Itä voitti miesten Itä–Lännen – ottelun parhaan ura oli loppua jo vuosia sitten, Mansen sankari teki yllätyspaluun

Miesten Itä–Länsi oli Tampereella Kaupin uudella stadionilla hyvinkin odotusten mukainen. Voittaja ratkesi vasta kotiutuslyöntien jälkeen.

Miesten Itä–Länsi keräsi Kaupin stadionille lauantaina 3 285 katsojaa.

9.7. 21:52

Aamulehti

Tuskin kovinkaan moni yllättyi siitä, että tämänvuotisen miesten Itä–Länsi-ottelun ratkaisua jouduttiin hakemaan pidemmän kaavan kautta.

Kaksi tasaväkistä ja ulkopelissä osaavaa joukkuetta kohtasivat toisensa Kaupin stadionilla lisäkatsomoiden puristuksessa, mikä asetti mailan varressa lisähaasteita pelaajille.

Itä vei ensimmäisen jakson, Länsi toisen, eikä vielä supervuorokaan selvittänyt voittajaa. Lopulta kotiutuslyöntien jälkeen voittajaksi selviytyi Itä lukemin 2–1 (4–3, 1–3, 0–0, 2–0).

Pesäpallohistorian 87:s Idän ja Lännen kilvoittelu miehissä oli samalla vasta ensimmäinen kerta Tampereella. Olosuhteet kaupungissa saatiin arvo-ottelun vaatimalle tasolle vasta otteluviikolla, kun uusi stadion viimein avattiin.

Lue lisää: Itä-Lännen avauspäivästä jäi kirpeä maku kahdesta syystä – Monella lajilla olisi opittavaa pesäpallon tähdistö­konseptista

Idän voittajajoukkue poseerasi kiertopalkinnon kanssa kuvissa.

Itä juhli miesten arvo-ottelun voittoa kiertopalkinnon kera.

Kentän parhaaksi valittiin Idän Juho Toivola, joka pelasi 32-vuotiaana ensimmäistä kertaa Itä–Lännessä.

Toivola ehti vuonna 2015 jo pitää kokonaan välivuoden pesäpallosta loukkaantumisten vuoksi. Sittemmin sinnikkyys on palkittu – kuluvan kauden lyöjätilastossa Joensuun Mailan jokeri on kuudentena.

”Silloin oli aika vaikeita hetkiä, kolme leikkausta ja pitkät kuntoutukset”, Toivola muisteli.

Lännen ykkönen oli Henri Puputti, jolle ottelu oli jo uran 17:s. Jokeripaitaa kantaneet Toivola ja Puputti löivät kummatkin kolme juoksua, eli kahdestaan he vastasivat yli puolesta juoksuista.

”Harmittaa vähän tämä sää: kun täällä Tampereella sää näyttää huonolta, niin se vaikuttaa heti huomattavasti yleisömäärään. Jos aurinko olisi paistanut, veikkaan että olisi ollut 5 000 ihmistä”, Puputti harmitteli.

”Mutta tunnelma oli tosi hyvä. Toivottavasti naisten peli pistää huomenna vielä paremmaksi.”

Synkähkössä säässä yleisömääräksi ilmoitettiin 3 285. Lukema on kuluvan pesiskauden paras mutta häviää valtaosalle miesten aiemmista arvo-otteluista.

Lännen Henri Puputti pelasi loistavan ottelun. Peli oli Mansea seuratasolla edustavalle Puputille peräti 17:s Itä–Länsi.

Lännen Juuso Myllyniemi pääsi yhtenä viidestä Manse-pelaajasta mukaan Itä–Länteen.

Mansen Simo Vainikainen pelasi Lännen joukkueessa numerolla 9.

Lännen Juha Puhtimäki pelaa seuratasolla Manse PP:ssä.

Lännen joukkueen valitsijana toimi Manse PP:n viime kauden mestaripelinjohtaja Matti Iivarinen.

Uransa viime kauteen päättänyt Iivarinen palasi toisella jaksolla hetkeksi myös viuhkahommiin, Lännen pelinjohtajana toimineen Tomi Niskasen vaatimuksesta.

”Olin jo tehnyt viime vuonna päätöksen, etten lähde enää Itä–Länteen pelinjohtajaksi. Kun Matti soitti, lupasin tulla jos hän johtaisi peliä vähintään yhden vuoron”, Niskanen kertoi.

Puputilla oli supervuorossa tilaisuus ratkaista voitto Lännelle, kun tasoittavalla joukkue sai aikaan palottoman ajotilanteen.

”Ei ollut Puputin pojasta lyömään palloa väliin”, hän hauskuutti.

Puputti kertoi viettäneensä ennen pelin alkua parikymmentä minuuttia vastustajan pukukopissa juttelemassa muun muassa myös 17:ttä Itä–Länttään pelanneen Sami Haapakosken kanssa.

”Ei olisi varmaan vielä kymmenen vuotta sitten onnistunut”, arvioi vuosien varrella ainakin omien sanojensa mukaan rauhoittunut Puputti.

Lännen Henri Puputti voitti hutunkeiton ennen ottelua. Hänelle ja Idän kapteenille Sami Haapakoskelle Itä–Länsi oli jo uran 17:s.

Ottelu pelattiin hieman viileässä ja pilvisessä säässä, joka saattoi hieman verottaa yleisömäärää.

Mitä tapahtui?

Molemmilla hetkensä

1. jakso: Idän pelinjohtaja Iiro Haimi turvautui ratkaisuhetkillä aggressiivisiin taktisiin ratkaisuihin. Se kannatti, sillä yllätysotot nostivat Idän tappiolta jaksovoittoon.

2. jakso: Elmeri Anttila löi ajotilanteessa kolmospuolelta läpi ja ratkaisi jaksovoiton Lännelle. Jakson kaikki neljä juoksua tulivat kolmannessa vuorossa.

Ratkaisu: Lännellä oli loistava tilaisuus supervuorossa tasoittavalla ratkaista ottelu. Se jäi käyttämättä, ja kotiutuslyönneillä Idän kahden viimeisen parin onnistumiset riittivät voittoon.

Muuta: Suvi Kaukovallasta tuli ensimmäinen nainen miesten Itä–Länsi-ottelun pelituomarina. ”Aloittaessa 1998 en olisi uskonut, että pääsisin viheltämään edes miesten Superia.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut