Supertähti Sydney McLaughlinilla on huikea maailmanennätystakuu, kun hän juoksee isossa finaalissa – MM-kisoissa alittui jälleen uusi haamuraja

Sydney McLaughlin teki sen taas. 400 metrin aituri juoksi MM-finaalissa uuden maailmanennätyksen ja jatkaa uusien rajojen rikkomista.

Sydney McLaughlin juoksi ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen ja juoksi 400 metrin aitojen uuden maailmanennätyksen 50,68.

23.7. 13:36

Aamulehti

Maailmanennätykset ovat yleisurheilussa harvinaista herkkua, mutta niitä kuitenkin nähdään käytännössä jokaisissa MM- tai olympiakisoissa.

Eugenessa katseita on suunnattu seiväshypyn ME-mies Armand Duplantisin lisäksi naisten pitkiin aitoihin.

MM-kisojen etukäteen suurin suosikki juoksumatkoilla löytyy naisten 400 metrin aidoista. Ja sieltähän se maailmanennätys napsahti Suomen aikaa lauantaina noin kello 5.55. Yhdysvaltojen Sydney McLaughlin juoksi juoksi 50,68 ja rikkoi yhden rikkomattomana pidetyn rajan. Taas.

Tultuaan maaliin hurjan juoksunsa jälkeen McLaughlin istui aivan rauhassa hetken radalla – kuin miettiäkseen tapahtuiko tämä todella.

”Yritin vain palautua juoksuin hapoista. Ja otin hetken, jossa vain nautin siitä, mitä oli juuri tapahtunut”, McLaughlin kertoi Kansainvälisen yleisurheiluliiton haastattelussa.

McLaughlin rikkoi ensimmäisenä naisen aidatulla ratakierroksella 52 sekuntia. Nyt hän rikkoi ensimmäisenä 51 sekuntia. Yhdysvaltalaistähden rekordi arvofinaaleista on jotain aivan käsittämätöntä.

Uusi naisten 400 metrin aitojen maailmanennätys on nyt 51,68,

Hän on tehnyt maailmanennätykset neljissä edellisissä suurissa finaaleissaan: MM-finaalissa 2022, Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa 2022, olympiafinaalissa 2021 ja Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa 2021.

Edellinen ME-aika oli juuri Eugenessa noin kuukausi sitten Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa juostu 51,41. Nyt hän repi siitä finaalissa vielä useita kymmenyksiä.

”Uskon, että aina voi parantaa ja aina voi juoksusta saada osia pois. Ei ole olemassa täydellistä kilpailua, eikä tämäkään ollut aivan täydellinen”, juoksijatähti kertoi, vaikka aika kertoo muuta.

Kuka?

Sydney McLaughlin

Sydney McLaughlin voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 2022.

Syntynyt: 7.8.1999 (22-vuotias).

Kansalaisuus: Yhdysvallat.

Päämatka: 400 metrin aidat.

Valmentaja: Bob Kersee.

Ennätykset: 400 metrin aidat 50,68 (ME), 400 metriä 50,07 (vuodelta 2018).

Saavutuksia: Aikuisten arvokisoissa olympiakultaa 2021 400m aidat ja 4x400m viesti, MM-kisoissa 2022 400m aitojen kultaa ja 2019 400m aitojen hopeaa ja 4x400m viestin kultaa.

Hurjaa ME-tehtailua

22-vuotias McLaughlinin meriittilista on huima: olympiavoittaja 400 metrin aidoista ja pitkästä viestistä viime vuodelta. MM-hopeaa omasta päälajistaan ja pitkän viestin MM-kulta 2019. Nyt hän on myös maailmanmestari, titteli joka häneltä vielä ennen kisoja puuttui.

Hänellä on nuorten maailmanennätys, alle 18-vuotiaiden MM-kulta ja hän debytoi olympialaisissa vuonna 2016 vasta 17-vuotiaana.

Hän on tehnyt neljä maailmanennätystä ja maailmantilaston kymmenestä parhaasta ajasta kuusi on hänen nimissään.

Joten ei ole ihme, että McLaughlin oli MM-kisoissa ylivoimainen suosikki.

MM-hopealle juossut Alankomaiden Femke Bol jäi ajallaan 52,27 noin 1,5 sekuntia. Yhdysvaltojen Dalilah Muhammad oli pronssilla ajalla 53,13.

Mitalikolmikko: Femke Bol hopeaa (vasemmalla), Sydney McLaughlin kultaa ja Dalilah Muhammad pronssia.

Sydney McLaughlin oli ylivoimainen Eugenen MM-kisoissa aidatulla ratakierroksella ja viimeisteli mestaruutensa maailmanennätyksellä.

Kolmea McLaughlinin ME-aikaa yhdistää MM-kisoihin sama kenttä Oregonin Eugenessa. Joten kaikki palaset olivat kohdillaan ME-pyrkimyksessä.

MM-areenalla juostun edellisen maailmanennätyksen jälkeen McLaughlin antoi ymmärtää, että MM-kisoissa voi osua uudestaan huippuaika.

”Tämä on yleisurheilun pääkaupunki Yhdysvalloissa, mitä muuta voi odottaa? Joka kerta kun tulen, tuntuu että jotain mahtavaa voi tapahtua.”

Uusille urille?

McLaughlin on yleisurheilussa suurtähti. Siitä kertoo muun muassa Instagramissa yli miljoona seuraajaa. Jo nuorena tulevaksi mestariksi ennakoitu McLaughlin on kantanut asetetut paineet huikaisevasti. Syvästi uskovainen urheilija kertoo, että saa voimaa jumalalta.

”Kun laittaa kaiken, mitä harjoituksissa on tehnyt, kilpailuun ja antaa kehon vain tehdä sen, mihin se pystyy. Vapauttaa se lahja, jonka jumala on antanut”, McLaughlin kuvaili ennätysjuoksun flowtilaa.

McLaughlinin kohdalla on jopa arvioitu, voiko hän alittaa 50 sekuntia aidatulla ratakierroksella. Tulevaisuudessa hän hakenee uusia tavoitteita, mutta millaisia ja missä lajissa?

NBC Sportsin artikkelissa McLaughlinin valmentaja Bob Kersee arveli, että McLaughlinin seuraava askel voisi olla maailmanmestaruuden jälkeen siirtyä sileälle ratakierrokselle. McLaughlin kertoi finaalin jälkeen, että mahdollisuus olisi vaihtaa myös pika-aitoihin tai juosta Pariisin olympialaisissa kahta matkaa.

Silmissä voisi valmentaja Kerseen mukaan siintää uusi 400 metrin maailmanennätys. Itä-saksalaisen Marita Kochin ME-aika 47,60 täyttää 37 vuotta lokakuussa. Siinä voisi olla sopiva uusi rajapyykki rikottavaksi. McLaughlinin uranäytöillä voi arvata, että mihin suuntaan hän uraansa seuraavaksi vie, tulee se olemaan voittoisa.

McLaughlin alitti ensimmäisenä naisten 400 metrin aidoissa 51 sekuntia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut