Voittamisen kiihkeä tunne kostautui monella taholla Jukolassa – Pyrinnön hylkäystä korosti sen dramaattisuus

Hylkäykseen johtaneen erheen tehneet suunnistajat haksahtivat ”junnu­virheeseen”, kirjoittaa Yrjö Kares.

19.6. 9:51

Halun muuttuminen pakonomaiseksi tarpeeksi ainakin joiltakin osin ääriolosuhteissa kostautuu usein, kun kyky vastata vaatimuksiin ei riitäkään.

Tällaisen yhteisen syyn voi nähdä kahden Jukolan viestin voittajasuosikin hylkäykselle.

Nyt hyvä kilvoittelu päättyi ennen aikojaan Tampereen Pyrinnön kahden joukkueen lisäksi Helsingin Suunnistajien ykkösjoukkueelta. Vuosi sitten Helsingin ylpeys sijoittui parhaana suomalaisjoukkueena Jukolan viestissä kolmanneksi ja tavoitteli yhtenä monista jättipottia 73. Jukolan viestistä.

Hylkäykseen johti ilmeisesti liian vauhdikas juoksu, jossa suunnistaja joukkuepelitermiä käyttäen haksahti ”junnuvirheeseen” eli ei tarkistanut hajontarastin osuessa kohdalle rastimääritettä ja -koodia.

Tunneryöppy onnistumisen jälkeen sykähdyttää voimakkaasti, mutta epäonnistuminen riipaisee vähintään yhtä syvältä sydämestä.

Lue lisää: Pyrinnön ykkös- ja kakkos­joukkue hylättiin Jukolan viestissä – neljän veljeksen ruotsalais­joukkueelle kolmas perättäinen voitto

Sivuun viimeisellä kilometrillä

Lukkari-Jukolassa Pyrinnön ykkösjoukkueen hylkäystä korosti sen dramaattisuus. Ankkuri Elias Kuukka joutui keskeyttämään kisan arviolta noin kilometriä ennen yli 16 kilometrin osuuden päättymistä.

Sitä voi miettiä, mitä Kuukan mielessä katoavien sekuntien ajan liikkui, kun hän näki maastossa yhdessä oman valmentajansa ja tämän maastoon kutsuneen ratamestarin.

Hylkäysprosessin verrokin Helsingin Suunnistajien neljännen osuuden suunnistajan virheen jälkeen seuraava viestinviejä kiersi myös vielä ratansa mutta vaihtohetkellä hänelle ei ollut enää karttatelineessä mitä ottaa.

Kuukkaa ja muita pyrintöläisiä tuskin lohduttaa muisto Joensuun Jukolasta vuosituhannen vaihteesta. Silloin Venlojen viestissä kohti voittoa rientäneen norjalaisen Halden SK:n suunnistaja Heather Monro ”kiskaistiin” loppumatkan ylikulkusillalta katsomon puolelle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut