Tuija Helander heräsi yöllä jännittämään Viivi Lehikoisen juoksua – helpotus oli suuri, kun Viivi vei hänen ennätyksensä: ”Olen iloinen”

Tuija Helander juoksi 400 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen vuonna 1987 Rooman MM-kisoissa, Viivi Lehikoinen rikkoi sen 35 vuotta myöhemmin Eugenen MM-kisoissa.

Viivi Lehikoinen juoksi SE-ajan varhain torstaiaamuna.

21.7. 13:04

Herätyskello soi torstaiaamuna kymmentä yli neljä. Tuija Helander asettui television ääreen ja seurasi, miten Viivi Lehikoinen rikkoi hänen 35 vuotta vanhan Suomen ennätyksen naisten 400 metrin aitajuoksussa.

Puhelimitse tavoitetun Helanderin olo on helpottunut.

”Olen iloinen Viivin ja meidän lajin puolesta, että se menee eteenpäin. Sieltä on paljon nuoria tyttöjä tulossa, tämä on hyvä potku heillekin”, Helander sanoo.

Lehikoinen kertoi MM-välierän jälkeen saaneensa paljon tsemppiviestejä Helanderilta ennen juoksujaan Eugenessa.

Helander kertoo, että kaksikon yhteydenpito alkoi, kun Lehikoinen muutama vuosi sitten soitti hänelle.

”Hän pohti harjoitteluaan ja mitä urallaan tekisi. Panin hänelle omia harjoitusohjelmiani, mutta ei niillä varmaan vaikutusta ole ollut. Viivi on halunnut tehdä kaikkensa ja etsiä ratkaisuja. Hän mietti silloin, löytyykö valmennus Suomesta vai ulkomailta. Tämä Laurent Meuwly on ollut hyvä ratkaisu.”

Lue lisää: Viivi Lehikoinen juoksi välierissä viimein Suomen ennätyksen – ”Enää ei tarvitse vastata siihen kysymykseen”

Eugenessa olosuhteet olivat aika samanlaiset kuin Roomassa 35 vuotta sitten, kun Helander teki ennätyksensä MM-kisojen finaalissa.

”Siellä oli takasuoralla puuskittainen, hieman hankala tuuli. Heti siinä haastattelussa totesin, ettei ollut ihan nappijuoksu. Jälkikäteen mietin, että siinä on kymmenen aitaa ja yhdeksän aitaväliä, olosuhteet milloin mitäkin. Ei sattunut minun uralle ihan sitä nappijuoksua, siitä jäi hampaankoloon.”

Seuraavina vuosina Helanderille tuli ongelmia keuhkojen kanssa ja hänellä paljastui myöhemmin harvinainen keuhkosairaus. Helanderille tehtiin keuhkosiirre vuonna 2000.

Tuija Helander täytti viime vuonna 60 vuotta.

Helander uskoo, että Lehikoisellekin jäi olosuhteiden takia vielä paljon parannettavaa.

”Alun vastatuuli syö tulosta. Mieluummin vastatuulta lopussa, kun vauhti kuitenkin hidastuu ja yleensä katsomot suojaavat takasuoraa.”

Muitakin yhtäläisyyksiä Helanderin ja Lehikoisen juoksu-urilta löytyy kuin MM-kisoissa tehty Suomen ennätys. Kumpikin rupesi nuorena juoksemaan ja alkoi nopeasti ahnehtia.

”Juostaan 15 askelella eka 200 metriä ja sitten loppu aina simahti. Kun menin Ari Salinin valmennukseen, hän opetti minut juoksemaan alun välit 16 askelella ja sitten, kun nopeus ja muut ominaisuudet paranivat niin siirryttiin 15 askeleeseen. Viivin valmentaja on tehnyt ihan saman, ja nyt Viivi juoksi alkuerissä samalla rytmillä, jolla minä juoksin huippuvuosina.”

Samaten se yhdistää aitureita, että tietyssä vaiheessa uraa on keskitytty kehittämään ääripäiden ominaisuuksia eli nopeutta ja kestävyyttä.

”Ihan sama kuin minulla Arin kanssa. Olen huomannut meillä paljon yhtäläisyyksiä uran kulussa.”

Vaikka välissä on 35 vuotta, olennaiset asiat eivät ole muuttuneet.

”Kyllä ne tietyt fysiikan lait pätevät 400 metrin aitajuoksussa. Rytmivalinnat ovat oleellisen tärkeät, että löytää optimaalisen vauhdinjaon.”

Kehitystä Lehikoisella on edessä ”vielä vaikka kuinka paljon”. Lajitaito ja aitasilmä ovat hyvät, ja Lehikoinen on tasavarma kilpailija.

Helander uskoo, että 22-vuotias aitajuoksija parantaa aikaansa pian.

”Vielä tänä kesänä varmasti paranee, kun tulee tyynet stadionolot tai kevyt myötätuuli takasuoralle ja kaikki menee kohdilleen. Ja sitten lisää harjoitusvuosia ja kovuutta niin, kun takakurvi ja loppu alkaa kulkea vielä kovempaa, sekunnit paranee.”

Ja Lehikoisella on nyt oiva paikka innostaa takaa tulijoita.

”Kaikki nuoret aitajuoksijat, tästä mallia. Ei anneta periksi, kun menee huonosti. Kyllä se jossain vaiheessa paremmaksi kääntyy, kun jaksaa olla sitkeä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut