Naisten 100 metrin aidoissa nähtiin hurja maailmanennätys välierissä, finaalissa juostiin vielä kovempaa – Reetta Hurske ei päässyt finaaliin: ”Tiedän, että olen paremmassa kunnossa kuin koskaan”

Tobi Amusan juoksi uuden maailmanennätyksen 12,12 naisten 100 metrin aidoissa välierissä ja voitti finaalissa maailmanmestaruuden ajalla 12,06. Finaalijuoksussa tuulta oli kuitenkin liikaa.

Nigerian Tobi Amusan teki hurjan tempun: 100 metrin välierissä uusi maailmanennätys 12,12.

25.7. 3:31 | Päivitetty 25.7. 8:28

Aamulehti, STT

Yleisurheilun MM-kisojen päätöspäivänä naisten 100 metrin aitojen välierät aloitettiin hurjalla yllätyksellä. Nigerialainen Tobi Amusan juoksi ensimmäisessä välierässä uuden maailmanennätyksen 12,12 sallituissa tuulissa eikä ollut uskoa todeksi, kun stadionin kellot pysähtyivät juoksun jälkeen.

Finaalissa Amusan juoksi vieläkin kovempaa 12,06, mutta tuulta oli liikaa, +2,5 metriä sekunnissa. Näin finaaliaika ei kelpaa viralliseksi maailmanennätykseksi.

Amusan juoksi kuitenkin selvään maailmanmestaruuteen hurjissa paineissa välierässä tulleen ME-ajan jälkeen.

”Ennen finaalia yritin pysyä rauhallisena ja tehdä parhaani. Vedin syvään henkeä ja tiesin, että minulla on tavoite saavutettavana. Se toimi melko hyvin.”

Hopealle juoksi Jamaikan Britany Anderson 12,34 ja pronssille samalla ajalla Puerto Ricon Jasmin Camacho-Quinn.

”Rehellisesti sanottuna, uskoin itseeni, mutta en odottanut maailmanennätystä näissä kisoissa”, Amusan sanoi voiton jälkeen.

”Tavoitteena on aina juosta hyvin ja voittaa. Niinpä maailmanennätys on bonus. Tiesin, että se on lähellä, mutta en voinut uskoa, ennen kuin näin sen tulostaululla.”

Tobi Amusan voitti pika-aitojen maailmanmestaruuden. Hän juoksi finaalissa 12,06 liian koviin tuuliin ja välierissä uuden maailmanennätyksen 12,12 sallituissa tuulissa.

Suomen Reetta Hurske juoksi kolmannessa eli viimeisessä välierässä. Hurske ei päässyt loppukilpailuun. Hän oli eränsä kahdeksas ajalla 13,15.

Amusan voitti välierän ylivoimaisesti ja aika rikkoi aiemman ME-ajan kahdeksalla sadasosalla. Aiempi maailmanennätys oli yhdysvaltalaisen Kendra Harrisonin 12,20. Harrison oli saman erän toinen ajalla 12,27.

Juoksu juostiin sallituissa tuulissa, myötätuulta oli +0,9 metriä sekunnissa.

Uusi ME-aika ei yllättänyt Reetta Hursketta, mutta hänkin ihasteli hurjaa aikaa.

”Olin kokoontumishuoneessa käymässä vessassa, kun kuului kauhea huuto ja sitten näin tuloksen. Amusanilla on aika hyvä tekniikka eikä ole kauhean suurikokoinen juoksija. Hän on hyvä myös 60 metrillä”, Hurske kommentoi Amusanin maailmanennätystä Urheiluliiton tiedotteessa.

Amusan juoksi jo alkuerissä nopeimman ajan ja oman sekä Afrikan ennätyksen 12,40. Välierissä meni vielä paljon lujempaa.

Välierien toiseksi nopein aika oli samassa erässä juosseen Harrisonin 12,27 ja kolmanneksi nopein Jamaika Britany Andersonin 12,31. Puerto Rucon Jasmine Camacho-Quinnin 12,32.

Kuva näyttää hyvin Tobi Amusanin (numero 4) ylivoiman välierässään: Hän juoksi maailmanennätyksen 12,12 ja toiseksi tullut Kendra Harrisoin (numero 5) 12,27.

Maailmanennätyksen juossut Amusan nähtiin tänä vuonna Suomessa Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa. Amusan voitti 100 metrin aitakisan ajalla 12,57.

Amusanin maailmennätys oli Eugenen MM-kisojen toinen. Aiemmin Sydney McLaughlin juoksi naisten 400 metrin aitojen MM-finaalissa uuden maailmanennätyksen 50,68. Amusanin jälkeen ruotsalainen seiväshyppytähti Armand Duplantis hyppäsi vielä uuden seiväshypyn maailmanennätyksen 621 ja voitti MM-kultaa.

Lue lisää: Ruotsin Armand Duplantis hyppäsi uuden maailmanennätyksen ja voitti seiväshypyn MM-kultaa

Hurskeella aitaosuma

Reetta Hurske osui välierässään loppupuolella pahasti aitaan ja se pilasi hänen kisansa.

Hurske juoksi MM-kisoissa välierän lisäksi alkuerissä 13,09. Hän ei päässyt lähellekään kauden parastaan, vaikka välierätavoite täyttyi.

”Totta kai harmittaa. Tiedän, että olen paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta vielä on Kalevan kisat ja EM-kisat ja toivottavasti sen jälkeen vielä jotain kisoja.”

Hurske osui pahasti loppumatkalla kahdeksanteen aitaan, mikä muutti hänen rytminsä ja pilasi kilpailun. Aika 13,15 johtui juuri osuman tuomasta hidastuksesta.

”Tuntui, että sain ihan hyvin lähdön. Kesti muutama väli, että pääsin rytmiin. Ei ponnari noussut niin, että olisin päässyt sen aidan yli. En sentään kaatunut, mutta pääsin maaliin. En tiedä jäikö ponnistus vajaaksi vai menikö lähelle”, Hurske kertoi Ylelle juoksustaan ja osumastaan aitaan.

Finaalipaikka olisi ollut joka tapauksessa saavuttamattomissa: aikavertailussa finaaliin tarvittiin 12,50. Hurskeen ennätys on 12,78 ja kauden paras 12,88.

”Veikkaus oli, että tarvitaan 12,70 loppukilpailuun, mutta tarvittiin kaksi sekunnin kymmenystä parempi aika”, Hurske tuumi

”Siihen saakka tuli hyvin. Ei voi varmistella, se kuuluu lajiin, että tulee välillä osumia”, Hurskeen valmentaja Marjukka Suihko kommentoi Ylelle juoksua.

”Seuraavaksi Kalevan kisat ja sitten EM-kisat. ihan hyvässä vauhdissa ollaan, kun ei ota tuota törmäystä huomioon”, Suihko kertoi Hurskeen tulevasta.

Hurskeen kausi jatkuu Suomessa Kalevan kisoissa.

Suihkolta kysyttiin myös hurjasta maailmanennätyksestä.

”Näki hänenkin reaktiostaan, että tuli yllätyksenä. Tällä kaudella on juostu niin kovia aikoja, nyt on hyvät olosuhteet, lämmintä ja kaikki parhaat yhdessä, ei tullut edes niin yllätyksenä. Nostaa kysymyksen, koska mennään alle 12 sekunnin”, Suihko pohti.

Päivitetty 25.7.2022 kello 5.15 MM-finaalin tuloksilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut