Joel Banksin kolmen vuoden takaisesta hölmöilystä maksetaan edelleen hintaa – EM-karsinnan ei pitäisi aiheuttaa suurta päänvaivaa

Hopeisen liigan finaalitappio oli kova kolaus lentopallomaajoukkueen kehitysprosessille, koska tämä sarja ei tarjoa kenellekään juuri mitään, Jari Perkiö tiivisti.

20.6. 19:01

Sunnuntai-iltana piti olla se hetki, kun miesten lentopallomaajoukkue kipuaa kuopan pohjalta takaisin maan pinnalle.

Suomi sai tilaisuutensa Hopeisen liigan finaalissa, mutta kokematon ryhmä jäätyi kohtalokkaasti rutinoituneen Romanian puristuksessa.

Joel Banksin luotsaama ryhmä vei Budapestin peliä ajoittain selkeästi. Se ei lohduttanut tippaakaan karun 2–3-tappion jälkeen.

Näin suomalaisten tarpominen jatkuu Hopeisessa liigassa myös ensi kesänä. Tämä sarja on liian heppoinen syvällä kyntävän joukkueen kehittämiseen ja suuren yleisön houkuttelemiseen.

Lue lisää: Budapestin finaalissa synkkä loppu – Lentopallomaajoukkue hukkasi tilaisuutensa Hopeisen liigan huipennuksessa

Tv-kommentaattoriksi pestattu passarilegenda Mikko Esko tokaisi viikonloppuna osuvasti, etteivät nämä pelit kiinnosta ketään.

Ei pelaajia, ei katsojia eikä mediaa.

Tämä uhka oli yleisessä tiedossa jo kesällä 2019, kun Kultaista liigaa pelannut maajoukkue ajautui putoamiskurimukseen Suomen luotsina aloittaneen Banksin johdolla.

Silloin Banks päästi suustaan sammakon. Britti väitti, että pelaajien kehittäminen onnistuu yhtä hyvin Hopeisessa liigassa kuin Kultaisessa liigassa.

Tämä oli pöyristyttävä lausunto monin tavoin. Kuten tänä kesänä nähtiin, monet vastustajista ovat Unkarin kaltaisia puuhastelijoita. Eikä väki ole rynnännyt lehtereille. Budapestin katsomossa näkyi vain muutama hassu Suomi-fani siniristilipun kanssa.

Kolme vuotta sitten Banks jätti Suomen kirkkaimman tähden Lauri Kermisen penkille Kultaisen liigan avainkamppailussa Valko-Venäjää vastaan. Banks halusi nähdä, mihin Kermistä tuurannut Niklas Breilin pystyy tosipaikassa. Kokeilupaikka oli aivan väärä.

Vaikka kelpo ottelun pelannut Breilin oli syytön Suomen 0–3-tappioon, Kultaisen liigan paikkaa olisi pitänyt vaalia kaikin keinoin.

Paluu ei onnistunut Suomelta vieläkään, ellei paikka avaudu takaportin kautta. Kultaisessa liigassa on yhden joukkueen vajaus Valko-Venäjän sulkemisen jälkeen.

Kun pannaan Euroopan maajoukkueet järjestykseen alkukesän perusteella, Suomen ranking-sijoitus (21. tila) on yhtä alhainen kuin Banksin ensimmäisenä vuonna.

Kun kansainvälisestä toiminnasta suljetut Venäjä ja Valko-Venäjä puuttuvat vielä listalta, oikeasti on tultu pari pykälää alaspäin.

Euroopasta on Suomen yläpuolella kahdeksan maata maailmanlaajuisesta maajoukkuesarjasta Nations Leaguesta, yksitoista maata Kultaisesta liigasta ja Hopeisen liigan voittanut Romania.

Juuri nyt tuntuu uskomattomalta, kuinka hyvin Suomi pärjäsi Nations Leagueta edeltäneessä maailmanliigassa suurimmalla kukoistuskaudellaan.

Italialaisluotsi Mauro Berruto johti Suomen seitsemänneksi kesällä 2007. Eurooppalaisista olivat edellä vain Venäjä, Puola, Bulgaria ja Ranska.

Kaksi vuotta myöhemmin sijoitus oli kahdeksas neljänneksi parhaana eurooppalaismaana heti Serbian, Venäjän ja Italian jälkeen.

Näiden huippuhetkien jälkeen on otettu pitkä loikka taaksepäin.

Maajoukkuekausi jatkuu hengähdystauon jälkeen valmistautumisjaksolla EM-karsintoihin. Suomi metsästää elokuun karsintapeleistä jo yhdeksättä peräkkäistä lopputurnauspaikkaa.

Otolliset vastustajat ja alkukesästä vahvistuva kokoonpano takaavat erinomaiset onnistumismahdollisuudet. Kultaisesta liigasta pudonnut Latvia ja Itävalta ovat lähtökohtaisesti Suomea heikompia joukkueita.

Kun EM-paikka avautuu seitsemän lohkovoittajan ohella viidelle parhaalle kakkoselle, Suomen epäonnistuminen olisi paha mahalasku.

Tiettävästi ainakin muutama runkopelaaja palaa maajoukkueeseen kesätauon jälkeen. Tämänsuuntaisia viestejä on tullut Kermiseltä ja Niko Suihkoselta. Mielenkiintoista nähdä, innostuvako myös Eemi Tervaportti ja Tommi Siirilä. Tai kenties Sauli Sinkkonen?

Suomen Sakari Mäkinen (vas.) ja Nuutti Niinivaara joutuivat koville romanialaislaituri Rares Baleania vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut