Seuraa heitä – NHL-veskari hätyyttelee Olkinuoran lukemia, tähtipuolustaja urakoi hurjasti ja yliopistosta tuli yllätysratkaisija

USA keskittyy nyt pelaamiseen ja tietää hyvin, ettei alkulohkopelissä nähtyyn jäähysumaan ole enää varaa.

Seth Jones on USA:n kapteeni ja kirkkain tähti. Taustalla häntä seuraa Joel Armia.

28.5. 8:00

Suomen välierävastustaja USA on luonut nahkansa uudestaan vajaan kahden viikon takaisen kohtaamisen jälkeen. USA yllätti Sveitsin puolivälierissä ja hyökkää lauantaina ahnaasti Leijonien kimppuun. Tätä kolmikkoa kannattaa seurata.

Jeremy Swayman

USA:n peli tiivistyi tuntuvasti, kun Jeremy Swayman saapui kesken MM-turnauksen ykkösveskariksi.

Swayman on vartioinut maalia viidessä ottelussa ja kirjannut niissä komean torjuntaprosentin 96,91.

Samalla hän hätyyttelee virkaveljensä Jussi Olkinuoran huikeata lukemaa 97,58.

Swayman, 23, taisteli ruotsalainen Linus Ullmarkin kanssa tasapäisesti Bostonin ykkösvahdin paikasta. Molemmat pelasivat runkosarjassa 41 ottelua likipitäen yhtä hyvin. Pudotuspeleissä Swayman valtasi vastuuveskarin paikan.

Myös Ullmark saapui Tampereelle, mutta hänen turnauksensa päättyi jo torstaina karvaaseen puolivälierätappioon.

Swayman teki NHL-läpimurron tällä kaudella. Debyyttikaudella 2020–21 tilille kertyi vain yksitoista ottelua.

Swayman pitää pitkään Bostonissa torjunutta Tuukka Raskia oppi-isänään. Rask yritti vielä alkuvuodesta paluuta NHL-kaukaloihin, mutta kroppa ei tullut riittävään kuntoon lonkkaleikkauksen jälkeen.

Seth Jones

Kirkkain amerikkalaistähti Seth Jones on jatkanut MM-kisoissa NHL-kaukaloista tuttua urakointia.

Suurin kuorma tuli puolivälierässä, kun kovakuntoiselle puolustajalle kellotettiin peräti 29,41 minuutin peliaika.

Jones on uurastanut turnauksessa ylivoimaisesti eniten – keskimäärin 26,03 minuuttia. Ranskalaispuolustaja Yohann Auvitu on tilastokakkonen 23,29 minuutilla.

Vastuun ottaminen on Jonesille arkipäivää myös NHL:ssä. Päättyneellä kaudella Chicagoon siirtyneelle pakille kertyi peliaikaa peräti 26.12 minuuttia ottelua kohden. Jones tehtaili komeat pisteet 5+46=51, mutta plus/miinus-lukema –37 ei mairittele. Se oli NHL-pakkien toiseksi heikoin.

Nyt Jones on kolme maalia plussalla.

Lähes 700 NHL-ottelua kolunnut pakki metsästää Tampereelta toista miesten MM-mitalia. Keväällä 2015 kotiinviemisinä oli pronssinen lätkä.

Vuotta aiemmin Jones kirjasi komeat MM-lukemat 2+9=11 ja pokkasi turnauksen parhaan puolustajan palkinnon.

Tämän jälkeen tilille on tullut peräti neljä NHL:n tähdistöottelua, mikä kertoo olennaisimman Jonesin statuksesta. USA:n kapteeni on pelannut NHL-otteluita myös Nashvillessa ja Columbuksessa.

Ben Meyers

Suurelle yleisölle tuntematon hyökkääjä Ben Meyers nousi kolmanneksi nimeksi lähes puhtaasti puolivälierän seurauksena.

Meyers iski kiekon kaksi kertaa Leonardo Genonin taakse ja tahditti USA:n yllättävän selvään voittoon alkuturnauksessa juhlineesta Sveitsistä.

Taisi käydä niin, että baariseikkailujensa jäljiltä otsikoihin nousseet amerikkalaiset keskittyivät vihdoin pääasiaan ja näyttivät liukkaalle vastustajalle kaapin paikan.

Samalla lähti myrskyvaroitus Leijonien suuntaan.

Meyers, 23, pelasi pääosan kaudesta Minnesotan yliopistojoukkueessa ja tehtaili siellä 17+24=41 pistettä. Vahvat esitykset avasivat paikan Pekingin olympiajoukkueeseen (2+2=4) ja edelleen Coloradon NHL-ryhmään.

Viidessä NHL-pelissä syntyi yksi maali.

MM-välierä Suomi-USA lauantaina kello 14.20 Nokia-areenassa.

NÄIN ALKULOHKOSSA

Suomi rokotti ylivoimalla

Suomi ja USA kohtasivat jo alkulohkokamppailussa. Silloin Leijonat vyöryi 4–1-voittoon tehokkaan ylivoimapelinsä turvin. Mikael Granlund, Valtteri Filppula ja Sakari Manninen iskivät kiekon verkkoon amerikkalaisen istuessa jäähypenkillä.

Suomi on ollut muutenkin vahvasti niskan päällä viime vuosien MM-kohtaamisissa. Leijonat on voittanut kuudesta tuoreimmasta MM-kohtaamisesta viisi – ja se ainoa tappiokin tuli vasta jatkoajalla keväällä 2019.

USA nosti MM-profiiliansa tuntuvasti 2010-luvun aikana. Kahdeksasta viime MM-turnauksesta on herunut neljä pronssimitalia (2013, 2015, 2018 ja 2021). Tuoreimmasta maailmanmestaruudesta on kulunut jo 62 vuotta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut