Manse PP:n pitkä voittoputki sai tylyn lopun – Sotkamon Jymyn nuori tähti­lukkari loisti Kaupin ”kaukalo­pesiksessä”

Sotkamon Jymy ei Aapo Komulaisen johdolla antanut perjantaina Manse PP:lle sen 11:ttä perättäistä voittoa.

Juho Keinänen ennätti Sotkamon Jymyn pelaajista ensimmäisenä onnittelemaan Aapo Komulaista tämän kolmen juoksun arvoisesta kunnarista, joka osoittautui avausjakson ratkaisuksi.

8.7. 21:44 | Päivitetty 8.7. 21:51

Aamulehti

Manse PP:n voittoputki miesten Super­pesiksessä kohtasi loppunsa kymmenen voiton jälkeen. Perjantai-iltana Itä–Lännen eräänlaisessa esiottelussa Sotkamon Jymy kävi hakemassa ison vierasvoiton Kaupin uudelta stadionilta.

Edellisen kerran Manse oli hävinnyt 3. kesäkuuta Kouvolassa. Nyt tappio tuli tiukan väännön jälkeen jaksoin 0–1 (1–3, 2–2).

Mansen pelinjohtaja Juhani Lehtimäki harmitteli tappiosta erityisesti alun otteita.

”Vaikka Jymy sai siinä juoksunsa yhdellä lyönnillä, emme pelanneet niin että meidän olisi tullutkaan saada kauheasti mitään ensimmäiseltä jaksolta”, Lehtimäki myönsi.

Ottelun hahmoksi nousi avausjakson kunnarillaan ratkaissut Jymyn nuori lukkari Aapo Komulainen.

Komulainen, 19, on yksi lukuisista pelaajista, jotka jatkavat Kaupissa alle vuorokauden tauon jälkeen Itä–Länsi-ottelussa. Hän pääsi ensimmäiseen aikuisten Itä–Länteensä, kun alun perin Idän lukkariksi valittu Janne Kivipelto joutui jäämään pois.

”Hyvin olen saanut ajatukset pidettyä vielä siitä pois. En tiedä montako tuntia tässä on nyt aikaa, mutta eikohän nyt ruveta jännittämään sitä”, Komulainen vitsaili ottelun jälkeen.

”Erittäin hieno stadion. Tunnelmaa oli myös läpi pelin. Toki kun onnistuimme, silloin tunnelmaa oli kaikista vähiten, ja sekin on tietyllä tavalla palkitsevaa,” hän totesi.

Tunnelma tosiaankin nousi perjantaina avausottelua korkeammalle, vaikka yleisömäärä ei noussut yli kahden tuhannen (1 906). Hyvä sää, perjantai-ilta ja Itä–Länttä varten kaupunkiin tulleet katsojat loivat erinomaisen pohjan tunnelmalliselle kärkipelille, vaikka tulos ei ollutkaan kotikannattajien mieleen.

Tappion kärsineeltä Manselta lauantaina kello 18 alkavassa miesten Itä–Lännessä nähdään viisi pelaajaa: Tuomas Jussila, Juuso Myllyniemi, Juha Puhtimäki, Henri Puputti ja Simo Vainikainen.

Sotkamon Jymyn Aapo Komulainen (vas.) päihitti tällä kertaa Manse PP:n Juha Puhtimäen lukkareiden kaksintaistelussa. Seuraava osa nähdään heti lauantaina Itä–Lännessä.

Tyypillistä kaukalopesistä

Viikonlopun Itä–Länsi-tapahtuman vuoksi Kaupin stadionalue on toistaiseksi poikkeuksellisessa muodossa, sillä molemmille sivuille on järjestetty pitkästi lisäkatsomoita koko jatkeiden mitalle.

Sivustat umpeen muuraavat katsomot muuttavat myös pelin luonnetta. Kun sivuilta ei tarvitse pelätä läpilyöntejä, voi keskustan sumputtaa umpeen huomattavasti normaalia rohkeammin.

Tavanomaisesti ”kaukalopesiksen” seuraus on juoksumäärien pieneneminen. Näin kävi nytkin ensimmäisellä jaksolla, mutta yksi läpilyönti nähtiin silti – ja se ratkaisi koko jakson voiton.

Komulainen löi toisessa vuorossa takatilanteessa painavan kumuran kolmoskoppari Henri Puputin eteen. Mansen kanssa juuri 1+1-vuotisen jatkosopimuksen solminut Puputti oli vastaantulossaan auttamatta myöhässä.

Puputin räpylän reunasta pallo kääntyi vielä ohi takana varmistaneen Topias Liljan. Komulainen pääsi kiertämään kunnarin, ja Jymy johtikin yhtäkkiä 3–1. Se jäi myös avausjakson lopputulokseksi.

Antti Kiiskinen on Sotkamon Jymyssä ollut osana sarjan toistaiseksi parasta ulkokenttää. Tuomas Jussila ei perjantaina ollut sisällä omalla huipputasollaan, osittain olosuhteidenkin johdosta.

Vaikeuksia kentällemenoissa

Mansella oli vaikeuksia erityisesti nollatilanteessa kentällemenoissa, joissa joukkue onnistui hädin tuskin 20-prosenttisesti.

Manse haki tämänkertaisella lyöntijärjestyksellään kahta käyttökelpoista kärkeä, mutta päätyi vaihtamaan toisella jaksolla tutumpaan järjestykseen.

”Se oli pelinjohtajan ratkaisu, ja pelinjohtaja kantaa vastuun siitä, ettei se toiminut. Emme päässeet kentälle riittävästi ja pyörittämään, joten pelaaminen jäi vähän odotteluksi”, Lehtimäki arvioi.

Myös Jymyn ulkopelille on annettava tunnustusta. Se näytti jälleen, miksi joukkue on antanut ottelua kohden alle kolme juoksua – selvästi vähiten koko sarjassa.

”Ulkopeli oli painopisteenämme koko talven, ja mahtavaa nähdä, että satsatut tunnit tuottavat tulosta”, iloitsi Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen.

Mansella kävi ainakin kertaalleen myös hyvin huono tuuri, kun toisella jaksolla Juuso Myllyniemen kova läpilyönti takaa pysähtyi tulostaulun tolppaan. Varman kunnarin sijaan hän joutui pysähtymään kakkospesälle, ja seuraavassa sisävuorossaan Jymy iski kaksi juoksua.

”Tuollaiset tilanteet ovat sellaisia, joita tiukoissa peleissä harmittelee vähän liikaakin”, Mansen pelinjohtaja Lehtimäki totesi.

Vielä viimeisen tasoittavalla Mansella oli loistava tilaisuus jaksovoittoon ja ottelun viemiseen supervuoroon. Juha Puhtimäen lyönti polttolinjaan näytti jo tuottavan tulosta, mutta Komulainen kurotti syöksyen kiinni kotipesään tulleen vaikean polttoheiton, ja singahti välittömästi ylös juhlimaan 1–0-vierasvoittoa ja kahta sarjapistettä.

Jymy kasvatti voitolla etumatkansa Manse PP:hen neljään pisteeseen. Kainuulaisilla on tosin myös pelattuna kaksi ottelua enemmän.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut