Venla Harjun vähimmäistavoite täyttyi suunnistuksen uutuuslajissa, mutta päätösmatkalta on lupa odottaa enemmän: ”Suomalaisille voi olla paras päivä tulossa”

Knock-out-sprinttiä on tuotu suunnistukseen yleisöystävällisyys mielessä, mutta MM-kisoissa eräkohtaisten hajontasysteemien puuttuminen sai osan kilpailijoista seuraamaan vain edellä juoksevia.

Tampereen Pyrinnön Venla Harju tavoitteli MM-kisojen knock-out-sprintistä välieräpaikkaa, ja sen hän myös sai.

28.6. 22:11

Aamulehti

Suunnistuksen MM-kilpailuissa esiteltiin tiistaina uusi laji, knock-out-sprintti. Maastohiihdon sprinttejä muistuttava kilpailumuodossa suomalaiset jäivät ulos kuuden parhaan suunnistajan finaaleista.

Kalevan Rastin Miika Kirmula oli miesten toisessa välierässä neljäs, kun finaaliin eteni kaksi nopeinta. Hän jäi loppukiritaistossa toisen finaalipaikan venyttäneestä ranskalaisesta Loic Capbernistä vain joidenkin senttien päähän.

Miesten maailmanmestaruuteen suunnisti lopulta Sveitsin Matthias Kyburz, joka on myös uutuuslajin ensimmäinen Euroopan mestari.

Naisten välierien ainoa suomalainen oli Tampereen Pyrinnön Venla Harju. Hänen välierässään kaikki kuusi suunnistajaa etenivät samoja reittejä ensimmäiset seitsemän rastia, mutta viimeiselle rastille Harju ja norjalainen Andrine Benjaminsen valitsivat muista poikkeavan reitin. Maaliin Harju tuli kuudentena ja jäi 12 sekuntia finaalipaikasta.

”Pääsin vähimmäistavoitteeseeni eli semifinaaliin. Siellä oli aika kova taso ja vaikea päästä jatkoon, ja otin siinä ehkä vähän riskiäkin, mutta se ei onnistunut. En ehkä olisi pystynyt voittamaan loppukiriä jalallakaan, joten ei tässä nyt kovin pettynyt voi olla”, Harju kommentoi Aamulehdelle.

Hänen välierästään finaaliin etenivät Ison-Britannian Megan Carter Davies ja Alankomaiden Eef van Dongen, joista ensimmäinen otti lopulta MM-hopeaa ja jälkimmäinen MM-pronssia. Naisten maailmanmestaruuden vei ylivoimaisesti Ruotsin Tove Alexandersson, lajin hallitseva Euroopan mestari hänkin.

Harjulle kilpailupäivä uuden MM-lajin ja sen eri vaiheiden parissa oli mielenkiintoinen.

Karsintakierroksen 12 erästä kunkin erän kolme nopeinta eteni erävaiheeseen. Kuudesta puolivälierästä jatkoon pääsi eriensä kärkikolmikot, ja kolmesta välierästä finaaliin kunkin erän kaksi parasta.

Nopeatempoinen knock-out-sprinttisuunnistus on tuotu arvokisaohjelmaan sen oletetun yleisöystävällisyyden vuoksi. Harju kuitenkin suunnistajana toivoisi, että MM-kisoissa olisi käytetty vastaavia hajontasysteemejä kuin esimerkiksi maailmancupissa.

”Kaikissa erävaiheissa jokaisella juoksijalla oli sama rata. Toki emme tiedä sitä varmaksi, mutta kyllä sen arvaa siinä aika nopeasti, jolloin osa pystyy ottamaan sen taktiikan, että seuraa vaan edellä menevää ilman, että tarvitsee itse lukea karttaa”, Harju sanoo.

Suunnistuksen MM-kilpailut päättyvät torstaina sprinttiin. Siihen Harju lähtee positiivisin mielin.

”Se on vähän tietysti taas erilainen, kun suoritusta tehdään yksin ja kaikki valinnat täytyy tehdä koko ajan itse. Koen, että se on itselleni paras tyyli ja matka. Odotan, että muutenkin suomalaisille voi olla paras päivä tulossa.”

”Se on vähän tietysti taas erilainen, kun suoritusta tehdään yksin ja kaikki valinnat täytyy tehdä koko ajan itse. Koen, että se on itselleni paras tyyli ja matka. Odotan, että muutenkin suomalaisille voi olla paras päivä tulossa.”

Suomen naisista sprintissä kilpailevat Harjun lisäksi Inka Nurminen ja Marika Teini. Miesten sprintissä suomalaiskilpailijoina nähdään Miika Kirmula, Akseli Ruohola ja Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi.

Arvokisat

Suunnistuksen MM

Suunnistuksen sprinttimatkojen MM-kilpailut alkoivat Tanskassa sunnuntaina 26.6. ja päättyvät torstaina 30.6.

Sprinttiviesti kilpailtiin sunnuntaina Koldingissa. Venla Harjun ankkuroima Suomi oli kisan seitsemäs.

Knock-out-sprintti oli vuorossa tiistaina. Venla Harju ja Miika Kirmula etenivät ainoina suomalaisina välieriin. Marika Teini ja Akseli Ruohola putosivat puolivälierissä, Ida Haapala ja Tuomas Heikkilä jäivät karsintoihin.

Sprintit kilpaillaan torstaina. Karsinnat alkavat kello 10.30 ja finaali suunnistetaan kello 18.50 alkaen. Tampereen Pyrinnöstä sprinttikilpailuun osallistuvat Venla Harju ja Aleksi Niemi. Finaaleja voi seurata 18.35 alkaen Yle TV2:sta ja Yle Areenasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut