo keihään kuudes, Silja Kosonen moukarin seitsemäs ja Oliver Helander keihään kahdeksas.

Kokonaistulosta voidaan pitää pettymyksenä. Jos peilataan koko 36 urheilijan joukkuetta, venyjiä löytyi vain muutama.

Viivi Lehikoinen tuuppasi 400 metrin aidoissa upean SE:n 54,60, Lassi Etelätalo venyi keihäässä hienosti kuudenneksi. Wilma Murron tulosta 460 voidaan myös pitää positiivisena. Myös Kristiina Halosen oma ennätys 400 metrin aidoissa oli venyminen. Aleksi Ojalan 13:s sija 35 kilometrin kävelyssä Suomen ennätysajalla 2.28.22 oli sekin erinomainen suoritus. Alisa Vainion maratonsuoritus täytti myös kriteerit.

Lue lisää: ”Vellu, me tehtiin se!” – Urjalan kävelijä Aleksi Ojala huipensi MM-kisat huippuonnistumisella ja Suomen ennätyksellä

Aleksi Ojala käveli 35 kilometrillä sijalle 13 ja kellotti uuden SE-ajan.

MM-kisat

Suomen pistesijat

6:s Wilma Murto seiväshyppy, Lassi Etelätalo keihäänheitto.

7:s Silja Kosonen moukarinheitto.

8:s Oliver Helander keihäänheitto.

Muuten oli melko hiljaista. Mutta rehellisyyden nimissä, ei juuri tämän enempää voitu odottaa. Ehkä optimistisimmat haihattelivat Helanderin keihäsmitalilla, mutta se ei realisoitunut, eikä ollut lähelläkään.

Venyjien takana todella moni suomalainen urheili omalla tasollaan – se ei vain tämän mittakaavan kilpailuissa riitä.

Epäonnistujiakin löytyi. Topi Raitasen estekisa meni pipariksi imeytymisongelmien vuoksi, Kristian Pulli oli pituuspaikalla täysin kioskilla, samoin Elmo Lakka pika-aidoissa. Myös Aaron Kangas moukarissa voidaan laskea epäonnistujien joukkoon kuten myös Sanne Erkkola keihäässä. Ja moni muukin.

Lue lisää: Naisten 100 metrin aidoissa nähtiin hurja maailmanennätys välierissä, finaalissa juostiin vielä kovempaa – Reetta Hurske ei päässyt finaaliin: ”Tiedän, että olen paremmassa kunnossa kuin koskaan”

On varmasti totta, että joukkueen valinnassa olisi kannattanut käyttää harkintaa. Nyt kisoihin pääsivät kaikki, jotka sinne hiukan epätasa-arvoisen rankingin kautta selvisivät. Osalle MM-näyttämö oli aivan liian suuri areena, eikä opettanut oikeastaan yhtään mitään. Meriittilistalle osallistuminen toki tulee.

Tälle joukkueelle Münchenin EM-kilpailut ovat oikeampi paikka mitata omaa tasoaan. Eugenessa jopa hämmästyttävän pieni mitalimäärä meni eurooppalaisille urheilijoille. USA ja Karibian maat hallitsevat pikajuoksuja 400 metriin asti, afrikkalaiset pidempiä matkoja.

Keihäässäkin jylläävät nykyisin aivan muut kuin eurooppalaiset. En tiedä johtuuko tämä muun maailman noususta vai eurooppalaisten jämähtämisestä. Todennäköisesti molemmista.

Juuri heille suomalaisille, joilla olisi mahdollisuus edetä EM-kilpailuissa alkueriä tai karsintaa pidemmälle, MM-retki saattoi olla kohtalokas. Toivottavasti ei liian raskas.

Osa heistä olisi ehkä pitänyt jättää kotiin harjoittelemaan ja keskittymään Saksan-matkaan. Nyt alla on kymmenen tunnin aikaero ja vuorokauden matkustus molempiin suuntiin: EM-kilpailujen alkuun on faktisesti tasan 21 päivää. Palautua vielä ehkä ehtii, harjoitella ei juurikaan. Voi hyvin olla, että monen urheilijan tulostaso laskee.

Lue lisää: Kristiina Mäkelä koki taas yhdeksännen sijan kirouksen: ”Jos juoksu ei kulje, ei ole muuta jossiteltavaa”

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä hyppää elokuussa EM-kisoissa mitaleista. MM-kisoissa hän oli finaalissa 9:s.

Jos maitohapoilla ovat urheilijat, niin varmasti myös monet penkkiurheilijat. Eugenen iltapäiväkilpailut käytiin suden hetkillä keskellä aamuyötä. Niiden tuijottaminen on vaatinut monelta poikkeuksellista sinnikkyyttä. Siinä mielessäkin EM-kilpailut ovat armollisemmat, ne kun käydään ”ihmisten aikaan”.

Rankingin mukaan Suomen joukkueessa tulee Münchenissä olemaan yli 50 urheilijaa. Mitalimahdollisuuksia on arviolta 5–6 urheilijalla. Toivoa sopii, että joku heistä onnistuu. Eugenen nollalinjalla ei voida enää EM-tasolla mennä.

Joten häkää pönttöön Krista Tervo, Silja Kosonen, Wilma Murto, Topi Raitanen, Oliver Helander, Lassi Etelätalo, Aleksi Ojala, Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen. Toki kaikki muutkin. Jos Suomi EM-areenalta mitaleja ottaa, nimet ovat edellä mainitussa listassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut