Tanska valtasi Ranskan ympäri­ajon – kansallissankari Jonas Vingegaard koki kauhun hetkiä vielä viimeisillä kilometreillä

Sunnuntaina päättyvän Ranskan ympäriajon voittajaksi on polkemassa suursuosikin kukistanut 25-vuotias tanskalainen.

Tanskalaisfanit kannustivat Jonas Vingegaardia Ranskan ympäriajon 20. etapin maalisuoralla.

23.7. 19:13

Aamulehti

Historian 109:s maantiepyöräilyn Ranskan ympäriajo päättynee samalla tavalla kuin se alkoikin: tanskalaisjuhliin.

Legendaarinen kolmiviikkoinen kilpailu käynnistyi heinäkuun alussa ensimmäistä kertaa ikinä Tanskasta, jossa ajettiin Grand Départ eli kolme ensimmäistä etappia.

Sunnuntaina Pariisissa Champs-Élysées’llä kokonaiskilpailun voittajana keltaisessa paidassa tulee lähes varmasti juhlimaan Jumbo–Visma-tallin tanskalainen Jonas Vingegaard.

Vingegaard, 25, selvitti toiseksi viimeisenä etappina toimineen lauantaisen 40,7 kilometrin mittaisen aika-ajon.

Ilman dramatiikkaa se ei kuitenkaan tapahtunut: vielä 2,5 kilometriä ennen maalia Vingegaard oli hankalassa mutkassa suistua suoraan kallionseinämään ja hukata varman voittonsa. Kun maaliviiva ylittyi, pääsivät tunteet tanskalaiselta valloilleen.

Lauantain etapin voittajaksi polki Vingegaardin tallikaveri Wout van Aert, joka voittaa tämänvuotisen pistekilpailun.

”Ranskan ympäriajon voittaminen tallina on hyvin erityistä. Tämä päivä oli kaikkiaan kuin unelma”, itsekin kyyneleitä pidätellyt van Aert sai sanotuksi.

Shampanjaa etapin aluksi

Kilpailun 21. ja viimeinen etappi on kokonaiskilpailun kannalta käytännössä seremoniallinen. Keltaista paitaa pitävän ajajan talli juhlistaa perinteisesti päätösetapin alkua shampanjalasillisilla pyörän päällä.

Vingegaardin ainoa uhka kokonaiskisassa onkin enää dramaattinen keskeytys. Kilpailun suurimman ennakkosuosikin, slovenialaisen Tadej Pogačarin kohtaloksi tulee kahden perättäisen voiton jälkeen toinen sija.

Pyöräilystä on tullut todellinen nuorten laji: Pogačar täyttää syyskuussa vasta 24 vuotta, ja vakavasta loukkaantumisesta toipuva vuoden 2019 voittaja Egan Bernal on hänkin vasta 25-vuotias.

Kolmas perättäinen Ranskan ympäriajon voitto jää Tadej Pogačarilta haaveeksi. Hän joutuu tyytymään nuorten kilpailun voittajan valkoiseen paitaan.

Vingegaard ei ole valloittanut katsojia puolelleen pelkästään vauhdillaan vaan tavalla, jolla voitto on tullut.

Ensin hän mursi lähes voittamattomaksi oletetun Pogačarin täysin 11. etapila Col du Galibier'llä. Viimeisellä vuorietapilla tanskalainen osoitti ihailtavaa urheiluhenkeä, kun hän jäi odottamaan alamäessä kaatunutta Pogačaria – siitäkin huolimatta, että slovenialainen kaatui lähinnä omaa aggressiivisuuttaan.

Toinen tanskalaisvoittaja

Viime vuoden Tourilla läpimurtonsa kakkossijallaan tehneestä Vingegaardista on tulossa kilpailun historian toinen tanskalaisvoittaja.

Bjarne Riis juhli kokonaiskilpaiun voittoa vuonna 1996 – tosin sittemmin Riisin saavutusta on tahrinut se, että hän on myöntänyt käyttäneensä dopingia voittovuonnaan.

Tanskalaisten ikimuistoista kisaa on täydentänyt neljä etappivoittoa: Vingegaard vei nimiinsä 11. ja 18. etapin, Magnus Cort Nielsen 10. etapin ja Mads Pedersen 13. etapin.

Yhteensä kilpailumatkaa tämänvuotiselle reitille kertyy noin 3 350 kilometriä. 116 kilometriä ennen maalia Vingegaard on käyttänyt matkaan aikaa noin 76 tuntia ja 34 minuuttia. Ero Pogačariin on 3.34.

Maalisuoran ylittäminen 20. etapilla oli Vingegaardille tunteikas hetki.

Pyöräilyn monipuolisuusihme Wout van Aert juhlii 20. etapin voiton lisäksi vihreästä paidasta tunnetun pistekilpailun ylivoimaista voittoa. Van Aert piti vihreää paitaa yllään lähes koko kilpailun ajan.

Fakta

Ranskan ympäriajo, 20/21 etappia

1. Jonas Vingegaard, Tanska / Jumbo–Visma 76.33.57.

2. Tadej Pogačar, Slovenia / UAE Team Emirates +3.34.

3. Geraint Thomas, Britannia / Ineos Grenadiers +8.13.

4. David Gaudu, Ranska / Groupama–FDJ +13.56.

5. Aleksandr Vlasov, Bora–Hansgrohe +16.37.

Pistekilpailu: Wout van Aert, Belgia / Jumbo–Visma

Mäkikirikilpailu: Vingegaard

Nuorten kilpailu: Pogačar

Joukkuekilpailu: Ineos Grenadiers

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut