Matti Mattsson oli odotetun ylivoimainen mestari Tampereella – uintitähdistä Ari-Pekka Liukkosella vaikeaa: ”Olin viisi päivää sairaalassa ja kolme viikkoa treenaamatta”

Tampereelle liikeni SM-uinneista vain yksi mitali. Uinti Tampereen Eemil Varho otti hopeaa 100 metrin perhosuinnissa.

Matti Mattson (keskellä) oli päivän ylivoimaisin Suomen mestari Tampereen SM-uinneissa.

30.6. 21:39

Aikuisten Suomen ennätyksiä ei hätyytelty Kalevan uintikeskuksessa torstaina alkaneissa uinnin SM-kisojen ensimmäisenä päivänä.

Altaassa nähtiin lukuisia Suomen uinnin tähtiä, ja heistä kirkkain oli vuoden 2021 parhaaksi urheilijaksi Suomessa Tokion olympialaisten pronssimitalin ansiosta valittu Porin Uimaseuran Matti Mattsson.

Mattsson oli paraatimatkallaan 200 metrin rintauinnissa ylivoimainen ajalla 2.10,99. Vuosi sitten Tokiossa hän ui SE-ajaksi 2.07,13.

”Tuskin kenelläkään kulkee seuraavana vuonna olympiavuoden jälkeen paremmin. Olen suhteellisen tyytyväinen tähän kauteen jo tähän mennessä ja vielä on elokuussa Rooman EM-uinnit”, Mattsson kommentoi.

Mattsson ei ui Tampereella sivulajiaan 100 metriä, vaan lähti kotiin harjoittelemaan elokuun EM-kisoihin Roomassa.

”Odotan 2.08:lla alkavaa aikaa”, Mattsson lupasi.

Muista tähdistä Ari-Pekka Liukkonen jäi pronssille 50 metrin vapaauinnissa. Kun suomenennätys on 21,58, niin aika 23,03 oli aivan eri tasoa.

”Olin kesäkuussa viisi päivää sairaalassa ja kolme viikkoa täysin treenaamatta. Sen jälkeen viimeiset kymmenen päivää olen jollain tasolla treenannut, mutta ei jakso ollut lähelläkään täysipainoista treeniä”, Liukkonen sanoi.

Liukkosen tavoin Jyväskylän Aaltoa edustava Mimosa Jallow oli päivän ainoa kaksoismestari. Lajit olivat 50 metriä perhosta ja 100 metriä selkää.

Mimosa Jallow oli torstain ainoa kaksoismestari.

Tampereelle saatiin torstaina yksi mitali aikuisten sarjoissa, eikä paljon enempää odotettukaan. Sen ainoan otti Uinti Tampereen Eemil Varho 100 metrin perhosuinnissa.

Varho johti 50 metrin kohdalla kilpailua 17 sadasosalla, mutta Kemin Ronny Brännkärr oli toisella puoliskolla nopeampi ja otti mestaruuden ajalla 54,54. Varhon hopea-aika oli 54,94.

”Kyllä tyydyttää, vaikka voisin jossitella vauhdinjakoa. Aamun alkuerissä alku oli parempi, mutta nyt illalla olisi pitänyt malttaa aloittaa muutaman kymmenyksen hitaammin”, Varho mietti.

Varho on kotoisin Raumalta, mutta on asunut Tampereella jo neljä vuotta opiskellen liiketaloutta.

”Kokonaisuutena tämä vuosi on ollut erinomainen, ja olen kohentanut ennätystäni noin sekunnilla”, Varho sanoi.

Matkan SE-aika on Jere Hårdin 53,08 vuodelta 2001 Fukuokasta.

”Pystyn parantamaan ennätystäni tästäkin sekunnin vuodessa. Sitten alkaisin olla jo lähellä häntä”, Varho laski.

Mitalia odoteltiin hieman myös TaTu Tampereen Veera Kivirinnalta 50 metrin perhosuinnissa, vaikka se onkin hänelle selkeä sivulaji. Hän jäi ajalla 27,91 pronssista 31 sadasosaa ja oli 5:s. Yhden sijan paremmin ui Jami Ihalainen 200 metrin rintauinnissa, mutta mitali jäi lähes sekunnin päähän.

Ennätykset

Sievisellä vanhin SE torstain SM-lajeista

Suomen ennätyksiä ei torstaina hätyytelty. Monessa lajissa niistä jäätiin kauas, vaikka mukana oli kolme matkojensa ennätyshenkilöä.

Vanhin torstain lajien SE-aika on Jani Sievisen 200 metrin selkäuinnissa toukokuussa 1996 uima 2.00,70. Nyt mestaruuden voitti Aku Kaila ajalla 2.05,36.

Kauas SE:stä jäi myös Laura Lahtinen ajalla 2.04,59 naisten 200 metrin vapaauinnissa. Hanna-Maria Seppälän ennätykseksi vuodelta 2009 jäi 1.58,68.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut