Urheiluoikeuden asiantuntija ihmettelee: mihin perustuu Ari Luusuan 100 000 euron dopingsakko?

Olli Rausteen mukaan Urheilun oikeusturva­lautakunnan päätöksessä ei puhuta sopimuksesta Ski Classicsin kanssa.

Hiihtäjä Ari Luusua vuonna 2018.

22.6. 17:03

Mihin sopimukseen perustui se, että dopingista kiinni jäänyt hiihtäjä Ari Luusua sai peräti 100 000 euron sakon pitkien matkojen kilpailusarjalta Ski Classicsilta, jossa Luusua pääasiassa kilpaili uransa viimeisiksi jääneet vuodet?

Tähän kysymykseen esittää näkemyksensä Suomen johtaviin urheiluoikeuden asiantuntijoihin kuuluva Olli Rauste kuultuaan sakkouutisen.

Rauste kertoo tutustuneensa Urheilun oikeusturvalautakunnan päätökseen, jonka se antoi sen jälkeen, kun Luusua valitti Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksestä.

Lue lisää: Yllättäen uransa lopettanut hiihtäjä Ari Luusua kärysi dopingista

”Siellä päätöksessä ei puhuta mistään sopimuksesta Ski Classicsin kanssa juuta eikä jaata”, Rauste sanoi keskiviikkona.

Ski Classics sanoi tiedotteessaan, että ammattilaistallien urheilijoiden pitää allekirjoittaa antidopingsopimus voidakseen osallistua kilpailuihin.

Ski Classicsin mukaan sopimuksen allekirjoittaneelle on mahdollisuus antaa enimmillään 100 000 euron sakko dopingrikkomuksesta.

Ski Classics perustelee maksimisakkoa sillä, että Luusuan tapaus on vahingoittanut pitkän matkan hiihtoa ja Ski Classicsin brändiä.

Olli Rauste Helsingissä tammikuussa 2020.

Rausteen mukaan yleinen periaate sopimussakoissa on se, että sakon määrän pitää olla kohtuullisessa suhteessa mahdolliseen vahinkoon.

”Mitä vahinkoa tästä aiheutuu Ski Classicsille? Kyllä sakko kuulostaa aika korkealta”, Rauste arvioi.

Jos Luusua ei ole valmis maksamaa sakkoa, Ski Classicsin pitää Rausteen mukaan käytännössä nostaa asiassa oikeusjuttu, koska Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS ei yleensä käsittele tällaisia asioita.

Luusuan valitus hylättiin

Neljän vuoden kilpailukiellon saanut Luusua valitti Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksestä vedoten siihen, että hän olisi päättänyt uransa jo ennen heinäkuuta, eikä hänellä ollut lisenssiä seuraavalle kaudelle.

Luusua antoi positiiviseksi osoittautuneen dopingnäytteen 21. heinäkuuta 2021.

Urheilun oikeusturvalautakunta kuitenkin katsoi, että Luusua oli testausaikaan sitoutunut sekä Suomen että Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) antidopingsäännöstöön, sillä toiminta viime kesänä viittasi kilpauran jatkumiseen.

Oikeusturvalautakunnan päätöksen mukaan lisenssittömyys ei poistanut Luusuaa antidopingsäännöstön piiristä. Päätelmää tuki muun muassa Luusuan aiemmin julkisesti ilmoittama sopimus ammattilaistallin kanssa.

”Tämä ei ole mikään yksioikoinen juttu. Minulla on se käsitys, että Urheilun oikeusturvalautakunnasta on vaikea saada päätöstä, että Antidopingasioiden kurinpitolautakunta olisi toiminut virheellisesti”, Rauste sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut