Magnus Carlsen luopuu shakin maailman­mestaruudesta motivaation loppumisen vuoksi

Viisinkertainen maailmanmestari on pitänyt titteliä hallussaan vuodesta 2013 lähtien.

Norjalainen shakin supertähti Magnus Carlsen Pietarissa järjestetyssä turnauksessa joulukuussa 2018.

20.7. 15:55 | Päivitetty 23.7. 11:02

STT

Yli vuosikymmenen shakkia hallinnut Magnus Carlsen ei aio puolustaa titteliään ensi vuonna. Norjalainen kertoi päätöksestään Unibet-sivuston podcastissa.

Shakin maailmanmestaruusottelu pelataan joka toinen vuosi. Välivuosina valitaan haastaja kandidaattiturnauksessa, jonka voittajaksi selviytyi heinäkuun alussa Jan Nepomnjaštši, joka jäi Carlsenin jalkoihin viime vuoden mestaruusottelussa.

Kun Carlsen jää pois, ”Nepoa” vastaan asettuu kandidaattiturnauksen kakkonen, Kiinan Ding Liren, jolla on 31-vuotiaan Carlsenin jälkeen toiseksi korkein rating maailmassa.

Carlsen, joka otti tittelin itselleen Intian Viswanathan Anandilta vuonna 2013, on ollut viidessä voittamassaan ottelussa lähes musertavan ylivoimainen.

Koneet söivät motivaation

Kun puhutaan shakin maailmanmestaruudesta, tarkoitetaan klassista pelimuotoa. Siinä pelataan fyysisesti pöydän ääressä pisimmillä siirtoajoilla.

Ennen yhden ottelun pelit saattoivat kestää useita päiviä, mutta nykypäivän tietokoneet ovat niin ylivertaisia, ettei yön yli voida nukkua.

Esimerkiksi viimeisimmässä maailmanmestaruusottelussa pelaajilla oli aluksi 120 minuuttia käytettävissä 40 ensimmäiseen siirtoonsa, jonka jälkeen aikaa sai asteittain lisää.

Etenkin vuoden 2018 puolustuksen jälkeen Carlsen väläytteli, ettei pelaisi enää, mikäli peliaikaa ei lyhennettäisi.

Tämä lienee perustuneen siihen, että nykyään shakin suurmestarit viettävät harjoitus­päivänsä super­tietokoneiden ääressä opetellen parhaita siirtosarjoja, ja alun perin luovuuteen sekä yllätyksellisyyteen perustunut jännitys katoaa.

Viralliseksi syyksi vetäytymiseen ensi vuoden ottelusta Carlsen antoi yksinkertaisesti motivaatiopulan.

Lajin valovoimainen supertähti on pitänyt faneja varpaillaan joulukuusta saakka, kun hän ilmoitti, että puolustaisi mestaruuttaan vain, jos nuori ranskalainen Alireza Firouzja voittaisi kandidaattiturnauksen. Ranskalainen jäi Madridissa pelatussa turnauksessa kuudenneksi.

Oikaisu 23.7. kello 11.00: Toisin kuin jutussa aluksi väitettiin, Carlsen on joutunut lyhyemmän kellon jatko-otteluihin kahdesti, vuoden 2018 lisäksi myös vuonna 2016.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut