Tšekin pronssisankari pääsee kotiin kymmenen kuukauden tauon jälkeen ja tanssii juhannushäitä – Marek Langhamer kuvaili MM-mitalin merkitystä: ”Nyt heillä on taas sankareita”

Tšekki voitti Tampereella MM-pronssia. Marek Langhamer tuli kesken maalille ja käänsi pelin suunnan. Ilves-vahtia odottaa kesällä isot juhlat.

Marek Langhamer palkittiin pronssipelissä Tšekin parhaana pelaajana.

29.5. 18:46

Aamulehti

Kari Jalonen palautti Tšekin MM-mitaleille kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tšekki voitti pronssiottelussa Yhdysvallat 8–4 (1–3, 1–0, 6–1) ja palasi mitalikantaan. Edellinen MM-mitali oli vuoden 2012 pronssi.

Pronssimitalin takaajaksi nousi suomalaisen päävalmentaja Jalosen lisäksi tamperelaisyleisölle tuttu pelaaja: Ilves-maalivahti Marek Langhamer aloitti pelin vaihtopenkillä, mutta sai komennuksen maalinsuulle toisen erän alkuun.

Siinä kohtaa Tšekki oli tappiolla 1–3. Langhamerin tultua maalille suunta muuttui. Tšekki kavensi toisen erän aikana eron yhteen ja meni menojaan kolmannessa erässä. Langhamer päästi vain yhden maalin ja torjui kahdessa erässä 15 kertaa.

”Tuntuu loistavalta! Oli upea peli meiltä. Tulimme takaa ohi ja onnistuimme 40 minuutissa nousta ohi”, Langhamer iloitsi pronssimitali kaulassaan.

Marek Langhamer pelasi kaksi erää ja torjui 15 kertaa.

Kari Jalonen valmensi Tšekin pronssille, edellinen MM-mitali miesten tasolla oli vuodelta 2012.

Jo avauserässä Tšekin paine oli vahvaa. Hyvä kiri kuitenkin katkesi, kun Yhdysvaltojen Karson Kuhlman teki tilanteeksi 3–1 ottelun toisella maalillaan vain 13 sekuntia ennen avauserän loppua.

Tšekki pystyi kuitenkin nollaamaan tilanteen ensimmäisellä erätauolla loistavasti. Langhamer pysäytti maalillaan tarvittavat ja hyökkäyspäässä Jalosen Tšekki oli terävä.

Kentällä olevien pelaajien ja vaihtopenkin tuuletukset maalien yhteydessä ja loppusummerin soitua kertoivat, kuinka tärkeää paluu MM-tasolla mitalikantaan oli.

”Tämä mitali on todella tärkeä”, Langhamer totesi. Eikä vain joukkueelle, vaan koko Tšekin kiekkokansalle.

”Koronaviruspandemian aikana lapset ovat joutuneet olemaan kotona. Nyt heillä on taas sankareita. Olen hyvin ylpeä joukkueesta ja pidimme yhtä, vaikka olimme tappiolla”, Langhamer kuvaili.

Tšekkien pronssiriemua.

Valmennus ja taustat juhlivat summerin soitua.

Tšekki ratkaisi pronssin kolmannen erän neljässä avausminuutissa tekemällä kolme maalia ja nousemalla 2–3-tappiosta 5–3-johtoon. Kaikkiaan Jalosen ryhmittymä teki päätöserään kuusi maalia, kun USA:n fokus katosi pelin ratkettua. Tšekin supertähti David Pastrňák kantoi kortensa kekoon ja osui kolmannen erän alussa kahdesti.

Langhamerin rooli ei alkukaavailuissa ollut suuri. Kisat olivat hänen ensimmäisensä MM-tasolla. Hän aloitti turnauksessa vain yhden pelin.

Kun Lukáš Dostál loukkaantui kisojen alussa ja pronssipelin aloittaneella Karel Vejmelkalla ei ollut paras päivä, Langhamer joutui kovaan paikkaan.

”Yritin olla vain niin hyvä kuin pystyin. Yritin miettiä, että tämä on normaali peli ja se toimi. Pidin pääni kylmänä ja pelasin vain kiekkoa”, Langhamer kertoi ajatuksistaan.

Ilveksen maalivahdille Nokia-areena on tuttu halli. Hän sai yleisöltä suosionosoitukset, kun hänet vaihdettiin maalille.

”Tampere on hieno kaupunki, joten se teki turnauksesta helpompaa minulle. Oli erikoista pelata täällä, tuntui kuin olisi pelannut kotona.”

Maalivahdin kausi päättyi tuplapronssiin, kun Ilveksen kanssa tuli SM-pronssia. Nyt edessä on ansaittu paluu Tšekkiin.

”En edes muista, milloin olen ollut kotona. Ehkä kymmenen kuukautta sitten. EHT-turnauksen aikana olin pari päivää, mutta se ei ole mitään. Odotan innolla kotiin pääsemistä.”

Lomailun lisäksi Langhameria odottaa erityinen juhla kesäkuussa.

”Minulla on loman lisäksi omat häät.”

Maalivahti kertoo juhlapäiväksi 25. kesäkuuta. Edessä on siis juhannushäät. Tampereelle ja Ilvekseen maalivahti palaa elokuun alussa.

Näin nousi ilmaan pronssijoukkueen laatta.

Viime vuodet

Miesten MM-pronssia

2022: Tšekki

2021: USA

2020: Kisat peruttiin koronapandemian vuoksi.

2019: Venäjä

2018: USA

2017: Venäjä

2016: Venäjä

2015: USA

2014: Ruotsi

2013: USA

2012: Tšekki

2011: Tšekki

2010: Ruotsi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut