Ikaalisten Samuli Samuelsson hurjasteli Porvoon satasella unelmansa romukoppaan: ”Juoksu oli taivaallista menoa, ja pääsin ihan uusiin nopeuksiin”

Samuelsson rikkoi yli kaksi vuosikymmentä voimassa pysyneen Suomen ennätyksen. Uusi SE-tulos on nyt 10,16. Se alittaa myös EM-rajan.

Kalevan Kisoissa vuonna 2021 Samuli Samuelsson ei ollut velä täydessä iskussa vaikeiden akillesjännevaivojen jälkeen. Sen näkee juoksijan ilmeestä.

10.7. 19:45

Aamulehti

Ikaalisten Urheilijoiden pikajuoksija Samuli Samuelsson tykitti sunnuntaina Porvoossa järjestetyissä Topgames Sprint -pikajuoksu­kilpailuissa miesten 100 metrin uuden Suomen ennätyksen.

Uusi ennätysaika kirjataan nyt lukemin 10,16. Tommi Hartosen vuonna 2001 juokseman edellinen SE-tulos 10,21 pääsi ansaitusti lepäämään historian lehdille.

”Nyt on kieltämättä tyhjä fiilis ja vähän menee vielä aikaa prosessoida sitä, mitä on tapahtunut. Ihan en vielä tajua”, Samuelsson huokaili Aamulehdelle Porvoon kisan jälkeen.

Samuelsson alitti 10,50:n rajan jo vuonna 2014. Siitä lähtien Hartosen SE-tulos on ollut pikajuoksijan unelmien kohde.

”Tyhjä olo tulee juuri siitä, ettei nyt ole uusia unelmia tai ajallisesti mitään tähtäintä. Nyt pitää ajatella uudestaan kaikki tavoitteet.”

Mitä ne uudet unelmat voisivat olla?

”Totta kai arviokisoissa menestyminen on sellainen, mutta minulle ne eivät koskaan ole olleet se isoin juttu, vaan enemmänkin aikojen tavoittelu. Voisihan sitä joskus olympialaisissa juosta, mutta taso on noussut niin järjettömäksi, että tekeekö Suomen ennätyksellä enää mitään niissä karkeloissa.”

Samuelsson miettikin heti tuoreelta sitä, pitäisikö hänen siirtää keskittyminen seuraavaksi 200 metrille ja koetta rikkoa sen Suomen ennätys.

Vielä se kuuluu Hartoselle, joka juoksi vuonna 2000 ajan 20,47.

”Katsotaan nyt rauhassa, josko tekisin paluun sille matkalle. Nuorempanahan profiloiduin juuri 200 metrin juoksijana, mutta tämä on nyt vain tällaista höpötystä.”

Voisiko se uusi unelma olla juosta satanen alle kymmenen sekunnin?

”En sano siihen yhtään mitään. Kymmenen sekunnin alitus on aivan omissa sfääreissään ja siitä puhuminen on vähän kaukaa haettua.. En tosin ole tästä eteenpäin miettinyt saatikka haaveillut mitään.”

Täydellinen juoksu

Samuelsson juoksi sunnuntaina Porvoossa ensin 10,22 eli sadasosan päähän vanhasta SE-tuloksesta ja sitten toisella yrittämällä 10,16.

”Oli se toinen veto minulle täydellinen juoksu. Ei tuollaisia aikoja mitenkään puolihuolimattomasti tehdä. En keksi mitään huonoa. Loppujuoksu oli taivaallista menoa, ja pääsin ihan uusiin nopeuksiin.”

Yhdeksi isoksi syyksi Samuelsson nostaa kevään leirityksen Portugalissa, joka ei ollut pikakiitäjän mukaan vain ”ruusuilla tanssimista”.

Samuelsson oli todella hyvässä kunnossa, kunnes takareiteen iski repeämä.

”Sitä jouduttiin kuntouttamaan ja ilmeisesti se on se syy, miksi nyt kulkee. Minulla oli niin paljon kuormaa alla, että juuri siihen kohtaan tarvittiin pieni breikki harjoittelussa. Tuli malttia tekemiseen, kun en pääsyt juoksemaan täysillä.”

Samuelsson on ottanut alkukesän sanojen mukaan varman päälle. Se tuottaa nyt tulosta.

Hartosen vanha SE oli murskautuessaan jo 21 vuotta vanha. Samuelsson tunnustaa, että ikuisuusennätyksestä on tullut hienoinen painolasti maamme pikajuoksijoille.

”Kyllähän siitä on puhuttu meidän kesken, ja totta kai se on ollut jonkinlainen painolasti.”

Samuelsson uskoo, että hänen kiitämisensä uudelle kymmenluvulle antaa uskoa suomalaiselle pikajuoksulle.

”Toivottavasti tämä motivoi ihmisiä. Ja vapauttaa muita.

Vuoden 2016 Ruotsi-ottelussa Samuli Samuelsson hurjasteli Ratinan stadionilla satasen ykköseksi.

Varma on varmaa

Aika 10,16 rikkoo samalla elokuun EM-kisojen tulosrajan. Samuelsson on ollut jo ennen hirmuvetoaan tyrkyllä kisoihin rankingsysteemin kautta, mutta nyt varma on varmaa.

Siksi pikajuoksija on jo hiukan ehtinyt miettiä tulevia arvokisoja.

”Tiesin, että rankingissa joutuu taistelemaan ihan kunnolla, mutta olin jo valmistautunut, että kisoihin mennään, vaikka satasellekin on osallistujamäärää pienenetty 36:een. Nyt ei tarvitse enää miettiä.”

Samuelsson lähtee hakemaan ensimmäiseksi selviytymistä alkueristä välieriin.

”Jos 10,16:n tapaisia aikoja pystynyt siellä juoksemaan, EM-finaalikin on mahdollinen. En kuitenkaan halua sen enempää vielä spekuloida, koska kaikki ei ole kiinni vain omasta tekemisestä. ”

”Olisihan se toinen unelmien täyttymys, jos EM-finaalissa saisi juosta.”

Elämänsä kunnossa

Samuelsson sanoo suoraan olevansa juuri tällä hetkellä elämänsä kunnossa. Münchenin EM-kisoihin on aikaa vielä reilu kuukausi, joten aikaa on hyvin virittää Ikaalisten pikamenijä 2.0-versioon elämänsä kunnosta.

”Toivotaan, että saisin pidettyä sinne tämänkin vireen. Pikajuoksu on toisinaan aaltoliikettä, ja huippuvire saattaa kestää vähänkin aikaa.”

Aaltoilun estämiseksi Samuelsson ja valmentajansa Mikael Ylöstalo istuvat heti maanantaina pitämään palaveria. Harjoitus- ja kilpailusuunnitelmat nimittäin menivät Porvoon hurjastelun takia tyystin uusiksi.

Vanhojen suunnitelmien mukaan Samuelssonin oli tarkoitus kisata seuraavan kerran kotikisoissaan Ikalisissa tiistaina. Ohjelmassa siellä on 200 metrin kilpailu.

”Nyt täytyy tunnustaa, että takki on sen verran tyhjä, etten osaa sanoa kotikisasta vielä mitään.”

Sen Samuelsson uskaltaa sano, että ilmestyy kyllä fanien iloksi paikalle, mutta juokseminen voi olla vähän niin ja näin.

”Voi olla, että ensi yönä saa untakaan. Pitää katsoa, miten tästä palaudun. Joudun pitämään vielä auki sen, juoksenko vai enkö.”

Samuli Samuelsson

Pikajuoksija ja optikko

Kuka: Pikajuoksija, syntynyt kesäkuussa 1995 Ikaalisissa.

Seura: Edustaa Ikaalisten Urheilijoita, valmentaja Mikael Ylöstalo.

Ennätykset: 100 metriä 10,16 (juostu Porvoossa 10.7. 2022) ja 200 metriä 20,73 (Seinäjoella 2017).

Arvokisat: Nuorten arvokisaedustuksia, aikuisten EM-kisoissa vuonna 2016.

Vamma: Joutui pitämään kahden vuoden kilpailutauon akillesjännevaivan takia. Palasi radoille vuonna 2020.

Opinnot: Valmistui optikoksi keväällä 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut