Lauri Markkanen näytti Ruotsille voimansa – tuhansien suomalaisten odottama Markkasen show lässähti 11 minuutiksi, kunnes tapahtui täyskäännös

Suomen miesten koripallomaajoukkue on herkullisen lähellä MM-paikkaa.

30.6. 20:23

Aamulehti, Espoo

Suomen miesten koripallomaajoukkue loi 2010-luvulla historiansa toisen (1960-luku) buumin, joka täytti kotiotteluissaan niin Helsingin areenan kuin Espoon Metro-areenankin. Torstain MM-karsintaotteluun Suomen ja Ruotsin välille kävelleet 6951 katsojaa olivat tulleet kuitenkin katsomaan ulvovan lauman joukosta erityisesti yhtä hukkaa.

Espoon Metro-areena värisi, kun NBA-vahvistus Lauri Markkanen kuulutettiin neljän vuoden tauon jälkeen parketille Suomen paidassa.

Suomalaisten odottama Markkanen-show lässähti alussa, mutta vain 11 minuutiksi. Susijengin neljä muuta kenttäpelaajaa katselivat Markkasen ensimmäisen vaihdon ajan passiivisina, kun Markkanen paini yhdellä yhtä vastaan Ruotsin körmyjä vastaan low postissa, korin läheisyydessä.

Staattinen yhdellä yhtä vastaan peli ei ole Markkasen, eikä Suomen vahvuus. Lopputulos oli odotettu, Markkasen ensimmäisen vaihtopenkkikomennuksen hetkellä Ruotsi johti 17–8. Suomi syyllistyi samaan NBA-tähden ihailuun, kun Markkanen viimeksi oli A-maajoukkueessa MM-karsinnoissa 2018. Tuolloin ensimmäinen karsintapeli Tshekkiä vastaan vieraskentällä meni vihkoon isoin osin tästä syystä.

Toisin kuin Pardubicen illassa neljä vuotta sitten Suomi ei Ruotsia vastaan odottanut muutosten kanssa seuraavan ottelun alkuun.

Kun Markkanen 11 minuutin kohdalla palasi kentälle, päävalmentajana debytoineen Lassi Tuovin muutokset oli tehty. Markkanen pääsee käyttämään vahvuuksiaan parhaiten joukkuepelin osana: saadessaan syötön kaukoheittopaikkaan tai juostessaan kovaa kohti koria. Suomen alettua ruokkia tähteään oikeisiin paikkoihin ja korin alle vain Ruotsin pienimpiä takapelaajia vastaan alkoivat susijuhlat.

Suomi voitti Markkasen 1. vaihdon jälkeen NBA-tähtensä pelaamat minuutit 28 pisteellä! Huima muutos. Metro-areena sykki, huusi, hakkasi käsiään yhteen ja teki villejä aaltoja.

Suomi lunasti suosikkina odotukset ja päihitti Ruotsin. Tehtävää helpotti, että sillä oli hallussaan parketin paras pelaaja, joka tehtaili sinivalkoisille 22 pistettä ja 11 levypalloa.

Susijengi varmisti torstain voitollaan MM-karsintojen C-alkulohkon kärkipaikan – kävi sunnuntain Kroatia-pelissä miten vain. Kun voitot seuraavat mukana jatkolohkoon ja sen kolme parasta (kuusi joukkuetta) etenee MM-kisoihin ensi vuodeksi, asetelma ei voisi sinivalkoisille juuri herkullisempi olla.

Ensimmäinen MM-kisapaikka karsintojen kautta on enää muutaman äreän sudenulvaisun päässä.

Kirjoittaja on Aamulehden urheilun päällikkö.

Korjattu 3.7.2022 kello 19.11: Jutussa oli aiemmin virheellistä tietoa. MM-karsintojen jatkolohkoista kisoihin selviää kolme parasta maata, ei neljä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut