Kaupin stadionin tiukka loppukiri on tuomassa lisää kuluja jo paisuneeseen loppulaskuun – halutaan valmiiksi viikolle, joka on Tampereelle ”kaikkein tärkein”

Tampereen uuden Kaupin stadionin valmistuminen myöhästyy. Manse PP Edustus ry:n puheenjohtaja Pirkka Savilahti sanoo, että kotiotteluiden siirtäminen ei enää onnistu.

Odotetun Kaupin stadionin valmistuminen viivästyy. Katsomorakenteiden asentaminen oli tiistaina aamupäivällä kesken.

7.6. 12:00 | Päivitetty 7.6. 18:54

Aamulehti

Tampereen Kauppiin rakenteilla oleva urheilustadion ei valmistu ajallaan. Uuden stadionin avajaispeleiksi kaavaillut miesten ja naisten superpesisottelut 2. heinäkuuta siirtyvät Hämeenlinnaan.

Kaupin stadion ei valmistu vielä heinäkuun ensimmäiselle viikonlopulle. Rakennustilanne ei kuitenkaan seuran mukaan estä pesäpallon Itä–Länsi-tapahtuman järjestämistä Kaupissa. Tapahtuma on 9.–10. heinäkuuta, ja pelipaikaksi on suunniteltu Kauppia.

”Haluamme, että Itä–Länsi-viikko turvataan. Se on kaikkein tärkein kaupungille, meille ja kaikille osapuolille”, Manse PP Edustus ry:n puheenjohtaja Pirkka Savilahti kertoo.

Entä jos kuukauden aikana rakennustyömaalla tulee vaikeuksia eikä stadion valmistukaan Itä–Länsi-tapahtuman alkuun?

”Olemme edenneet koko ajan sillä suunnitelmalla, että se valmistuu. Meille on moneen kertaan vannotettu, että sitä ei tarvitse miettiä. Liitto on varmasti alustavasti kysynyt muilta paikkakunnilta”, Savilahti sanoo.

Mansen miehet ja naiset pelaavat 2. heinäkuuta suunnitellut pelit sunnuntaina 3. heinäkuuta Hämeenlinnassa Pullerin kentällä, sillä Tampereella ei ole toista superpesistasoista kenttää. Mansen naiset kohtaa Kempeleen kello 13.30 ja miehet IPV:n kello 17.

”Rakennuttaja tarvitsee viimeistelyyn sen viikonlopun. Silloin tullaan nostolaitteella kentälle ja kenttä suojataan laitteen käytön ajaksi. Niin kauan kun katsomoon tehdään nostotöitä, sinne ei voi mennä, vaikka stadion olisi muuten pelikunnossa.”

Uusi avajaispeli Kaupissa on tällä tietoa tiistaina 5. heinäkuuta miesten kotipeli Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan.

”On tarkoitus, että silloin pelataan Kaupissa”, Savilahti vahvistaa.

Manse ei voinut siirtää pelejään myöhemmäksi Kaupin uudelle stadionille aikataulupaineen vuoksi.

”Otteluiden siirtäminen ei onnistu, kun pesäpallokausi on niin lyhyt. Ylimääräisiä pelipäiviä ei vain ole, tässä kohtaa kautta se ei enää onnistu.”

Kaupin urheilustadionin katsomossa ei seurata pesäpalloa vielä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Kriittiset vaiheet valmiina

Savilahti sanoo, että heille ei ole kerrottu kaikkea tietoa siitä, miksi stadionin rakentaminen on myöhästynyt. Hän kuitenkin avaa aiempaa tapahtumaketjua.

”Pohjatyöt aloitettiin heti viime kauden jälkeen. Runkovaiheen aloitus viivästyi muutamalla viikolla. Ukrainan sota aiheutti päivien tai viikkojen viivästyksen teräsosien uudelleenhankkimisen vuoksi. Materiaaleja, joita oli piti hankkia Venäjältä tai Ukrainasta, jouduttiin hankkimaan muualta päin Eurooppaa. Niiden etsiminen kesti hiukan odotettua pidempään.”

Nyt kriittisimmät vaiheet on Savilahden tietojen mukaan saatu valmiiksi. Hän kertoo, että tärkeimmät osat on toimitettu Kauppiin.

”Kyse on enää siitä, millä aikataululla ne saadaan paikalleen. Ei tarvitse jännittää, että jotain puuttuisi. Päärunkojen toiseensa kiinnittämiset menivät hyvin. Se oli kriittinen vaihe, jossa olisi voinut tulla haasteita”, Savilahti avaa.

Katsomo on vielä pahasti kesken.

Stadionin rakennuttamisesta vastaa kaupungin omistama Tampereen tilapalvelut oy. Tilapalveluiden hankeinsinööri Petri Koivusilta sanoo, että työmaalta puuttuu etenkin turkkilevyjä eli käytännössä katsomoiden tasoja. Runko on sen sijaan jo pystyssä pääosin.

Osa turkkilevyistä on vielä menossa sinkitykseen, mutta Koivusillan mukaan ne ovat saapumassa viikon tai parin sisällä.

Työmaalla työskennellään tällä hetkellä vuorokauden ympäri.

Kotipelit vieraissa

Manse on pelannut alkukauden kotipelit evakossa. Ensimmäiset niin sanotut kotipelit Manse pelasi viime viikonloppuna Loimaalla. Kotipelejä on myös Ikaalisissa, Vaasassa ja Helsingissä ennen kuin joukkueiden pitäisi päästä heinäkuussa uudelle kotistadionilleen. Edustusjoukkueet ovat harjoitelleet Tesomalla.

”Stadionin valmistuminen on tosi tärkeä juttu meille, odotetaan sitä vesi kielellä. On ollut haastavaa pelata vieraissa ilman tukikohtaa eikä tilanne ole ollut urheilijoiden kannalta optimaalinen”, Savilahti sanoo.

Mansen miehillä on kalenterissa kotipelit 5. heinäkuuta Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan ja 8. heinäkuuta Sotkamon Jymyä vastaan ennen Itä–Länsi-tapahtumaa. Naisilla on puolestaan ottelu 6. heinäkuuta Pöytyää vastaan. Manse ei ollut vielä tiistaina tiedottanut, mikä näiden pelien tilanne on.

Mikä?

Kaupin uusi urheilustadion

Tampereen Kauppiin rakenteilla oleva urheilustadion. Palvelee muun muassa pesäpalloa ja hiihtoa.

Stadionille on rakenteilla katettu katsomo noin 2 500 hengelle.

Katsomon yhteyteen on lisäksi suunnitteilla oheistiloja, joihin tulisi pukuhuoneita wc- ja pesutiloineen, toimisto- ja toimitsijatiloja sekä varuste- ja varastotiloja. Kohonneiden rakennuskustannusten takia oheistiloja tai suunniteltua jalkapallokatsomoa ei kuitenkaan vielä rakenneta.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi tammikuussa ponnen, jossa todetaan, että rakennukset tehtäisiin vuosina 2023–2024.

Kustannukset nousivat rajusti

Kaupin uuden urheilupuiston talonrakennushankkeiden kustannukset ovat nousseet jo miljoonilla euroilla alkuperäisistä arvioista.

Urheilupuiston talonrakennushankkeiden kokonaiskustannusarvio oli alun perin 10,5 miljoonaa euroa. Määräraha täsmentyi hankkeen aikana 13,8 miljoonaan euroon. Jo alkuvuonna oli selvää, ettei miljoonilla kustannusarviosta kasvanut määrärahakaan tule riittämään kaikkien suunnitelmien toteuttamiseen.

Tältä näytti Tampereen Kauppiin rakenteilla olevan urheilustadionin työmaalla 7. lokakuuta 2021.

Aamulehti uutisoi tammikuussa, että stadionin katsomon toteutuskustannukset ovat nousseet yli 1,8 miljoonalla eurolla. Viime huhtikuussa lautakunnissa hyväksytyn hankesuunnitelman mukaan toteutuskustannukset olisivat olleet 8,16 miljoonaa euroa. Uusi toteutuskustannusarvio oli tammikuussa 9,98 miljoonaa euroa.

Kustannusten nousun syyksi kerrottiin tammikuussa muun muassa rakennustarvikkeiden hinnannousu ja toteutussuunnitteluvaiheessa rakennesuunnitelmaan tehdyt tarkennukset. Muun muassa urheilupuiston pysäköintialueen uudistaminen ja vanhan huoltorakennuksen muutostyöt ovat nyt jäissä.

Hankeinsinööri Koivusilta sanoo, että lisäkustannuksia on vielä tulossa. Hän ei kuitenkaan halua arvioida vielä tarkkaa euromäärää.

”En sano mitään summaa tässä kohtaa. Lisäkuluja tulee, kun joudutaan edistämään työmaata useassa vuorossa. Myös muiden materiaalihankintojen osalta on ollut paljon haasteista, joista tulee lisäkuluja.”

Koivusilta kertoo, että kustannuslaskelmaa päivitetään tarkemmin hankkeen loppusuoralla, kun kaikki kustannukset ovat tiedossa.

Päivitys 7.6.2022 kello 18.52: Artikkeliin on lisätty Pirkka Savilahden ja Petri Koivusillan haastattelut.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut