Yllättäen uransa lopettanut hiihtäjä Ari Luusua kärysi dopingista

Urheilun oikeusturva­lautakunta piti voimassa Luusuan neljän vuoden mittaisen urheilun toimintakiellon.

Ari Luusua kotiseudullaan Simossa järjestetyssä kilpailussa helmikuussa 2014.

20.6. 14:13

Aamulehti

Uransa lopettamisesta syksyllä yllättäen kertonut maastohiihtäjä Ari Luusua on saanut dopingista neljän vuoden toimintakiellon urheiluun.

Pitkiin matkoihin erikoistunut Luusua, 34, ilmoitti syksyllä odottamatta lopettavansa kilpauransa. Julkisuudessa ei tuolloin ollut tiedossa, että Luusua oli antanut urheilussa kiellettyä ainetta sisältäneen näytteen 20. heinäkuuta 2021.

Luusua valitti päätöksestä Urheilun oikeusturva­lautakuntaan. Kertomansa mukaan hän oli testaushetkellä jo lopettanut uransa. Luusuan lisenssi ei tuolloin ollut voimassa eikä hän ollut minkään suomalaisseuran jäsen.

Oikeusturvalautakunta piti alkuperäisen dopingtuomion voimassa. Lautakunnan mukaan Luusua oli ollut testaushetkellä Suomen antidopingsäännöstön mukainen muu kuin kansainvälisen tai kansallisen tason urheilija, joka voitiin ottaa antidoping­säännöstön piiriin ja testattavaksi.

”Luusuan keväällä 2021 solmima kahden vuoden sopimus ruotsalaisen ammattilaisjoukkueen kanssa sekä hänen kilpailu-uran jatkamiseen viittaava toimintansa kesä-, heinä- ja elokuussa 2021 kokonaisuutena osoittivat, että vaikka Luusua oli pohtinut uransa lopettamista ja keskustellut asiasta myös seuransa edustajan kanssa, hän ei kuitenkaan ollut vetäytynyt kilpaurheilusta ainakaan aikaisemmin kuin elokuun 2021 lopulla, jolloin hän oli saanut tiedon positiivisesta dopingtestituloksesta”, päätöksessä todetaan.

Luusua kilpaili viime vuosina menestyksekkäästi maastohiihdon pitkien matkojen Ski Classics -sarjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut