Kalervo Kummola lähetti terveisiä kanadalaisille ja nautti suosionosoitusten keskellä: ”Ainahan se ei ole näin ollut”

Kalervo Kummola sairasti kisojen alussa koronan, mutta toipui kuntoon tärkeimmällä hetkellä.

Kalervo Kummola jakoi kultamitalit Marko Anttilalle ja muille Suomen pelaajille.

30.5. 13:29

Aamulehti

Pitkäaikainen urheiluvaikuttaja, Suomen jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola palasi kiekkohumun jälkeen nopeasti arkeen ja palaverien pariin maanantaina, mutta tuore MM-kulta maistui yhä mainiolta.

Millainen merkkipaalu tämä on suomalaiselle jääkiekolle?

”Olihan tämä aikamoinen paukku. Uusi halli, eikä aikaisemmin ole voitettu kotikisoista mitalin mitalia.”

Miksi Suomi on menestynyt parin vuoden ajan niin hyvin?

Jukka Jalosen valmennustiimi on muodostunut niin yhtenäiseksi, että jokainen tietää, mitä tekee. Joukkueessa on myös paljon samoja pelaajia. Nytkin oli 17 samaa kaveria kuin olympiakisoissa. Tutuille kavereille on helppo viedä taktiikkaa eteenpäin. Jos joukkue on kerätty sieltä sun täältä, eivätkä pelaajat tunne toisiaan, niin se on paljon vaikeampaa.”

Lue lisää: Kommentti: Näiden nerokkaiden oivallusten takia Jukka Jalosen Leijonat on voittamaton – ja tästä syystä Suomen dominointi jatkuu vielä pitkään

Tämä oli Leijonille 29. peräkkäinen peli arvokisoissa ilman tappiota varsinaisella peliajalla. Joko tätä voisi Punakoneeseen verrata?

”No kyllä voi sitten jo verrata. Punakonehan voitti matsista toiseen. Se on hyvä vertaus.”

Haluaisitko nähdä Jukka Jalosen vielä NHL:ssä?

”Varmaan ei suoraan ykköseksi pääse, mutta kakkosvalmentajan pestin kautta. Siellä pitää opetella se kulttuuri. Se olisi hänelle hieno uran päätös, jos sieltä aukeasi pesti.”

Lue lisää: Jukka Jalonen sai kehut Kanadan päävalmentajalta, taas nousi pintaan keskustelu NHL:stä: ”Uskon, että pystyisin siellä joukkuetta auttamaan”

Mitä ajatuksia heräsi, kun Kanada nousi lopussa tasoihin?

”En vaipunut epätoivoon missään vaiheessa. Totesin vain, että kanadalaisten kanssa saa olla tarkkana, he taistelevat loppuun asti. Tauko ennen jatkoaikaa oli hyvä. Meidän porukka pystyi keräämään itsensä. Eihän Kanadalla ollut kuin yksi paikka jatkoajalla. Kiekko oli meidän pojilla suurimman osan ajasta, ja sitten tuli se jäähy vielä. Tuomarit vihelsivät hyvin. Kanadalaisten on ihan turha itkeä yhtään mistään.”

Lue lisää: Kanadan NHL-lupaus manasi tuomarien isoja ratkaisuja: ”Se oli syvältä”

Siinä tuntui 2–3-kavennuksessa menevän tuomareillakin vähän puurot ja vellit sekaisin.

”Selkeästi ylätuomari oli katsellut sitä videolta, näin kun olivat sinne yhteydessä. Kanadalaiset ihmettelivät, miksi Suomi ei saanut turhasta haastosta jäähyä, mutta kun se haasto meni ensimmäisen kerran läpi, niin tulkitsin sen niin, että sen takia sitä jäähyä ei tullut.”

Yleisö hurrasi, kun astelit kaukaloon jakamaan kultamitaleja. Miltä se tuntui?

”Kyllä se tuntuu näiden vuosien jälkeen todella mukavalta. Ainahan se ei ole näin ollut.”

Pääsit myös itse nostelemaan mestaruuskannua.

”Jäällä en ole kannua aiemmin nostanut, se oli hieno hetki. Kultamitaleja jaoin jo kolmannen kerran.”

Kisat ja erityisesti finaali keräsivät Nokia-areenalle joukon kiekkoikoneita, muiden lajien tähtiä, julkkiksia ja poliitikoita. Mistä se mielestäsi kertoo?

”Se on eräänlaista kunnioitusta jääkiekkoa kohtaan. Tasavallan presidentti oli paikalla lauantaina, ja sunnuntaina oli ainakin puolet valtioneuvostosta pääministerin johdolla. Arvostan sitä korkealle.”

Lue lisää: Sanna Marin ja muut tunnetut henkilöt jännittivät MM-finaalia Nokia-Areenassa

Taas riitti puhetta lippujen hinnoista, yrityslipuista ja tunnelmasta. Mitä siitä ajattelet?

”Se oli yhden iltapäivälehden turhaa kaivelua. Varmasti oli yhtiövieraita jonkin verran, mutta kyllä hallissa oli tunnelmaa. Lippujen hinnat tuntuivat olevan aika hyvät. Peleissä kävi hyvin väkeä, myös muissa kuin Suomen peleissä. Totta kai Suomen otteluista täytyy ottaa vähän sitä pääomaa, jolla juniorityötä pyöritetään seuraavat vuodet.”

Lue lisää: Vieläkö MM-kisat kiinnostavat ensi vuonna? Ylivoimainen enemmistö vannoo jaksavansa: ”Jos kiakkohuumasta ei innostu, kannattaa käydä lääkärissä!”

Mitä näistä kisoista jäi erityisesti mieleen?

”Olin koronassa ensimmäisen viikon. Ajattelin, että onpa huono ajoitus, mutta oli se lopulta erittäin paljon parempi ajoitus kuin että se olisi tullut toisella viikolla. Mieleen jäi myös se, että meidän järjestelykoneisto pyöri tosi hyvin. Minkäänlaista hässäkkää ei ollut.”

Tampereella pelataan taas vuoden päästä. Onko se liian pian?

”Ensi vuonna pelataan, ja sitten voi mennä aika pitkä aika. Silloin, kun kisat ovat tarjolla, kannattaa poimia omenat pois.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut