Keihäänheittäjä Toni Keränen sai oudon myrkytyksen harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa: ”Oli tosissaan tauti päällä”

Keränen toipui koko kevään ilmeisestä suolistokuumeesta. Perusharjoittelu alkoi vasta pari viikkoa sitten. Pieni ihme, että yleensäkään heittää MM-kisoissa.

Toni Keränen aikoo panna keihäskarsinnassa laput silmilleen ja heittä niin pitkälle kuin mahdollista. ”En kuulu suosikkeihin.”

20.7. 8:00

Eugene

Keihäänheittäjä Toni Keränen koki kauhun hetkiä huhtikuussa Etelä-Afrikassa.

Hänelle nousi harjoitusleirillä korkea kuume, mikään ei pysynyt sisällä ja tajunta alkoi hämärtyä.

Paikalle tullut lääkäri määräsi niin voimakkaita lääkkeitä, että niiden aineyhdistelmät olisivat näkyneet dopingtestissä, jos testaaja olisi yllättäen tullut paikalle.

”Oli tosissaan tauti päällä. Vieläkään ei tiedetä eikä tulla ehkä tietämäänkään, mikä se oli. Jokin myrkytys se oli, koska muut eivät sairastuneet. Onneksi Tero [Pitkämäki] oli paikalla valmentajana ja tarkisti lääkkeet”, 24-vuotias Keränen sanoo.

Keränen epäilee saaneensa eräänlaisen suolistokuumeen hanavedestä, jota hän ei juonut, mutta johon hän kasteli hammasharjansa.

”Joku kertoi, että taudin voi saada pelkästään suihkussa, jos vettä menee suuhun. Olo ei ole vieläkään sataprosenttinen. Voi mennä puolikin vuotta, että toivun täysin.”

Ennen sairastumistaan Keränen oli hyvässä kunnossa. Käytännössä loppukevät ja alkukesä menivät toipumiseen.

Vahva peruskunto lennätti kesäkuussa keihästä kuitenkin sen verran pitkälle, että Keränen sai paikan MM-yleisurheiluun. Hän heitti ensin Kuortaneella 82,10 metriä ja sitten kuun lopulla Oulussa 82,89.

Tuloksia voi pitää pieninä ihmeinä.

”Oulun tulos oli siinä mielessä helpotus, että mietin pääsenkö ollenkaan heittämään. MM-kisojen tulos piti tehdä kesäkuussa ja ajattelin, etten millään ehdi. 82 metriä oli odotettu tulos ja tietyllä tapaa hyvä, mutten ole täysin tyytyväinen”, Keränen sanoo.

Keihäänheiton Euroopan rankingissa Keränen on 14. sijalla, kun Münchenin EM-kisoihin elokuussa pääsee 26 heittäjää.

EM-paikka ei kuitenkaan ole vielä varma; ensin Keräsen pitää selvittää Suomen sisäinen karsinta, joka ratkeaa viimeistään Kalevan kisoissa elokuun alussa.

Oliver Helander ja Lassi Etelätalo ovat rikkoneet EM-kisarajan 84 metriä heittämällä, joten heitä on vaikea syrjäyttää joukkueesta.

”Sisäinen kilpailu on kovaa. Jos kaikki menee hyvin, kunto nousee koko ajan. Kuntopiikki voi olla jo torstainakin. Minulla ei ole suosikin paineita. Perustreeninkin pystyin aloittamaan vasta Oulun kisan jälkeen”, Keränen sanoo.

Miesten keihäskarsinta on MM-kisoissa torstai-iltana, eli varhain perjantaina Suomen aikaa.

Keräsen ohella Suomen kaksi muuta heittäjää ovat Helander ja Etelätalo.

Äskettäin Keränen menetti 700 gramman painoisen keihään Suomen ennätyksen Topi Parviaiselle, joka voitti heinäkuun alussa poikien Euroopan mestaruuden Jerusalemissa.

Parviainen heitti 84 metriä ja 52 senttiä. Keräsen tulos 83,29 kesti 17-vuotiaiden Suomen ennätyksenä seitsemän vuotta.

”Yllättävän kauan se pysyi ennätyksenä. Topi heitti SE:n nuorempana kuin minä. Topista tulee kova heittäjä”, Keränen sanoo.

Suomen Urheiluliiton (SUL) keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen kehuu Kerästä fiksuksi kaveriksi, jota on helppo valmentaa.

”Hän ei sooloile, vaan tekee, mitä sovitaan. Kun hän saa fysiikkansa kuntoon, hänen pitäisi kamppailla kahden vuoden päästä Pariisissa olympiamitaleista. Tonilla on nopeat jalat, rytmitajua ja hyvä liikkuvuus”, Piironen sanoo.

Hyvä liikkuvuus ja nopeus ovat perua Keräsen monipuoliselta urheilu-uralta. Hän on pelannut pesäpalloa sekä kilpaillut 100 metrillä, viisiottelussa ja voittanut poikien SM-kultaa pituushypyssä.

”Olisi hauska käydä pelaamassa pesäpalloa ja katsoa osuuko vielä palloon.”

Keränen edustaa kotiseuraansa Limingan Niittomiehiä, ja hän aloittaa syksyllä neljännen opiskeluvuotensa Oulun kauppakorkeakoulussa.

”Kaupallinen ala kiinnostaa. Siinä pääsee tekemään sellaisia hommia, mistä tykkään ja se antaa mahdollisuuden moneen muuhun alaan. Mutta ensin haluan tulla madollisemman hyväksi keihäänheittäjäksi.”

Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Toni Keränen ovat valmiina MM-kisojen keihäskarsintaan.

Miesten keihäskarsinta alkaa MM-kisoissa perjantaina 22. heinäkuuta kello 3.05 Suomen aikaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut