Valmentaja loihti piikkareihin lisäkynnen – Karsten Warholmin kengät herättävät suurta hämmästystä: ”En ole koskaan nähnyt tuollaista”

Valmentaja Leif Olav Alnes kehitti Karsten Warholmille mullistavat piikkarit, jotka ovat testien mukaan muita nopeammat.

Karsten Warholm on vahva ehdokas MM-kultaan.

19.7. 17:12

Yleisurheilussa on syttynyt jälleen juoksupiikkareihin liittyvä kohu.

Viime kesänä yleisurheilussa kohistiin niin kutsutuista ”pomppupiikkareista”, joiden pohjat olivat kuin trampoliinit. Hiilikuidulla vahvistetun pohjarakenteen ansiosta juoksijan askeleiden voima palautui kentän pinnasta aiempaa paremmin.

Mullistava piikkari-innovaatio poiki juoksuradoilla huimia tulosparannuksia. Esimerkiksi Norjan supertähti Karsten Warholm juoksi 400 metrin aitojen uudeksi maailman ennätykseksi käsittämättömän 45,94.

Eugenessa norjalaisella on jaloissaan jälleen täysin uudenlaiset piikkarit. Kengän kärjestä puskee ulos uloke, joka näyttää jonkinlaiselta kynneltä.

Norjan supertähden erikoiset piikkarit ovat nousseet puheenaiheeksi MM-kisoissa.

Muut huolestuneet

Warholmin kilpakumppanit huolestuivat ennen tiistaina juostavaa 400 metrin aitafinaalia. Kenties kengät siivittävät ME-miehen jälleen huippuaikaan ja kultamitaliin.

”Mitkä nuo ovat?” Alison dos Santos ihmetteli välierien jälkeen.

”Toivon, että ne eivät tee hänestä nopeampaa, koska minulla ei ole samanlaisia. Ne näyttävät hassulta. Mitä niissä on?” Hän kysyi.

Yasmani Coppello oli niin ikään ymmällään.

”Ovatko ne uudet? En ole koskaan nähnyt mitään tuollaista.”

Piikkarit on kehittänyt Warholmin valmentaja Leif Olav Alnes. Juoksija uskoo saaneensa Alnesilta jalkaansa täysin käänteentekevän kenkäparin.

”Leif uskoo, että nämä mullistavat kenkämarkkinat”, Warholm sanoi Norjan TV2:lla.

TV2 kirjoittaa, että ”kynnellä” varustetut piikkarit ovat tavallisia piikkareita nopeammat myös testien valossa. Avain piilee siinä, että kontaktipinta radan ja kengän pohjan välillä on suurempi. Näin hiilikuidusta saadaan enemmän energiaa irti.

Warholm on itse ollut aiemmin esimerkiksi ”pomppupiikkareita” vastaan. Nyt mielipide varusteiden kehittymisestä näyttää kuitenkin muuttuneen.

Norjalle tuplakulta?

Warholm kisaa 400 metrin aitojen kultamitalista tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 5.50.

Kisapäivästä Eugenessa saattaa tulla todellista Norjan ja Ruotsin juhlaa. Warholmin lisäksi myös Norjan Jakob Ingebrigtsenillä on kaikki mahdollisuudet ottaa MM-kultaa 1 500 metrillä ja Ruotsin Daniel Ståhlilla napata voitto kiekonheitossa.

Jakob Ingebrigtsen rullasi helposti 1 500 metrin loppukilpailuun.

Ingebrigtsen juoksee MM-kisoissa sekä 1 500 että 5 000 metriä. Voittamalla molemmat matkat hän pääsisi äärimmäisen harvalukuiseen joukkoon.

Yhdysvaltojen Bernard Lagat on ainoa ihminen, joka on venynyt samoissa kisoissa kultaan molemmilla matkoilla. Hän teki sen Osakassa 2007.

Norjalaislehti VG:n mukaan Lagat uskoo Ingebrigtsenin voittavan suosikkimatkansa 1 500 metriä 90 prosentin varmuudella.

”Hän voi juosta kovaa alusta asti ja tuntea silti olonsa mukavaksi. Hän voi johtaa kisaa alusta loppuun”, Lagat hehkutti.

”Paineet eivät ole ongelma hänelle. Hänet on veistetty ihan eri puusta kuin muut.”

21-vuotias norjalainen pitää hallussaan sekä 1 500 metrin että 5 000 metrin Euroopan ennätyksiä. Molemmat syntyivät viime kesänä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut