Aituritähti Reetta Hurske huomasi yleisön erikoisen huudon Ratinan kisassa: ”Onhan se aika hienoa, että olen täällä jonkinlainen stara”

Reetta Hurske alitti 13 sekuntia Tampereen GP-kisoissa, mutta tavoitteet ovat selvästi kovemmat. Kova kisatahti on selvä valinta.

Reetta Hurske voitti Tampereen GP-kisan naisten 100 metrin aitakisan ajalla 12,93.

1.6. 21:20

Aamulehti

”Kun minä huudan Reetta, te huudatte Hurske.”

Näin kenttäkuuluttaja nostatti tunnelmaa keskiviikkona Ratinan stadionilla. Ei niin tuttua yleisurheilussa, mutta juuri päättyneissä jääkiekon MM-kisoissa kylläkin.

Tampereen GP-kisojen suurimmasta tähdestä ei ollut epäselvyyttä hetkeäkään. Tampereen Pyrinnön pika-aituri Reetta Hurske ylitti 100 metrin aitojen loppukilpailussa maaliviivan ajassa 12,93. Kun hän oli saanut vetää muutaman keuhkollisen happea, oli jo useampi televisiokamera kääntynyt kuvaamaan pikajuoksijaa.

Hurske huomasi yleisön huudot, vaikka keskittyminen oli samalla jo tiukasti lähdössä.

”Onhan se aika hienoa, että olen täällä jonkinlainen stara. Onhan se eräänlainen unelma. Tampereella on kuitenkin aika paljon urheilijoita. Haluan toimia myös esikuvana nuoremmille”, Hurske kertoi.

Jääkiekkohuumasta jatkettiin nopeasti kesälajeihin. Vaihdettiinko kiekkohuuma suoraan yleisurheiluhuumaan?

”Siihen menee vielä jonkin verran aikaa. Toivotaan, että pikku hiljaa”, Hurske sanoi ja naurahti perään.

Tähtäin on oman ennätyksen 12,78 alittamisessa tällä kaudella.

Itse kisa koleassa Tampereen illassa tyydytti toukokuussa 27 vuotta täyttänyttä Hursketta. Alkuerässä kello pysähtyi aikaan 13,01. Hurske jäi loppukilpailussa sadasosan kauden parhaastaan.

”Olen tyytyväinen juoksuihin. Tämä toimi hyvänä treeninä ennen kaikkea.”

Hurske on tammikuusta lähtien startannut peräti 21 kertaa. Ajatus on selvä, miksi etenkin ulkomailla kisataan niin paljon.

”Euroopassa pääsee kovimpien likkojen kyytiin ja saa vähän kuin arvokisakokemusta. Siellä ne kovimmat kisaa, miksi en minäkin”, Hurske totesi. Hän jatkaa seuraavaksi kisaamaan sunnuntaiksi Puolaan.

Alkukausi on ollut tuloksellisesti lupaava, mutta Euroopassa ja maailmalla mennään pika-aidoissa hurjaa kyytiä.

Keskiviikkona Hurske harmitteli heikohkoa lähtöään. Myös viileä keli teki oman osansa. Hurske uskoo, että lämpötilojen noustessa myös tulos kohenee.

”Odotan, että aika lähtee tuosta putoamaan. Kovaa mennään Euroopassa ja maailmassa, mutta ei ole ollut mikään yllätys.”

”Ennätyksen (12,78) pitää paukkua, ei ole muuta tavoitteena.”

Hurske juoksi ajat 12,93 ja 13,01.

Palautuminen vaiheessa

Pyrinnön ottelija Saga Vannisen jaloissa painoi vielä tuore ottelu. Hän voitti naisten pituuden kauden parhaallaan 625. Tulos tuli toisella hypyllä. Myös avaushyppy kantoi yli kuusi metriä (608).

"Ihan hyvä kisa ja tulos olosuhteisiin nähden. Meni paremmin, mitä odotin."

Vanninen viittasi viime viikkoiseen Itävallan Götzisin seitsenotteluun.

"Kun viime viikonloppuna oli ottelu, ei ollut kauhean palautunut. Mutta teknisesti oli kauden parasta", Vanninen analysoi.

Saga Vanninen oli tyytyväinen pituuskisaansa, tekniikka oli kauden parasta.

Tarkoitus oli myös työntää kuulaa, mutta aikataulu ei mahdollistanut kahta lajia, vaikka ottelijat ovat tottuneet urakoimaan.

"Kisat olivat aika päällekkäin, ei ihan pystynyt molempia. Aikataulusta katsoin kyllä etukäteen, että ei ihan onnistu."

Vannisen kauden päätavoite on 20-vuotiaiden MM-kisat Kolumbiassa elokuussa. Myös aikuisten EM-kisaraja seitsenottelussa on tehtynä.

”Kesälle ei ole tarkkaa pistetavoitetta, mutta oma ennätys (6271) olisi tarkoitus rikkoa. Oulun rankingkisassa ottelen ainakin, mutta ei olla vielä päätetty tarkasti, montako ottelua tulee ennen nuorten MM-kisoja.”

Vanninen valmistuu jouluna lukiosta. Kotikentällä Ratinassa kilpailu on aina mielestä.

”Ratinassa on aina kiva, tykkään kyllä.”

EM-kisat tavoitteena

Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti oli naisten kiekkokisan kolmas kauden parhaallaan 52,39, mutta tulos ei tyydyttänyt. Voittanut Salla Sipponen heitti 57,43.

"Ei ollenkaan tyydytä. EM-kisat ovat silmissä, nämä tulokset eivät riitä millään. Pitäisi saada 56-metrisiä ainakin, että rankingpisteet nousisivat, jotta pääsisi mukaan", Leveelahti kertoi kisan jälkeen.

Leveelahden kisa oli nousujohteinen, paras tulos tuli viidennellä heitolla. Kuitenkin piikkiheitto jäi uupumaan. Taustalla on ongelma heittotekniikassa.

”Olen viimeisen kuukauden kamppaillut tekniikkaongelmien kanssa. Ei ole löydetty kisavirettä, että tekniikka kestäisi kovaa heittämistä.”

Helena Leveelahti manasi viime viikot kadoksissa ollutta tekniikka Tampereen GP-kisassa. Kolmas sija naisten kiekonheitossa tuli tuloksella 52,39.

Talven ja kevään harjoitukset ovat menneet hyvin viime vuoden 22-vuotiaiden EM-hopeamitalistilta. Ennätykset ovat paukkuneet testeissä, mutta pieni nilkkavaiva sattui ennen kautta.

”Nilkka vähän vääntyi, mutta päästiin aika vähällä. Olisi voinut olla pahempikin.”

Münchenin EM-kisaraja 60.50.

"EM-kisat ovat ihan mahdollinen tavoite, mutta se vaatii että, saisi tuloksellisesti hyviä kisoja. EM-raja on aika kova, mutta uskon, että rankingin kautta pääsen sisään”, Leveelahti uskoo.

Sen vuoksi edessä on kilpailu Genevessä 11. kesäkuuta.

”Jos siellä lähtisi, olisin tyytyväinen. Sieltä saa hyvin rankingpisteitä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut