Olympiamitalisti Eeles Landström muistetaan aikansa kirkkaana urheilutähtenä – Pirkanmaalla syntynyt legenda korosti tavoitteiden merkitystä

Eeles Landström kuoli kotonaan Vantaalla keskiviikon vastaisena yönä. Landström oli syntynyt Akaan Viialassa.

Seiväshypyn olympiamitalisti Eeles Landström kuvattiin kotonaan joulukuussa 2021.

29.6. 18:10

Seiväshypyn olympiamitalisti ja Euroopan kaksinkertainen mestari ja entinen kansanedustaja Eeles Landström kuoli 90-vuotiaana keskiviikon vastaisena yönä kello 2 kotonaan Vantaalla.

Eeles Landström syntyi 3. tammikuuta 1932 Akaan Viialassa, mutta perhe muutti Toijalaan, kun Landström meni kansakouluun.

Landström oli aikansa kirkkaimpia urheilutähtiä. Hän voitti kaksi Euroopan mestaruutta ja saavutti Rooman olympialaisissa 1960 pronssimitalin.

Landströmin tavoite urheilussa oli nousta riman yli, mutta mestari korosti usein, että jokainen voisi laittaa omassa elämässään tavoitteita, vaikka pieniäkin. ”Ei ole elämää ilman tavoitteita. Ja myös suru kuuluu elämään”, hän sanoi.

Kuka?

Eeles Landström

Syntyi 3.1.1932 Akaan Viialassa.

Ylioppilas 1953. Bachelor of Science Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa 1959.

Aviossa 63 vuotta Ulla Serhon kanssa. Viisi lasta, neljä lastenlasta.

Oy Rosenlew Ab:n sosiaalipäällikkö 1962–1970, Liberaalisen kansanpuolueen kansanedustaja 1966–1972, Veikkaus oy:n projektipäällikkö 1973–1976, Yleisradion apulaisjohtaja 1976–1981.

Taistelu kullasta

On hetkiä elämässä, jotka muistaa aina. Yksi sellainen tapahtui 28. elokuuta 1954.

Neufeld-stadionilla Sveitsin Bernissä oli yleisurheilun EM-kisat. Seiväshyppy oli kestänyt jo kuusi tuntia ja 45 minuuttia. Kaupunki oli pimentynyt, vain stadionin hyppypaikka kylpi valossa.

Kello 21 kisassa oli vain kaksi kilpailijaa. Suomen Eeles Landström ja Ruotsin Ragnar Lundberg taistelivat kullasta.

Lundberg keskittyi ratkaisevaan hyppyyn 12 minuuttia. Sitten hän juoksi kohti telinettä, rima väreili hetken ja putosi purukasaan.

Sitten oli Landströmin vuoro. Terässeiväs kuoppaan, nousu yläilmoihin, kääntö ja taitto. Nuorukainen katsoo ylös. Rima ei edes hievahda.

Nuorukainen yritti jo Helsingin kisoihin 1952, jäi seipään karsinnoissa rannalle, mutta valittiin kisoihin 10-ottelijana. Hän oli 14:s.

Melbournen olympialaisissa 1956 Landströmin toivottiin voittavan kultaa, mutta toisin kävi. Landström kertoi elämäkerrassaan, että omahyväisyys otti veronsa, ja mies oli vasta seitsemäs.

Elämässä on myös surua

Landströmin nuoruuden ajan paras kaveri oli Leena. Kerran Leena sanoi Landströmille, että ”nuoren puhdas sielu pääsee taivaaseen. Sulla Eeles on jo niin paljon… Et sinä minua enää tarvitse”.

Landström jäi miettimään Leenan sanoja. Seuraavana aamuna vakava poliisi Antti Holkeri toi tiedon, että oli sattunut junaonnettomuus. Leenaa ei enää ollut.

Landström liikuttui aina kertoessaan tyttärensä Noran kuolemasta. Hän kuoli aivosyöpään 48-vuotiaana.

Ulla, elämän nainen

Landström tapasi tulevan puolisonsa Ulla Serhon 1953 ylioppilaiden iltamissa Helsingissä.

Ulla Serho oli mannekiinikuningatar, ja vaikutuksen tehdäkseen Landström sanoi olevansa unkarilainen, jolla on suomalainen isä.

Nuoret vihittiin Toijalan kirkossa kesällä 1955.

Ulla ja Eeles Landström olivat avioliitossa 63 vuotta. Ulla Landström menehtyi 2018, ja Eeles Landström asui yksin Vantaalla ja kaipasi puolisoaan, elämänsä naista.

Kovaan purukasaan tehdyt pudotukset jättivät jäljet. Selkä oli säpäleinä, mutta Landström oli terävä loppuun asti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut