Annimari Korte jätti dramaattisesti aitafinaalin kesken: ”Pettää toinen jalka alta jostain syystä” – Näin sujui Espoon GP-kisa

Tässä artikkelissa seurattiin Espoon GP-kisan tuloksia. Viljami Kaasalainen ja Samuel Purola juoksivat 200 metriä alle 21 sekunnin. Keihäänheittoalusta keräsi rajua kritiikkiä. 80 metriä jäi ylittämättä.

Annimari Korte ei päässyt maaliin Espoon GP:n naisten 100 metrin aitojen loppukilpailussa.

8.6. 19:05 | Päivitetty 8.6. 21:24

STT, Aamulehti, Espoo

Leppäävaaran urheilupuiston heittopaikka teki keihäänheittäjille tepposet Espoon GP-kisoissa. Heittäjien piikkarit luistivat murenevalla pinnoitteella, ja kilpailun voittoon riitti Toni Kuuselan 76,36 metrin kiskaisu.

Petteri Piirosen toinen valmennettava Toni Keränen tavoitteli kilpailussa ensimmäistä yli 80 metrin tulostaan, mutta jäi kilpailussa toiseksi tuloksella 75,21.

”Ei ole kunnosta kiinni, mutta ei osunut. Ei ollut oikein tuntumaa heittoon, eikä heitossa ole vielä jytinää”, Kuusela tunnusti.

Toni Kuusela voitti miesten keihäskisan.

Kuusela mainitsi heittopaikan ongelmat, mutta arveli, että tuntuman puute johtui edelleen syksyllä tehdyistä leikkauksista. Leikkauksissa korjattiin tukijalan polvea ja heittokäden kyynärpäätä.

Keränen näytti puhelimestaan kuvaa heittopaikasta, jonka pinnoitteeseen piikkarit olivat raapineet pitkiä uria.

”Katastrofi. Rata oli pehmeä, enkä osannut heittää siinä ollenkaan, kun tuki luisti heitoissa kymmenen senttiä”, Keränen ihmetteli.

”Pidemmälle olisi silti pitänyt heittää.”

Oliver Helander on keihäässä Suomen tilastokärki tuloksella 80,36. Keränen on toisena ennätyksellään 79,38, ja Kuusela vahvisti asemaansa kolmantena.

Helander, Kuusela ja Tokion olympialaisissa kahdeksanneksi sijoittunut Lassi Etelätalo kilpailevat ensi viikolla Paavo Nurmen kisoissa Turussa.

Krista Tervo nakkasi moukaria yli 70 metriä

SE-nainen Krista Tervo heitti moukarikisassa toisella kierroksella yli 70 metriä. Tervon heitto päätyi tuloksen 70,82.

Kolmannella kierroksella tuli vielä lisää metrejä, kun Tervo heitti 72,73.

Tervo heitti vielä viidennellään 70,21, mutta ei enää parantanut tulostaan. Tervo voitti kisan ylivoimaisesti.

Naisten seipäässä loistava kisa

Naisten seipäässä saatiin suomalaiseen tasoon nähden loistava kilpailu.

Elina Lampela, Wilma Murto ja Saga Andersson ylittivät korkeuden 440.

Andersson oli lopulta kolmas tuloksella 445 ja sivusi ennätystään. Lampela ja Murto ylittivät 550, Murto oli lopulta voittaja ja Lampela toinen. Lampela loukkasi nilkkaansa yrittäessään ylitystä 460:stä ja hänen kisansa jäi kesken.

Silja Andersson hyppäsi myös hyvin, hänen tuloksensa oli 420.

Wilma Murto palasi takaisin kilparadoille vahvasti ja hyppäsi Espoossa 450.

Korte ei pääse maaliin aitafinaalissa

Annimari Korte ei päässyt maaliin naisten 100 metrin aitojen loppukilpailussa. Korte pääsi noin puoleen väliin, mutta joutui jättämään kisan kesken. Hän kuitenkin pystyi kävelemään radalta pois, eli mistään kovin vakavasta loukkaantumisesta tuskin on kyse.

”Pettää toinen jalka alta jostain syystä, en tiedä miksi. Pieni kipu, mutta ei sellainen mikä yleensä. Treenit ovat sujuneet tosi hyvin, mutta aitatekniikan kanssa on ollut ongelmia”, Korte kertoi Ylen haastattelussa.

Loppukilpailun voitti Jamaikan Crystal Morrison ajalla 13.10.

Korte palasi naisten 100 metrin aidoissa alkuerissä kilparadoille. Hän kellotti alkueränsä voittoon ajalla 13,25. Korte eteni illan loppukilpailuun.

Erän toinen oli Jamaikan Crystal Morrison ajalla 13,27.

Toisen alkuerän voitti Ukrainan Hanna Plotitsyna ajalla 13,45.

Reetta Hurske ei ole mukana, hän juoksee torstaina Slovakiassa. Nooralotta Neziri ei myöskään ole mukana, hänellä on koronavirustartunta.

Kosonen ylitti 216

Miesten korkeudessa Tampereen Pyrinnön Daniel Kosonen sai kohennusta vaikeaan alkukauteensa. Kosonen oli kolmas tuloksella 216.

Kärkikolmikko hyppäsi kaikkoi 216. Kisan voitti Argentiinan Carlos Layoy ja toinen oli Ukrainan Dmytro Nikitin.

Baas ja Richardsson hyville ajoille

Naisten 400 metrin sileällä Mette Baas juoksi kolmanneksi ajalla 53,22. Aika ei ollut Baasin kauden parasta.

Aino Pulkkinen oli neljäs kauden parhaallaan 53,71 ja Milja Thureson viides ajalla 53,78.

Kisan voitti Latvian Gunta Vaicule ajalla 52,30.

Naisten 5 000 metrillä Camilla Richardsson oli toinen uudella ennätyksellään 15.36,96.

Kisan voitti Kenian Caroline Gitonga ennätyksellään 15.33,16.

Richardsson arveli etukäteen 5  000 metrin EM-rajan 15,25,00 liian ankaraksi tavoitteeksi tässä vaiheessa kautta, mutta lähti rikkomaan ennätystään ja se onnistui.

Richardsson kohensi kuudella sekunnin sadasosalla lähes kolme vuotta vanhaa ennätystään.

”Ennätys on aina ennätys. Ja tämä juoksu oli vain peruspäivän perussuoritus. Vanha ennätys oli silloiseen kuntoon nappijuoksu, mutta tämä on mielestäni nykyisen perustasoni suoritus”, Richardsson kertoi.

Richardsson koki matkavauhdin helpoksi. Valmentajansa Jukka Keskisalon kanssa hän on kuitenkin rakentanut kuntoaan niin, että vauhdin pitäisi vielä parantua.

”Pystyn varmasti parempaan, jos pääsen EM-kisoihin. Tämä lupaa parempaa, koska valmentaja uskoo siihen, että kilpailukuntoa rakennetaan kilpailemalla pikkuhiljaa.”

Vitosen EM-rajaa Richardssonin on enää vaikea jahdata. Hän juoksee Kuortaneen juhannuskisoissa rankingpisteitä 3  000 metrillä, eikä Oulun rankingkisoissa ole tarjolla riittävän vauhdikasta vetoapua.

Richardsson pyrkii Münchenissä 15.–21. elokuuta järjestettäviin Euroopan mestaruuskilpailuihin sekä 5  000 että 10  000 metrillä.

Samuel Purola: ”Olin ihan pihalla”

Ennätyskuntoon alkukaudesta päässyt pikajuoksija Samuel Purola oli ihmeissään 200-metrisen jälkeen. Purola tunsi verryttelyssä vireensä erinomaiseksi, mutta hyvä tunne loppui lähettäjän starttipistoolin paukahduksesta.

Ennätyksensä 20,74 toukokuun lopulla juossut Purola jäi kilpailussa neljänneksi ajalla 20,93.

”Olin ihan pihalla, kun pyssy pamahti. Juoksu oli vääntämistä alusta loppuun. En saanut koneesta mitään irti”, Purola ihmetteli.

”Ihan eri aikaa lähdin hakemaan tästä kilpailusta.”

Purola saattoi silti lohduttautua sillä, että loppuaika oli juoksun tuntumaan nähden kohtuullisen hyvä.

”Aika putoaa tuosta reilusti, kun saan juoksuun rentoutta”, Purola vakuutti.

Anniina Kortetmaa sijoittui parhaana suomalaisena toiseksi naisten 200 metrillä. Hän lähti kilpailuun ennätystoivein, mutta aika painui 23,55:een. Oma ennätys jäi 13 sekunnin sadasosan päähän.

Tuulimittari näytti naisille mukavaa myötätuulta (1,7 metriä sekunnissa), mutta tuuli puski kaarteessa hankalasti juoksijoita vastaan.

Vanninen pituuden kolmas

Tampereen Pyrinnön ottelijalupaus Saga Vanninen hyppäsi Espoossa pituutta.

Vanninen oli pituuskisan kolmas tuloksellaan 607. Tulos tuli kolmannella hypyllä. Vanninen ylitti kuusi metri’ kolmesti, mutta aivan huippumitta jäi tulematta.

Kisan voitti Uzbekistanin Darya Reznichenko tuloksella 620. Jessica Kähärä oli toinen tuloksella 608.

Joonas Rinne kauden parhaaseen

Miesten 800 metrin A-erässä Joonas Rinne juoksi kolmanneksi kauden parhaallaan 1.47,48.

Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santtu Heikkinen juoksi uuden ennätyksensä 1.49,19 ja oli seitsemäs.

Kisan voitti alankomaalainen Djoao Lobles ajalla 1.46,89.

Kaasalainen säväytti

Viljami Kaasalainen juoksi ennätyksensä kakkoslajissaan 200 metrillä.

Ratakierrokseen keskittyvä Viljami Kaasalainen kokeili päämatkan puutteessa nopeuttaan ja lämpeni Espoon GP-kisoissa ennätysvauhtiin 200 metrillä. Kaasalainen voitti B-erän ajalla 20,93, jolla hän kohensi ennätystään yhdeksän sekunnin sadasosaa.

”Olen erittäin tyytyväinen aikaan, mutta tiesin 200 metrin harjoitusvetojen perusteella, että jotain tällaista on tulossa”, Kaasalainen kertoi.

Kaasalainen kiihdytti rivakasti matkaan, mutta loppu tuli vielä kankeasti. Hänelle jäi tunne, että aikaan jäi parantamisen varaa rennommalla lopulla.

”Tämä oli ensimmäinen lyhyt matka pitkään aikaan. Alku tuli helkkarin kovaa, mutta loppu oli tasapaksua. Tarvitsen alle pari kisaa, että herkkyys löytyy”, Kaasalainen arvioi.

Kaasalainen laskeskeli, että hänellä olisi mahdollisuudet 20,7:n tuntumaan. Tärkeintä olisi kuitenkin kohentaa 400 metrin ennätysaikaa 47,20 arvokisojen edustustehtävien tasolle.

”Ratakierroksella tarvitsen 4–6 kisaa. Sitten pamahtaa”, Kaasalainen ennusti.

Kaasalaisen ongelmana on kuitenkin sopivien 400 metrin kisojen puute. Hän kaipaisi niitä juuri kotimaisten GP-kisojen ohjelmistoon.

”Nyt joudun miettimään, laitanko tonnin (1 000 euroa) matkoihin ja kilpailen ulkomailla, vai juoksenko jossain kissanristiäisissä kotimaassa”, Kaasalainen tiivisti tilanteensa.

Santeri Kuusiniemi ennätykseensä

Miesten pika-aidoissa Lempäälästä kotoisin oleva, Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Santeri Kuusiniemi kiiruhti uuteen ennätykseensä 110 metrin aitamatkalla.

Kuusiniemi oli kisan toinen ajalla 13,71. Tuulta oli +1,9 metriä sekunnissa. Juoksun voitti jamaikalainen Michael O’Hara ajalla 13,64. Myös toinen jyväskyläläinen teki juoksussa ennätyksensä, kun Ilari Manninen juoksi viidenneksi 13,79.

”Loppu oli taas vahva. EM-ranking on päätähtäin. Suora rajakaan ei ole mahdoton, mutta kova”, Kuusiniemi kertoi Ylen haastattelussa. EM-raja on 13,50.

Aleksi Ojala hylättiin

Urjalalainen kävelijä Aleksi Ojala ei päässyt maaliin miesten 10 000 metrin kävelyssä Espoossa. Tuleviin MM-kisoihin jo valittu Ojala hylättiin tekniikkavirheiden vuoksi.

Hän sai ensin minuutin aikasakon kolmesta varoituksesta ja tuli sitten hylätyksi neljännestä.

Miesten kisan voitti Britannian Tom Bosworth ennätyksellään 40.45,38. Toinen oli Espoon Tapioiden Sajan Irincheev, joka pudotti ennätyksensä lukemiin 42.10,93. Ennätyksellään Irincheev nousi 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi ohi Valentin Konosen. Tulos on myös 18-vuotiaiden Suomen ennätys.

Espoon Tapioiden Enni Nurmi voitti naisten 5 000 metrin kävelyn ennätyksellään 22.29,74. Aika on Suomen kaikkien aikojen tilaston kuudenneksi paras. Viimeksi sitä nopeammin on Suomessa kävellyt hänen seuratoverinsa Taika Nummi kuusi vuotta sitten.

Toiseksi sijoittunut Espoon Tapioiden Ella Rautawaara käveli 14-vuotiaiden Suomen ennätyksen 22.57,35. Aiempi ennätys oli Krista Ranta-Peren vuonna 1995 kävelemä 24.27,88.

Sipponen ja Leveelahti kauden parhaisiin

Naisten kiekkoringissä Salla Sipponen heitti voittoon kauden parhaallaan 59,43. Paras tuli toisella heitolla. Sipposen kisa oli kokonaisuudessaan varsin mainio: hän heitti kolmesti 57 metriä tai yli.

Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti heitti kauden parastaan, mutta metrejä uupuu toivotuista tuloksista yhä. Leveelahti heitti 54,25 ja oli kisan kuudes. Paras tulso tuli viidennellä heitolla. Neljässä heitossa kuudesta Leveelahti ei saanut tulosta.

Tämä oli päivittyvä uutinen Espoon GP-kisojen tuloksilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut