Näyttävät ja tutut taidot ovat Gymnaestradan voimistelijoiden mieleen – katso iloiset kuvat temppuilevista nuorista

Tampereen Gymnaestradaan osallistuvat voimistelijat kertovat lempiliikkeistään.

Joukkuevoimistelijat Iines Tarvainen (vas.), Venla Kenkkilä ja Alissa Räty pitävät spagaattitaivutuksesta. Voimistelijoiden notkeutta hienosti ilmentävä liike on kaveruksille tuttu heidän joukkueensa edellisestä ohjelmasta, ja siksi se on heistä helppo tehdä. Iines Tarvainen kertoo, että hän on pitänyt aina erityisesti selkäliikkeistä.

11.6. 16:30

Aamulehti

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa on riittänyt vipinää ja vilskettä voimistelun suurtapahtuman Gymnaestradan aikana. Messukeskuksen D-hallissa on ollut koko tapahtuman ajan avoinna voimistelulajien kokeilupiste, jossa kuka tahansa on voinut käydä kokeilemassa erilaisia voimisteluvälineitä ja -telineitä ohjatusti tai omatoimisesti.

Moni Gymnaestradan osallistuja onkin käynyt kokeilupisteellä temppuilemassa omien kilpailujensa, esitystensä ja muun aikataulutetun ohjelman välissä. Omaehtoinen temppuilu on ollut sen verran tehokasta, että osa voimistelijoista on oppinut suurtapahtuman aikana kokeilupisteellä kokonaan uusia taitoja.

Aamulehti kiersi lauantaina Messukeskuksessa ja pyysi vapaalla olleita voimistelijoita näyttämään heidän suosikkiliikkeitään. Nuoret taiturit esittivät erityisen mielellään sellaisia temppuja, asentoja ja liikkeitä, jotka ovat näyttäviä ja onnistuvat heiltä helposti.

Kahdeksanvuotias Roni Kukkala on telinevoimistelija Tampereen Sisun Kippari Kallet -ryhmästä. Hänen mielestään sivuspagaatti on hienon näköinen ja siksi mieleinen liike esittää.

Venla Kenkkilän suosikkitasapaino joukkuevoimistelussa on kellistys, johon tarvitaan erityisesti jalkojen notkeutta. Kellistystä on hänen mukaansa yksinkertaisesti kiva tehdä. ”Joukkuevoimistelussa ylipäänsä kivointa ovat kisat, kaverit ja uuden oppiminen”, Kenkkilä toteaa.

Pirkkalalaista Akron Taikaa edustava Netta Nuppola on lajinsa triosarjan tuore Suomen mestari. Perjantaina Gymnaestradassa päättyneiden SM-kilpailujen jälkeen hän on ohjannut akrobatiavoimistelun kokeilupistettä Messu- ja urheilukeskuksen D-hallissa. Mallisuorituksena Nuppola esittää akropuilla yhden käden käsinseisonnan, joka on yksi hänen omista suosikeistaan. ”Tykkään tehdä kässäreitä muutenkin, ja akropuilla niitä on helpompi tehdä kuin maassa”, hän perustelee valintaansa.

Venla Saranen harrastaa teamgymiä Jyväskylän Voimistelijoissa. Hän oppi Gymnaestradan lajikokeilupisteellä kokonaan uuden volttisarjan, johon kuuluvat avausvoltti (kuvassa), arabialainen kärrynpyörä ja taaksepäin kerävoltti. ”Ehkä tästä tulee uusi lempisarjani”, Saranen tuumi hymyillen volttiradan päässä. Hänen suosikkitelineensä teamgymissä on kuitenkin trampetti ja suosikkiliikkeitään trampetilla kierteiset voltit.

Joukkuevoimistelija Aurora Veneskoski ja hänen suosikkihyppynsä ”tasaspagu kierrolla” eli tasajalkaponnistuksesta lähtevä spagaattihyppy, jossa ylävartalo kiertyy. Liike on Veneskosken mieleen, koska se on vaikeampi ja siten näyttävämpi kuin tavanomainen tasaspagaattihyppy.

Olkapäävenytykset ovat telinevoimistelija Sampo Keitaanniemen mieleen. Tampereen Sisun Kippari Kallejen jäsen kertoo, että kaikkein eniten hän pitää voimistelussa voimaliikkeistä.

Miisa Rantala harrastaa telinevoimistelua Vaasan Telinetaitureissa. Hänen suosikkitemppunsa on eteenpäin kerävoltti, jonka hän pyöräyttääkin näppärästi ilmavolttiradalla. ”Se on vaan niin hauska liike ja helppo tehdä”, Rantala perustelee. Voltti ei kuulu kuitenkaan vielä hänen kisaliikkeisiinsä, sillä hänen kilpaluokassaan tehdään vain ennalta määrättyjä liikkeitä.

Taimi Näsi (vas.) ja Stella Palonen pitävät joukkuevoimistelun sivutasapainosta, sillä siinä on helppo pysyä ilman kaverinkin tukea. ”Kun ottaa nilkasta kiinni, jalan saa ylemmäs ja venytys näyttää hienommalta”, Elixiria Sportissa voimistelevat joukkuekaverukset näyttävät.

Telinevoimistelija Filippa Nikkola tykkää tehdä ilmavolttiradalla liikeyhdistelmää arabialainen kärrynpyörä – kerävoltti taaksepäin. ”Arabivoltti kerien on lempparini. Olen osannut tehdä sen ehkä viime vuodesta lähtien ja osaan sen hyvin”, hän kertoo.

Tampereen Sisun telinevoimistelija Alvar Hyvönen tykkää esitellä hienoa spagaattiaan. ”Ainakin oikean jalan spagaattini on hyvä ja siksi kiva tehdä. Vasen puoli on minulla surkea”, hän virnistää.

Elixiria Sportin joukkuevoimistelijat Maija Kataja ja Jenni Mäkynen pitävät erityisesti sivunostosta. ”Se on hauska tasapaino, koska se näyttää hienolta ja on vaativa. Sivunostoa varten pitää olla notkeat jalat. Spagaatissa pitää pystyä istumaan kunnolla, että jalan saavedettyä korkealle”, he kertovat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut