Olympiakomitean puheenjohtajisto sai jäsenten luottamuksen

Neuvoa-antava luottamusäänestys oli selkeästi puheenjohtajiston takana.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori puhuu Olympiakomitean johtamista ja urheilun etiikkaa käsittelevässä jäsenjärjestöjen kokouksessa Helsingissä 21. toukokuuta 2022.

31.5. 22:40

Suomen Olympiakomitean puheenjohtajisto sai ylimääräisen kokouksen neuvoa-antavassa luottamusäänestyksessä 72 ääntä. Luottamusta vastustaneita ääniä oli 22. Seitsemän lippua oli tyhjiä.

Olympiakomitean ylimääräinen kokous ja siellä toteutettu äänestys liittyivät huippu-urheiluyksikön entisen johtajan Mika Lehtimäen tapaukseen. Hänen viime syksynä saama varoitus rajattiin vain puheenjohtaja Jan Vapaavuoren, varapuheenjohtajien Susanna Rahkamo ja Sari Multala sekä toimitusjohtaja Mikko Salosen tietoon.

”Meidän lajin termeillä on tullut viisi rinkiä sakkoja”, Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki kiteytti suhtautumisen Suomen Olympiakomitean puheenjohtajiston toimintaan tapauksessa.

Lähdesmäki oli yksi puheenvuoron käyttäneistä urheilujohtajista tiistain myöhäisiltaan venyneessä Olympiakomitean ylimääräisessä kokouksessa, joka järjestettiin Helsingissä ja oli avoin tiedotusvälineiden edustajille.

Mika Lehtimäki sai syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä. Lehtimäki valittiin maaliskuun alussa jatkokaudelle vuoteen 2024 saakka. Maaliskuun lopulla Yle uutisoi varoituksesta, ja Lehtimäki erosi myöhemmin tehtävästään.

Ylimääräisen kokouksen takana oli Sulkapalloliiton huhtikuun alussa esittämä vaatimus, johon lähti mukaan 15 muuta jäsenjärjestöä. Olympiakomitealla on kaikkiaan 90 varsinaista jäsenjärjestöä ja 30 kumppanuusjäsentä, jotka olivat hyvin edustettuina ylimääräisessä kokouksessa.

Puheenjohtajiston ja koko hallituksen toimintakyvystä käytiin laajaa keskustelua ja lopulta neuvoa-antava luottamusäänestys.

Kokouksessa käsiteltiin myös hallituksen tilaama ulkopuolinen selvitys, jonka toteutti taloudellisia ja muita asiantuntijapalveluita yrityksille tarjoava BDO Oy. Yritys esitteli selvityksen ylimääräisessä kokouksessa.

Selvityksen mukaan hallituksen päätösesitykset tulisi valmistella hyvissä ajoin ja taustatiedot olisi kuvattava kattavasti. Hallituksella ei ole ollut tiedossa kaikkea päätöksentekoon tarvittavia tietoja, kun Lehtimäen jatkosopimuksesta päätettiin.

”Toimenpidesuositukset ovat relevantteja. Kaikki toteutetaan”, puheenjohtaja Vapaavuori sanoi.

”Minusta oli tärkeää, että raportti tehtiin, ja asia kammattiin huolella läpi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut