Duplantis hyppäsi ulkoratojen ME-tuloksen! Oliver Helanderin ainoa onnistuminen kantoi pitkälle Timanttiliigassa

Peräti kolme suomalaista debytoi Timanttiliigassa tänä iltana. Viivi Lehikoinen ja kesän sensaatiojuoksija Eveliina Määttänen ennätysvauhdissa. Olympiavoittaja Virgilijus Aleknan 19-vuotias poika yllätti Daniel Ståhlin.

Oliver Helander juhli Paavo Nurmen kisoissa reilut kaksi viikkoa sitten.

30.6. 20:27 | Päivitetty 30.6. 23:13

Aamulehti

Tukholmassa käytiin viimeinen Timanttiliigan osakilpailu ennen yleisurheilun MM-kisoja. Illan tähti oli kotiyleisön suosikki Armand Duplantis.

Duplantis rikkoi jälleen yhden ennätyksen. Hän hyppäsi seivästä 616 ja rikkoi ulkoratojen maailmanennätyksen sentillä. Hallissa Duplantis on hypännyt ME:n 620.

Yksi illan kovimmista suorituksista nähtiin 400 metrin aidoissa. Brasilian Alison dos Santos juoksi ylivoimaiseen voittoon huimalla ajalla 46,80. Yleisurheilun historiassa 47 sekunnin raja on rikottu aiemmin vain kymmenen kertaa.

Matkan tähti on viime vuosina ollut ME-mies Karsten Warholm. Alison dos Santos panee Warholmin ahtaalle MM-kisoissa, jos norjalainen sinne kuntoutuu.

Kiekkopaikalla nähtiin melkoinen yllätys. Vasta 19-vuotias liettualainen Mykolas Alekna tuli toiseksi komealla ennätyksellään 69,81. Hän kukisti muiden muassa Ruotsin kiekkotähden Daniel Ståhlin (67,57). Voiton vei Slovenian Kristjan Čeh (70,02).

Alekna on parantanut tällä kaudella ennätystään yli kuusi metriä. Hän on kiekonheiton kaksinkertaisen olympiavoittajan Virgilijus Aleknan poika.

Virallisissa Timanttiliigan lajeissa oli mukana kolme suomalaista ensikertalaista: Oliver Helander, Viivi Lehikoinen ja Ella Junnila.

Helander heitti keihästä Paavo Nurmen kisoissa peräti 89,83, mutta hän vetäytyi kahdesta edellisestä kisasta viime tingassa varotoimenpiteenä. Tukholmassa hän oli taas viivalla. Helander avasi kisan hienolla tuloksella 85,46. Tuo jäi myös hänen parhaakseen. Helander astui kaksi seuraavaa heittoa yli ja jätti loput väliin.

Keihäskisasta tuli tasokas. Kesän ykkösheittäjä Anderson Peters kiskaisi kolmannella kierroksella kisan ainoan 90-metrisen: 90,31. Neeraj Chopra heitti puolestaan Intian ennätyksen 89,94.

Peters ja Chopra heittivät kovat sarjat. Peters ylitti 84 metriä jokaisella viidellä heitollaan. Chopra heitti kaikki kuusi kierrosta ja heikoinkin kantoi 84,37.

Kolmas oli Julian Weber (89,08) ja neljäs Jakub Vadlejch (88,59). Helander oli lopulta viides.

Vinkeistä Helanderin Timanttiliiga-menestyksen ei pitäisi jäädä kiinni. Valmentaja Tero Pitkämäki voitti Timanttiliigan ja sen edeltäjän Kultaisen liigan osakilpailun hulppeat 26 kertaa.

400 metrin aidoissa hätyyteltiin taas SE:tä, kun Viivi Lehikoinen juoksi ennätyksensä 54,80. Vajaat kolme viikkoa vanha ennätys koheni 16 sekunnin sadasosaa.

Lehikoinen juoksi tasaisen vahvasti, eikä hänellä vaikuttanut olleen ongelmia yhdelläkään aitavälillä.

Lehikoinen oli kuudes ja otti pari komeaa päänahkaa, sillä suomalaisen tilastoaika oli ryhmän heikoin. Voiton vei ylivoimaisesti Hollannin Femke Bol kauden kakkosajalla 52,27.

Matkan Suomen ennätys on Tuija Helanderin 54,62. Lehikoinen on ollut lähes 35 vuotta vanhan SE:n kimpussa jo pariin kertaan tällä kaudella.

Tampereen Pyrinnön Ella Junnila jäi tulokseen 185 korkeuskisassa. Junnila ylitti 185 kolmannella yrityksellään. Hän jätti seuraavan korkeuden 189 väliin, eikä enää ylittänyt 193:a.

”Jättää pienen kysymysmerkin”, C Moren asiantuntija Tommi Evilä sanoi Junnilan kilpailusta.

Tamperelaisen kauden paras on 192.

Kesän sensaatiojuoksija Eveliina Määttänen paransi jälleen 800 metrin ennätystään. Määttänen voitti alkuillasta käydyn B-erän ajalla 2.01,14. Määttäsen ennätys (2.01,52) oli vain kahden viikon takaa Paavo Nurmen kisoista. Tuore ennätys nostaa Määttäsen kolmanneksi Suomen kaikkien aikojen tilastossa.

Kyseessä oli niin sanottu kansallinen erä, eli mukana oli pääosin ruotsalaisia juoksijoita. Alle kahden minuutin tilastoaika löytyi vain jänikseltä.

Suomen miehet olivat hyvässä vauhdissa pikaviestissä. Nelikko Eino Vuori, Samuli Samuelsson, Oskari Lehtonen, Samuel Purola juoksi ajalla 39,31 kolmanneksi. Aika jää 0,39 sekuntia SE:stä 38,92.

Myös naisten pikaviestijoukkue oli vireessä. Johanna Kylmänen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Anna Pursiainen juoksivat toiseksi ajalla 43,90. Urheiluliiton mukaan se on paras suomalaisaika 15 vuoteen. Peräti 29 vuotta vanha Suomen ennätys on 43,37.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut