Kolumni: Kulta-Leijonien ydin on pirkanmaalainen – Lempäälän jätti oli kultajoukkueen kasvot

Suomi voitti neljännen miesten jääkiekon maailmanmestaruuden. Joukkueen ytimessä on vahva pirkanmaalaisfirma.

29.5. 23:15

Aamulehti

Jos tämän vuoden Leijonien MM-kultajoukkue oli jonkun pelaajan joukkue, oli se Marko Anttilan joukkue. Jälleen.

Pelillistä tahtipuikkoa heiluttivat Sakari Manninen, Mikael Granlund ja Miro Heiskanen, mutta kun Nokia-areenan yleisö pääsi ääneen, ei suosikista ollut epäselvyyttä: Slovakia-puolivälierän maaliensa jälkeen Anttila omisti areenan.

MM-finaalin avauserässä Anttila keräsi vauhtia ja oli taklaamassa kanadalaispuolustajaa. Yleisö keräsi muutamassa sekunnissa palkeet täyteen ja räjähti hurjaan huutoon, kun Anttila taklasi painavasti.

Lempääläläisen Anttilan lisäksi tämän vuoden Suomen joukkueessa oli vahvasti pirkanmaalainen ydin. Eikä vain kisakeskus Tampereen vuoksi. Ja ytimestä löytyi nimenomaan pirkanmaalaista voimaa, ei vain tamperelaista.

Anttilan ja Lempäälän lisäksi vahvasti edustettuna ovat Toni Rajalan Parkano, Jussi Olkinuoran, Mikael Seppälän ja Sami Vatasen kautta Tampere, Jere Innalan kautta Valkeakoski (kasvattajaseura Kiekko-Ahma) sekä Harri Säteri ja Akaa.

Tällä seitsikolla on juuret joko kasvattajaseuran, nykyisen seuran tai asuinpaikan kautta Pirkanmaalla.

Marko Anttila oli yleisön suosikki MM-kisoissa.

Lisäksi että 25 pelaajan kisajoukkueesta seitsemältä löytyy selvät siteet Pirkanmaahan, olivat he merkittävässä roolissa myös kaukalossa. Ykkösketjua lukuun ottamatta jokaisesta MM-finaalin ketjusta löytyi pirkanmaalaislinkki.

Kakkosketjussa Rajala teki vahvaa jälkeä Valtteri Filppulan tutkaparina. Kolmosketjussa Vatanen muodosti puolustajaparin Niklas Frimanin kanssa. Nelosketjussa Anttila sytytti joukkuetta ja yleisöä. Ja maalinsuulla Olkinuora oli viimeinen lukko.

Pirkanmaalaisten kohtalo oli lopulta myös seurata MM-finaalia hieman sivusta, kun Säteri oli toisena maalivahtina ja Seppälä sekä Innala eivät olleet kokoonpanossa.

Toni Rajala teki MM-kisoissa neljä maalia.

Pirkanmaalaisseitsikon MM-kisaesitykset voi jakaa kolmeen kategoriaan: ison roolin kolmikko, yllättäjäkaksikko ja rosteripelaajiin.

Anttila, Vatanen ja Olkinuora kuuluivat ehdottomiin tähtipelaajiin ja omissa rooleissaan joukkueen kovimpaan ytimeen.

Anttilan rooli oli suuri puolivälierissä, mutta kaikkiaankin turnaus oli vakuuttava hieman haastavan liigakauden jälkeen. Viiden tehdyn tehopisteen (2+3) taustalla on henkistä johtajuutta ja pelitapaesimerkkiä vaikka kuinka ja paljon. Vatasen rooli oli merkittävä kiekollisena puolustajana ja myös tehoja (2+4) tuli mukavasti. Olkinuora ykkösvahtina oli lopulta se kaikkein merkittävin yksittäinen pelillinen palanen – maalivahtipelin merkitys yksittäisissä pudotuspeleissä vain korostuu.

Jussi Olkinuora kantoi Leijonien maalilla päävastuun MM-kisoissa.

Rajala ja Seppälä yllättivät alkuodotuksiin nähden ja pelasivat upeat kisat. Rajalan rooli oli viime MM-kisoissa ja olympialaisissa jäänyt marginaaliseksi, mutta nyt Sveitsissä pelaava laituri nousi kerta heitolla eturiviin. Tarkka laukaus puhui ja tehot 4+2 olivat hienot. Seppälä oli ennen kisoja pakiston kysymysmerkki. Puolustuspelin jykevä taitaja pelasi itsensä vakuuttavasti jopa NHL-spekulaatioihin.

Säterin ja Innalan roolit jäivät pieniksi. Säterin tähtihetki osui olympialaisiin. Nyt Olkinuoran huima alkulohkon vire ja Säterin pienet vaivat tekivät ykkösvahtipäätöksestä helpon. Säteri pelasi kahdessa ottelussa. Innala pelasi alkuturnauksessa neljä peliä ja kokosi yhden tehopisteen. Jatkopeleissä hän ei enää kaukalossa ollut.

Pirkanmaalaisten voima yhdistettynä muun joukkueen vahvuuteen riitti nyt kaikkeen kirkkaimpaan, eli MM-kultaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut