Pyrintö kaatui leimaus­virheiden sumaan ja hylkäyksiin Jukolan viestissä: ”Kartta, kompassi ja emit-kortti saivat kyytiä”

Neljän Svenskin veljeksen tähdittämä ruotsalainen Stora Tuna voitti Jukolan viestin kolmatta kertaa peräkkäin.

Jukolan viestiin lähti Mynämäessä lauantai-iltana lähes 1 600 joukkuetta.

19.6. 7:37 | Päivitetty 19.6. 16:29

Mynämäki

Tampereen Pyrinnön tunnelmat 73. Jukolan viestistä ykkös- ja kakkosjoukkueen hylkäyksen jälkeen pelkistyivät kahteen tuokioon Mynämäessä.

Ensin kuudennella osuudella virheelliseen rastileimaukseen sortunut Pascal Buchs totesi englanniksi ”I am so sorry”. Buchsin virheen vuoksi ankkuriosuuden lopussa maastosta sivuun otettu ankkuri Elias Kuukka vastasi anteeksipyyntöön lämpimällä halauksella.

Kuukan arvio juoksustaan todennäköisesti lievitti Buchsin tuskaa.

”Pahalta tuntui jo, kun koukkasin ennen ensimmäistä rastia ja pitkin matkaakin. Voiton sijasta tavoittelin kolmen miehen ryhmässä kolmatta sijaa”, Kuukka totesi.

”Nyt otan tavoitteeksi onnistumisen EM-kisoissa”.

Pyrinnön miesten valitsija Kari Jussila kuvasi kahden sveitsiläisvahvistuksen hylkäyksiä sääntöjen mukaisiksi. Niistä ei jäänyt tulkinnanvaraa.

”Kilpailijan pitää tarkistaa rastimäärite ja –koodi. Niissä oli selvä ero”, Jussila totesi.

Jussila kertoi olleensa kisajärjestäjien edustajan kanssa pysäyttämässä Kuukan noin 800 metriä ennen maalia.

”Elias pysähtyi aika nopeasti ja uskoi heti asian. Kyllä siinä kartta, kompassi ja emit-kortti saivat kyytiä, ja paita lähti. Vähän aikaa hän tasoitteli. Käsiteltiin se asia siellä maastossa ja tultiin pois”, Jussila kuvasi.

Sen koommin Buchs kuin kakkosjoukkueen Fabian Aebersold eivät osanneet sanoa, mistä hylkäyksen aiheuttaneet virheet johtuivat. Jussilan mukaan Buchsin virheellinen leimaaminen tapahtui rastilla, joka oli vain noin 30 metrin päässä oikeasta rastista.

Naisten valmentaja Annika Viilo korosti sitä, että hymy ja tekemisen ilo pitää loihtia nopeasti taas kasvoille. Hän muistutti tehneensä itse vuoden 1995 Venlojen viestissä Sipoossa virheen, jonka vuoksi Pyrinnön kakkossijalle vienyt suoritus hylättiin.

”Luin väärää rastiväliä, ja yksi rasti jäi kiertämättä”.

Viilo oli edellisenä vuonna ankkuroinut Pyrinnön Venlojen viestin voittoon ja oli ankkurina myös vuoden 1995 MM-viestissä, kun Suomi voitti kultaa.

Lue lisää: Voittamisen kiihkeä tunne kostautui monella taholla Jukolassa – Pyrinnön hylkäystä korosti sen dramaattisuus

Koovee kuudes

Täpärästi parhaaksi suomalaisryhmäksi Jukolassa nousi Kalevan Rasti viidennellä sijallaan. Suorituksen arvoa nosti miesten kärkisuunnistajan Miika Kirmulan sairastumisen paikkaaminen.

Varamiehen paikan täytti kelvollisesti ranskalainen Maxime Rauturier, joka on aiemmin suunnistanut kolmesti Jukolassa Angelniemen Ankkurin riveissä.

Tampereen Koovee hivutti itsensä kuudenneksi Timo Sildin hyvällä loppurutistuksella. Koovee voitti viestin vuosina 2016 ja 2018 ja oli toinen 2017. Viime vuonna tuli pieni notkahdus, 20. sija.

”Uuden vahvan rungon rakentaminen on menossa”, kuvaili manageri Jukka Alajoutsi.

Kooveen joukkuehengestä kertoo hyvin uusiseelantilaisen Tim Robertsonin asenne. Hänellä oli sunnuntaiaamuna tulevien sprintin MM-kisojen vuoksi kiire Tukholman laivaan Turusta, mutta mies olisi ollut valmis juoksemaan pitemmänkin matkan kuin viidennen osuuden kilometrit.

”Vähän paremmin ja huolellisesti rastinotot ja leimaukset. Näitä asioita olemme painottaneet menestyksen kulmakivinä, valmentaja Raimo Arvola korosti.

Ikaalisten Nouseva Voima päätyi sijalle 15, mikä tyydytti kovasti ankkuri Eetu Savolaista.

”Kilpailu sujui oikeastaan yläkanttiin, kun sairastumisen vuosi jouduimme vielä vaihtamaan sprintin MM-kisojen varamieheksi valitun edustajan”, Savolainen tähdensi.

Kangasala SK:n joukkueen valitsija Antti Rantala arvioi ykkösjoukkueen sijaa 60 juoksukunnon mukaiseksi.

”Muut pitivät yllä vain kovempaa vauhtia”, Rantala tuumi.

Voittajaksi taas neljä Svenskiä

Koovee petrasi roimasti viime vuoden notkahduksesta ja oli kuudes. Kuudennella osuudella viestiä vei Kenny Kivikas.

Stora Tuna OK juhli Jukolan viestivoittoa kolmannen kerran putkeen. Ankkuri Viktor Svensk toi joukkueen maaliin ylivoimaisessa johdossa.

Ruotsalaisen Stora Tuna OK:n neljän veljeksen ja kolmen muun suunnistajan seitsikko voitti kolmannen kerran peräkkäin Jukolan viestin.

Edellisen kerran vastaavaan temppuun ovat yltäneet Tampereen Pyrintö (1961–1963) ja Kalevan Rasti (2012–2014).

Merkittäväin muutos oli muutos osuusjakoon: Aiemmin Emil Svensk ankkuroi, nyt tehtävän oli saanut Viktor Svensk.

Muut voitokkaan joukkueen jäsenet olivat Jesper ja Joakim Svensk, Olle Kalered, Anton Sjökvist ja Stora Tuna OK:n lopullisesti viidennellä osuudella kärkeen nostanut Henrik Johannesson.

Kolmesti neljä Svenskiä on kummajainen, jolle saattaa tulla jatkoa jo ensi vuonna. Kokoonpano ei ole muuttunut yhtään vuosina 2019–2022.

OK Ravinen täydensi ruotsalaisten kaksoisvoiton. Kolmanneksi sijoittui norjalainen NTNUI.

HS:lle kävi Pyrinnön kohtalo

Varhain sunnuntaiaamuna päättyneestä viestistä tuli karmaiseva pettymys Suomen huippujoukkueista myös Helsingin Suunnistajille (HS).

HS:n kilpailu kosahti Mynämäessä neljännellä osuudella, kun Miika Suominen harhautui kovavauhtisessa letkassa väärälle rastille eikä huomannut erhettään. Kyseessä oli hajontarasti, joka sijaitsi hyvin lähellä sitä rastia, jolla Suomisen olisi pitänyt leimata.

Suominen suunnisti kuitenkin osuutensa loppuun, vaikka leimaaminen väärällä rastilla oli havaittu sähköisessä leimausjärjestelmässä. Häntä ei pystytty ottamaan pois radalta kesken kaiken.

Myös seuraavan osuuden suunnistaja Tuomas Heikkilä ehti lähteä matkaan. Osuutensa jälkeen häntä tervehti karttatelineessä seuraavan kartan sijaan keltainen paperi.

”Pettymys on ihan valtava. Ei tullut etukäteen mieleen, että tässä voisi näin käydä”, HS:n joukkueen vastuuvalmentaja ja valitsija Henrik Tala sanoi.

Kilpailun teknisen asiantuntijan Jaakko Lajusen mukaan hylätyn joukkueen väliosuuden juoksijan pysäyttäminen on käytännössä hankalaa.

”Kun siellä on hajonnat, saatetaan missata hänet. Emme voi olla varmoja, millä rastilla hän käy”, Lajunen perusteli.

Lajunen kertoi, että hylkäämisen jälkeen joukkueen jäljellä olevien osuuksien suunnistajat voivat halutessaan kiertää peräkkäin ratansa, mutta vasta puolen tunnin kuluttua siitä, kun joukkueen suoritus on päättynyt hylkäämiseen.

Ratamestari Heikki Anderssonin mukaan joukkueille tiedotettiin monta kertaa, että rasteja voi olla varsin lähellä toisiaan. Hajontarastien minimietäisyys on sääntöjen mukaan 30 metriä.

”Mittasimme yhdessä paikassa kahden rastin väliksi 35 metriä, mutta nekin olivat selkeästi erilaisissa maastonkohdissa ja vielä mäen eri puolilla. Lähekkäin olevilla rasteilla koodit valittiin huolellisesti, että ne eivät olleet lähellä toisiaan kuten 36 ja 136 niin, että ne voisi sekoittaa”, Andersson sanoi.

Fakta

73. Jukolan viesti

Lopputulokset:

1) Stora Tuna OK Ruotsi (Jesper Svensk, Olle Kalered, Joakim Svensk, Anton Sjökvist, Henrik Johannesson, Emil Svensk, Viktor Svensk) 7.56.48

2) OK Ravinen Ruotsi (Quentin Rauturier, Erik Herne, Emil Granqvist, Edvin Forsberg, Hannes Mogensen, Axel Granqvist, Gustav Bergman) 7.59.33

3) NTNUI Norja (Ulrik Astrup Arnesen, Olai Stensland Lillevold, Isak Jonsson, Hans Petter Mathisen, Jörgen Baklid, Eirik Langedal Breivik, Elias Jonsson) 7.59.46

4) OK Linne Ruotsi 7.59.50, 5) Kalevan Rasti 8.05.40, 6) Koovee 8.07.01, 7) IFK Göteborg Ruotsi 8.07.03, 8) Turun Metsänkävijät 8.13.05, 9) Halden SK Norja 8.15.54, 10) Södertälje Ruotsi 8.17.41. ...15) Ikaalisten Nouseva-Voima 8.26.58.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut