Merkkivuottansa juhlivan Tampereen tennisturnauksen palkintosummaa ei ole järkeä nostaa 50000 dollarista – Kilpailujohtaja Veli Paloheimo kertoo nyt syyt

Suomen kirkkainta tennistähteä Emil Ruusuvuorta houkuteltiin Tampereen turnauksen vetonaulaksi, mutta haave romuttui käytännön syistä.

Alkujaan Veli Paloheimon piti hoitaa kilpailujohtajan hommia pari vuotta. Nyt aika on venähtänyt jo 15 vuodeksi.

17.7. 8:30

Intohimoinen tennismies Veli Paloheimo muistaa elävästi ajatuksensa, kun Tampere Open siirtyi Pyynikin idyllisestä miljööstä Tampereen tenniskeskuksen moderneihin tiloihin.

Kansainvälisesti tunnettu tapahtuma vaihtoi paikkaa kesäksi 2007.

Samalla Paloheimosta tuli maailman vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn haastajatason turnauksen kilpailujohtaja. Kesällä 1982 aloitettu Tampere Open järjestetään nyt jo 40. kerran peräkkäin.

”Minulla oli tarkoitus hoitaa tätä hommaa pari vuotta ja luovuttaa paikkani sen jälkeen jollekin muulle”, Paloheimo kuvailee.

Parin vuoden pätkä on venynyt jo viidentoista vuoden mittaiseksi.

Tai oikeastaan kuudentoista, sillä kesän 2020 turnausta rakennettiin normaalisti pitkälle kevääseen asti, kunnes kädet oli pakko nostaa pystyyn koronan takia.

”Koko ajan on edetty vuosi kerrallaan. Olisi sääli lopettaa hienoa putkea, kun on päästy jo näin pitkälle.”

ATP on noteerannut Tampereen kärkipaikan näyttävästi omissa viestintäkanavissaan. Tampereen vanavedessä seuraavat Meksikon San Luis Potosi (34 peräkkäistä vuotta), Turkin Istanbul (34 täyteen syyskuussa), USA:n Aptos (32), Espanjan Segovia (30) ja Espanjan Sevilla (30).

”Onhan tämä monin tavoin käsittämätön juttu. Sitä ihmetellään välillä itsekin. ”Timi” (Timo Salmi) piti turnausta pystyssä 25 vuotta Pyynikillä – ja nyt me olemme jatkaneet perinnettä tenniskeskuksessa. 40 vuotta on pitkä pätkä”, Paloheimo painottaa.

Suomen tenniksen kummisedäksi kutsutun Salmen pioneerityö pitää muistaa aina, kun puhutaan Tampereen turnauksesta. Salmi otti aikanaan ison riskin hypätessään suureen tuntemattomaan.

Hän oli silloin niin innoissaan lempilapsestaan, ettei huomannut edes 1990-luvun alun lamaa. Tai ei antanut sen ainakaan häiritä.

Kipinä tarttui Paloheimoon.

”Innostuin jatkamaan perinnettä vuoden 2006 finaalin hurmaamana. Florian Meyerin ja Ernests Gulbisin finaali oli kerta kaikkiaan upea.

Saksalainen kruunasi Pyynikin aikakauden pehmittäessään latvialaisen 7–6, 2–6, 6–3.

”Tampere Open tuo väriä tennisarkeen. Elämä olisi aika tasapaksua ja ankeata, ellei vuoteen sisältyisi mitään kohokohtaa. Tenniskeskus on niin iso ja hyvä paikka, että tänne kaivataan kunnon vilinää.”

Paloheimo korostaan Tampereen Tennisseuran isoa roolia.

”Pitää muistaa, että TaTS on kerännyt jo 40 vuotta pallopojat, linjatuomarit, autokuskit, lipunmyyjät ja muut tarvittavat henkilöt. Tämä on korvaamatonta työtä.”

Onko turnauksen jatko ollut koskaan vaakalaudalla?

”En osaa sanoa Timin vuosista, mutta tenniskeskuksen aikana ei ole ollut. Selviydyimme aika vähällä jopa koronasta. Välivuoden jälkeen joutuu lähtemään usein nollasta liikkeelle, mutta nyt tukijat eivät hylänneet tennistä”, Paloheimo kehuu.

Tampere Open on ollut jo pitkään 50000 dollarin ATP Challenger -turnaus.

”Tämä on taloudellisesti ja myös muuten juuri sopivankokoinen turnaus. Ei ole järkeä nostaa palkintosummaa 75000 tai 100000 dollariin. Siitä ei olisi vastaavaa hyötyä kenellekään”, Paloheimo painottaa.

Pelaajien taso nousisi hiukan, mutta siitä huolimatta osanottajat olisivat tuntemattomia suurelle yleisölle. Näin katsojamääriin ei olisi luvassa merkittäviä muutoksia.

Lisäksi turnaus muuttuisi liian kovaksi kaikille muille suomalaispelaajille paitsi Emil Ruusuvuorelle, joka on noussut ATP-listalla komeasti sijalle 43.

Ruusuvuorta houkuteltiin Tampere Openin vetonaulaksi, mutta tämä osoittautui mahdottomuudeksi aikataulusyistä. Suomalaistähti osallistui Båstadin turnaukseen ja matkusti sen jälkeen Yhdysvaltoihin.

”Kun puhuin Emilin kanssa, hän muisti täältä saamansa villit kortit ja muun avun. Pitää kuitenkin ymmärtää, että hän on noussut jo 50 parhaan joukkoon. Sijoitus määrittelee luonnostaan kisojen valintaa”, Paloheimo tietää.

JUHLATURNAUS

40. Tampere Open

Tampere Open on tenniksen ATP Challenger -turnaus. Sen palkintosumma on nyt 50000 dollaria.

Turnaus on maailman vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty haastajatason turnaus. Sitä on pelattu kesästä 1982 lähtien koronavuotta (2020) lukuun ottamatta.

Tampere Open järjestettiin Timo Salmen johdolla Pyynikillä vuoteen 2006 asti. Kesästä 2007 lähtien on pelattu Tampereen tenniskeskuksessa TaTSin komennossa. Veli Paloheimo on ollut alusta lähtien kilpailujohtajana.

Tällä kertaa mukana ovat vain miehet.

Suomalaisten avauspelit:

Kaksinpelin 1. karsintakierros (alkaa sunnuntaina):

Iiro Vasa–Harold Mayott (FRA), Peetu Pohjola–Johannes Inglidsen (DEN), Hermanni Tiainen–Lorenzo Bocchi (ITA).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut