Oliver Helander heitti Turussa jymypaukun – merkittävä käänne tuli viime kesänä: "Se näkyy teknisessä tekemisessä”

Paavo Nurmen kisoissa nähtiin huimia kisoja heittopaikoilla. Oliver Helander oli ykköstähti. Silja Kosonen jäi kahden auton väliin ja heitti kroppa mustelmilla. Daniel Ståhl nautti ”kotiyleisön” edessä. Krista Tervo lähenteli moukarissa SE:tä.

Oliver Helander sai mahtiheittonsa jälkeen onnittelut nykyiseltä valmentajaltaan Tero Pitkämäeltä.

14.6. 18:29 | Päivitetty 14.6. 21:30

Aamulehti, Turku

"Tämä kisa näyttää jo aika paljon suuntaa. Jos ei tänään kulje, sitten on jo vähän kysymysmerkkejä."

Näin sanoi Tero Järvenpää Turussa ennen odotettua Paavo Nurmen kisojen keihäskisaa. Kysymykset poistuivat toisella kierroksella. Tilalle tuli huutomerkkejä. Suomalainen on taas maailman keihäshuipulla!

Oliver Helander jysäytti paukun, johon tuskin kukaan uskoi. Helander kiskaisi huipputuloksen ja ennätyksenä 89,83.

”Vähän meni yläkanttiin. Lämmittelyssä tuntui, että ainakin 85 metriä pitäisi heittää”, Helander sanoi.

Olemuksesta näki, että sisällä myllersi. Helander on yleensä median edessä varautunut, mutta nyt miehen oli vaikeuksia peitellä hymyään. Vastaukset toki oli ajoittain totutun napakoita.

”Kyllä se tuntui aika helvetin hyvältä”, Helander tokaisi kysyttäessä tunteista, kun keihäs tömähti lähes 90 metriin. Sillä kaatui moni arvokisavoittaja: Neeraj Chopra (89,30), Anderson Peters (86,60) ja Keshorn Walcott (84,02) etunenässä. Nimillä ei kuitenkaan tuntunut olevan väliä.

”On se aina kiva voittaa.”

Vain kolme suomalaista on heittänyt nykyisellä keihäsmallilla pidemmälle kuin Helander. Helanderista, 25, on toivottu vuosia suomalaisen keihäänheiton pelastajaa. Oulun Pyrintöä nykyisin edustava Helander onkin ajoittain väläytellyt potentiaaliaan, mutta suurimmat otsikot ovat keränneet jatkuvat vammat. Helanderilla ei montaa ehjää kilpailua ole viime vuosilta.

Merkittävä ja kenties ratkaiseva käänne nähtiin viime kesänä, kun uransa päättänyt keihäslegenda Tero Pitkämäki tuli Helanderin valmentajaksi.

"Se näkyy teknisessä tekemisessä. Oliverin heitossa on taas tiettyä virtaviivaisuutta, jota Tero on varmasti hakenut", Tero Järvenpää sanoo.

"Toivottavasti Teron kädenjälki näkyy myös parempana terveytenä. Se on ollut Oliverin isoin haaste. Heitto kulkee, kun mies on vain terve."

Tämäkään kausi ei ole sujunut täysin ilman ongelmia. Helander jätti Espoon GP-kisan väliin, koska olkapäävaivaa hoidettiin kortisonipiikillä.

”Nyt se on hyvässä kunnossa”, heittäjä sanoo.

Hän sanoo, että Pitkämäen mukaan tuomat muutokset ovat olleet pieniä.

”Olemme panostaneet heittämiseen. Olemme pystyneet heittämään talven aikana säännöllisesti.”

Järvenpää on Pyrinnön entinen huippuheittäjä ja hyvin kärryillä lajin nykytilanteesta, mutta Anderson Peters on päässyt yllättämä jopa hänet.

"En uskonut tällaista maailmanmestaruuden jälkeen. Hänellä oli vähän kulmikas tekniikka pari vuotta sitten, mutta hän on saanut sitä ruuvattua vauhdin kautta. Viimeiset heitot ovat näyttäneet siltä, että hänellä voi olla vielä varaa parantaakin", Järvenpää sanoo.

Peters voitti MM-kultaa 2019.

Järvenpään mukaan Petersillä, 24, on todella hyvä fysiikka. "Hän osaa heittää tuen kautta hyvällä vauhdilla. Perussimppeli, hyvältä tuelta tulee pitkä veto."

Grenadalainen heitti ennätyksensä ja maailman kärkituloksen 93,07 toukokuussa Dohassa, jossa myös Järvenpää teki aikoinaan yhden ennätyksensä.

"Siinä on ehkä myötätuulilisää jonkin verran. Hän on kuitenkin heittänyt 90 metrin korville kaikissa kisoissa."

Tervo yhtä hymyä

Krista Tervo voitti alkuillan moukarikisan komealla tuloksella.

Krista Tervo avasi Paavo Nurmen kisojen heittolajit komealla tavalla. Tervo paransi heittojaan kierros kierrokselta moukarihäkissä. Viimeinen ja paras kiskaisu kantoi 74,34 metriin.

”Lähdin rakentamaan kisaa pikkuhiljaa, kun ei tarvinnut saada heti kovaa tulosta. Se taktiikka onnistui tänään tosi hyvin”, Tervo sanoi ja hymyili leveästi median haastattelualueella.

Tervo ylitti 70 metrin rajan neljä kertaa. Jopa Suomen ennätys oli lopulta lähellä. Tervon maaliskuussa heittämä SE on 74,40.

”Teknisesti nyt tuli jopa parempi heitto kuin Suomen ennätyksessä, mutta ihan ei ollut yhtä paljon tehoja.”

Viimeisen kierroksen heitto nosti Tervon voittoon tasokkaassa joukossa. Se oli heittäjälle tärkeää.

”Isot kisat eivät ole aina menneet kovin hyvin, niin tämä tuntui hyvältä.”

Kovat kisat jatkuvat. Tervo sai viime hetken kutsun Pariisin Timanttiliigan kilpailuun, joka on edessä jo lauantaina.

Suomen moukarilupaus Silja Kosonen heitti 70,10 ja oli viides. Kosonen saapui median eteen käsivarsi ja jalka mustelmilla. Kosonen kertoi, että hän joutui kisojen aattona autokolariin.

Kosonen ja Tervo olivat ulkona autostaan, kun toinen auto alkoi yhtäkkiä valua heittäjiä kohti. Parkissa olleesta autosta oli pettänyt jarrut. Kosonen kertoi jääneensä kahden auton väliin.

Kosonen ja Tervo soittivat hätänumeroon. Kosonen kertoi, että toisen auton kuljettaja on tavoitettu.

Ståhl otti yleisönsä

Daniel Ståhl soitti ilmakitaraa kiekonheittopaikalla.

Daniel Ståhl juhli "kotiyleisönsä" edessä miesten kiekonheitossa. Ruotsin heittäjätähti kiskaisi heti ensimmäisellään 70,62 metriä ja ylitti ensimmäisen kerran 70 metrin rajan tällä kaudella.

"Oli mahtava kisa. Yritin tehdä kovempia ja kovempia heittoja joka kierroksella. Tekniikka meni vähän pieleen, mutta 70 metriä on helkkarin hyvä", Ståhl sanoi suomeksi.

Ståhl on tuttu näky Paavo Nurmen kisoissa. Hän nautti taas kilpailemisesta Turussa. Kisan jälkeen hän otti yleisönsä railakkailla tuuletuksillaan.

"Oli kiva olla taas Suomessa. Turku on minun kotikaupunkini Suomessa. Paavo Nurmen stadion on legendaarinen paikka. Nautin joka sekunnista."

Ståhl kukisti muiden muassa Slovenian Kristjan Čehin, joka on kauden kärkinimi. Ennen tiistaita Čeh (71,27) oli ainoana heittänyt oli 70 metriä. Turussa hän jäi 67,76 metriin.

"Ajattelin vain itseäni ja yritin heittää pitkälle. En miettinyt, että pesen jonkun", Ståhl sanoi.

Ståhl on olympiavoittaja ja maailmanmestari, joten hän oli yksi illan nimekkäimmistä urheilijoista. Tällä kaudella hän metsästää puuttuvaa Euroopan mestaruutta.

"Olen tosi iloinen, että nuoria jätkiä on alkanut nousta. Se on tosi hauskaa ja tärkeää lajille".

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut