Alisa Vainio juoksi neljänneksi parhaaksi eurooppalaiseksi maratonilla, hämmästeli kiinalaisen ”sekoilua”

Suomalaisjuoksija oli MM-historian nopeimman maratonin 16:s. Eurooppalaisista hänen edelleen ehti vain kolme juoksijaa.

Alisa Vainio juoksi maanantain MM-maratonilla 16:nneksi.

18.7. 20:15

Helsinki/Eugene, Oregon

Upea juoksu MM-kisahistorian nopeimmalla maratonilla toi 24-vuotiaalle Alisa Vainiolle 16. sijan. Eurooppalaisten vertailussa Vainio oli peräti neljänneksi paras.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Vainio juoksi Yhdysvaltain Eugenessa ajan 2.30.29. Hän jäi huhtikuisesta ennätyksestään 2.29.56 vain reilut puoli minuuttia.

”Alku oli tosi hyvä ja tuntuikin vähän semmoiselta hölkältä. Siinä oli niin hyvä ryhmä, että ei ollut yhtään järkeä lähteä vetämään kovempaa”, Vainio kertasi kilpailuaan.

Jos matka tuntuikin ensimmäisen kierroksen eli 14 kilometrin aikana kuin junassa matkustamiselta, alkoi ryhmä rakoilla toisella kierroksella, ja Vainio huomasi itsekin, ettei hänellä ollut niin hyvä kulku kuin toiveissa oli. Tulosta hän piti taisteluvoittona.

”Ei ollut terävä ja jaksava olo. Semmoinen voipunut.”

Maanantain naisten MM-maratonin voittoon juoksi Etiopian Gotytom Gebreslase. Hän karkasi kenialaiselta Judith Jeptum Koririlta reilun 40 kilometrin jälkeen ja meni menojaan. Gebreslasen voittotulos oli 2.18.11.

Britannian Paula Radcliffen Helsingissä vuonna 2005 juoksema kisaennätys 2.20.57 oli maanantaina paperia: neljä nopeinta naista juoksi alle Radcliffen ajan.

Vainion edelle eurooppalaisista ehtivät vain pronssimitalin kaulaansa saanut Israelia edustava kenialaissyntyinen Lonah Chemtai Salpeter, 12:nneksi sijoittunut Britannian Jess Piasecki sekä 15:nneksi juossut Bulgarian Militsa Mirtševa.

Israelin urheilijat kilpailevat eurooppalaisissa tapahtumissa, kuten EM-kisoissa, ja ovat mukana maanosan tilastoissa. Esimerkiksi Salpeter on 10 000 metrin EM-kultamitalisti Berliinistä 2018.

Vainion sijoitus nousi kilpailun aikana tasaisen nousujohteisesti. Hän kertoi ryhmässä juoksemisen auttaneen matkanteossa.

”Carolina oli siinä vikalle kierrokselle lähdettäessä. Heitettiin sitten tsempit toisillemme ja jatkettiin yhdessä. Jossain vaiheessa sitten vaan jatkoin itse”, Vainio sanoi 25:nneksi sijoittuneeseen ruotsalaiseen Carolina Wikströmiin viitaten.

Ylen haastattelussa Vainio lisäsi yhdessä juoksemisen tuoneen mukanaan haasteitakin.

”Siinä oli joku kiinalainen, joka vähän sekoili ja hyppi eteen välillä ja semmoista, mutta se toi sitten sellaista jännitystä matkaan”, hän sanoi.

Vauhtinsa Vainio koki pudonneen kisan aikana tasaisesti. Hänen valmentajansa Jarmo Viskari kertoi Ylelle vielä reilu kymmenen kilometriä ennen maalia uskovansa 2.29-alkuiseen loppuaikaan ja ennätykseen, mutta se jäi lopulta haaveeksi.

”Tänään oli tämmöinen. Toivotaan sitten, että ennätyksiä tulee jossain muualla.”

Ensimmäisellä MM-maratonillaan Qatarin Dohassa Vainio juoksi erittäin kuumissa ja kosteissa olosuhteissa ajan 2.56.30 ja sijoittui 26:nneksi.

Tulos koheni nyt siis kymmenellä pykälällä ja aika lähes puolella tunnilla ja vointikin oli parempi. Ensiaputeltan sijaan Vainio suuntasi palautumaan ja puhelimeen.

”Soitan varmaan äidille kotiin. Ja iskälle”, Vainio kertoi Ylelle ja toivoi vanhempiensa olevan hänen suorituksestaan ylpeitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut