Ella Junnila sai palkinnon vaivan värittämän alkukauden jälkeen: ”Olen varsin helposti tunteet näyttävä henkilö” – Wilma Murron vire tuo toivoa arvokisakarsintoihin

Christian Taylor on kaukana parhaista päivistään, mutta kolmiloikan kaksinkertainen olympiavoittaja oli Paavo Nurmen kisoissa viihdyttämässä. Ella Junnila hyppäsi uuden korkeuden kotimaan kärkituloksen.

Ella Junnila iloitsi näyttävästi, kun Paavo Nurmen kisoissa ylittyi korkeus 192.

14.6. 20:20 | Päivitetty 14.6. 21:06

Aamulehti, Turku

Ella Junnila päästi Turun Paavo Nurmen kisoissa patoutuneet tunteensa valloilleen, kun Pyrinnön korkeushyppääjä ylitti korkeuden 192.

Junnila ylitti kauden uuden kärkituloksen ensimmäisellään. Se jäi myös hänen lopputuloksekseen. Tuuletus oli vapautunut ja näyttävä.

”Tuuletuksessa purkautui patoutunutta tunnetta. Olen varsin helposti tunteet näyttävä henkilö ja siinä purkautui tosi paljon latausta”, iloinen Junnila kertoi kisan jälkeen.

Junnila loukkasi jalkaansa kevään leirillä eikä ole vielä täydessä hyppykunnossa. Kun siihen yhdistää vaikean viime kauden, oli kauden paras Turussa tuuletuksien arvoinen.

”Viime vuosi ei mennyt niin hyvin kuin halusin. Harjoitukset olivat menneet tosi hyvin vammaan asti. Taustalla oli tieto koko ajan, että olen hyvässä kunnossa.”

Pyrinnön Ella Junnila iloitsi, kun 192 senttiä meni yli Turun illassa.

Junnila yritti vielä MM-kisarajasta 196, mutta se ei vielä mennyt.

”Tulos oli ihan okei. Olisin halunnut 196 hypätä ja harmittaa, ettei se vielä kääntynyt.”

Jalan ehdoilla

Jalkavamma toi vielä rajoitteensa kisaamiseen. Junnila kertoi, että hän oli päättänyt käyttää kisassa seitsemän hyppyä. Lopulta niitä tuli kahdeksan. Kolme niistä meni jo avauskorkeuteen 186, joten loppukisan pyrintöläinen joutui ottamaan riskejä ja jättämään korkeuksia väliin.

”Vamma on vielä paranemisvaiheessa, viimeinen viisi prosenttia puuttuu ponnistuksesta”, Junnila taustoitti.

”Menen ihan jalan ehdoilla MM-kisoihin saakka. En halua tehdä mitään tyhmää, mikä vaarantaa arvokisat.”

Paavo Nurmen kisat ovat aiemminkin olleet Junnilalle suotuisat: 2019 tuli silloinen Suomen ennätys 194 Turussa. Kunto vaikuttaa olevan kohdallaan, kunhan jalka paranee kokonaan.

”Vähän on ollut vaivan värittämä alkukausi. Mutta jokainen kisa on ollut parempi kuin edellinen, ei voi kauhean pettynyt olla”, Junnila summasi.

Junnila pudotti avauskorkeudestaan 186 kahdesti ja ylitti sen vasta kolmannellaan.

Ella Junnila mietti, millaisella taktiikalla kisassa edetään.

Hän oli kisassa neljäs. Korkeuden voitti Australian Nicola Olyslagers tuloksella 196.

Murto hyvässä suunnassa

Junnilan tavoin viime kauden olympiavitonen, seiväshyppääjä Wilma Murto on painiskellut vamman kanssa ennen kauden alkua. Kauden avauskin siirtyi.

Niinpä Murto oli tyytyväinen, kun Turussa ylittyi 450. Se ylittyi myös kauden avauksessa Espoossa.

”Olen tyytyväinen, kausi on vasta niin alkuvaiheessa. Heinä-elokuussa ollaan sitten siellä, missä halutaan”, Murto summasi.

Murto haki rohkeasti kisan voittoa, kun hän yritti kerran korkeuksista 460, 465 ja 470. Lopulta Murto oli toinen, kun Australian Nina Kennedy hyppäsi 465.

”Koettiin, että rahkeita on mennä jopa 470, kun hyvän hypyn tekee”, Murto pohjusti taktiikkaansa.

Wilma Murto hyppäsi kentällä, jolla pääsee myös harjoittelemaan. 450 tyydytti hyppääjää.

Hän on erityisen iloinen, kun 450 alkaa vakiintua tulostasoksi. Se tietää hyvää etenkin arvokisakarsintoihin.

”Oli tosi paljon parempaa kuin avauskisassa. Espoossa oli semmoista roiskimista, nyt ehkä jälkikäteen itsekin kehtaa katsoa.”

Murto tähtää Eugenen MM-kisoihin, mutta vieläkin tiukemmin Münchenin elokuun EM-kisoihin. MM-karsintaan on aikaa noin kuukausi.

”Ei se tule liian nopeasti, kuukaudessa ehtii aika paljon tekemään. Elokuussa on ehkä kuitenkin se tärkein”, Murto kertoi painotuksestaan.

Taylor ottaa ilon irti kisaamisesta

Turun illan kansainvälisesti meritoitunein nimi oli Yhdysvaltain kolmiloikkaaja Christian Taylor. 31-vuotias Taylor on voittanut kahdesti olympiakultaa ja neljä maailmanmestaruutta, mutta on nyt vasta palaamassa vaikean akillesjännevamman jälkeen.

Taylorilta jäi Pekingin olympialaiset väliin ja Turussa tulos oli vaatimaton 16,04 ja sijoitus kuudes. Taylorille kuitenkin isoin asia on päästä taas kilpailemaan.

”Tavoite on vain kisata taas ja nähdä uusia paikkoja. Haluan tulla takaisin ensi vuonna. Tämä oli ensimmäinen kertani Suomessa, enkä olisi voinut toivoa parempaa kokemusta”, Taylor tarinoi eikä ollut harmissaan vaatimattomasta tuloksestaan. Miehen ennätys on maailman kaikkien aikojen kakkostulos 18,21.

Tärkeintä Taylorille oli pysyminen ehjänä.

”Hypyt ovat kaukana siitä, mitä toivoisin. Mutta pääsin terveenä pois ja olen taas hieman itsevarmempi. Halusin myös viihdyttää yleisöä.”

Akillesjännevamman kuntoutus oli pitkä ja haastava operaatio. Vielä ei puhuta paluusta maailman kärkeen.

”Se oli tosi vaikeaa, sekä henkisesti että fyysisesti. Mutta joka viikko uskoin itseeni enemmän ja enemmän”, Taylor kertoi.

Naisten kolmiloikassa Suomen kärkinimet Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä pyörivät 14 metrin tuntumassa, mutta ylitykset jäivät uupumaan.

Salminen oli kauden parhaallaan 13,98 kisan neljäs ja Mäkelä hyppäsi 13,93 ollen viides. Naisten loikan voitti Jamaikan Shanieka Ricketts tuloksella 14,35.

Senni Salminen loikki 13,98.

Päivitetty 14.6.2022 kello 21.02 Wilma Murron kommenteilla ja naisten kolmiloikan tuloksella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut