Leijonien erinomaisessa ylivoimaviisikossa on yksi outolintu – ”En pannut yhtään hanttiin”

Jere Sallinen on ainoa Leijonien hyökkääjä, joka pelaa sekä ylivoimaa että alivoimaa säännöllisesti.

Jere Sallinen (76) tarjoilee Sakari Manniselle – 2–0.

25.5. 6:30

Mitä ihmettä? Jere Sallinen Leijonien ykkösylivoimassa?

Monet Leijonien fanit hieraisivat silmiään, kun näkivät turnauksen alussa Suomen ykkösylivoiman koostumuksen.

Yllättänyt oli Sallinenkin, kun Jukka Jalonen ja Suomen ylivoimapelistä vastaava Mikko Manner kertoivat hänelle suunnitellusta roolista.

”Odotin alivoimavastuuta, kuten aiemmissakin turnauksissa. Mutta en yhtään hanttiin pannut, kun roolia maskimiehenä ylivoimalle minulle esitettiin”, Sallinen hymyilee.

Ja kas – ei se ollutkaan lainkaan hullumpi veto. Leijonien ylivoima lähti toimimaan tehokkaasti heti turnauksen alusta saakka.

”Ei ylivoimalla pelaaminen minulle sinänsä mitään uutta ole. Olen pelannut sitä paljon HIFK:ssa ja päättyneellä kaudella Sveitsissä, mutta Leijonissa vain harvoin ennen tätä turnausta.”

Sakari Manninen, Mikael Granlund ja Mikko Lehtonen pyörittävät ylivoimalla kiekollista peliä, Teemu Hartikainen ja Sallinen sopeuttavat omat liikkeensä siihen.

”Pakko sanoa, etten ikinä ole ylivoimaa pelannut yhtä kovien kavereiden kanssa”, Sallinen innostuu.

”Kaverit hallitsevat kiekkoa suvereenisti ahtaissakin tiloissa, etsivät ratkaisuja ja luovat koko ajan uhkaa eri suunnista. Minun maalin edessä ja ’Härskin’ siinä keskellä pitää vain auttaa heitä. Hyvin on toiminut tähän saakka”, Sallinen summaa.

Tšekkiä vastaan Sallinen tarjoili ylivoimalla maalin edestä namupassin Manniselle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin (2–0).

”Joskus pomppii sopivasti, niin meikäläinenkin pääsee loistamaan”, Sallinen kuittaa vaatimattomasti.

Sallisen junailema osuma oli ottelussa käänteentekevä. Leijonat varmisti alkulohkon voiton lopulta maalein 3–0 (1–0, 2–0, 0–0).

Teemu Hartikainen, Sakari Manninen ja Jere Sallinen maalijuhlissa.

Sallinen karvasi kiekkoa pois Boston Bruinsin supertähdeltä David Pastrnakilta.

Jussi Olkinuora torjui kaikki laukaukset.

Sallinen on siitä harvinainen pelaaja Suomen joukkueessa, että hän pelaa alivoimaakin.

”En siinä ole ihan ykkösäijä, mutta Juho Lammikon kanssa homma on hoitunut asiallisesti.

Joukkueena alivoima on ollut yksi Suomen suurimmista vahvuuksista turnauksesta. Vastustajat eivät ole pystyneet kertaakaan rokottamaan Leijonia – vastustajan ylivoimien tappoprosentti on täydet 100.

”Alivoiman toimiminen on todella tärkeää ja korostuu pudotuspelivaiheessa entisestään. Kun pidetään se yhtä tiiviinä loppuun saakka, se auttaa joukkuetta merkittävästi.”

Sallisen pelin taso on noussut koko ajan turnauksen edetessä. Viime peleissä samassa ketjussa ovat pelanneet Toni Rajala ja Valtteri Filppula.

”Minä ja Toni saamme käyttää vahvuuksiamme, kun ’Valle’ tunnetusti pystyy sopeutumaan mihin pelityyliin tai millaisiin ketjukaveihin tahansa. Hän tekee aina niitä tekoja, mitä milloinkin tarvitaan”, Sallinen kehuu Filppulan liimapelaajan ominaisuuksia.

Joel Armia tuuletti komean 1–0-maalinsa jälkeen.

Jussi Olkinuora ja David Pastrnak jutustelivat pelin päätyttyä.

Toni Rajala siirsi Mikael Seppälän hienosta syötöstä 3–0:aan.

Sallinen on tekemässä tässäkin MM-turnauksessa saman kuin hän teki keväällä 2019 ja viime keväänä Latviassa. Pelaa sitä paremmin, mitä kovemmaksi panokset nousevat.

Juuri siksi hän on ollut päävalmentaja Jalosen luottopelaaja vuodesta toiseen.

Olisi ollut myös helmikuussa Pekingin olympiakisoissa, mutta valitettavasti se reissu kaatui koronaan.

”Kipeä en varsinaisesti ollut, mutta kun testitulos kriittisellä hetkellä niin väitti, mitään ei ollut tehtävissä.”

Monet spekuloivat tiistaista ottelun tulosta molemmille maille sopivaksi, kun varsinaisen peliajan Suomi-voitolla kumpikin vältti Kanadan kohtaamisen puolivälierässä.

Pelasiko Tšekki mielestäsi täysillä?

”En ainakaan mitään himmailua huomannut. Mielestäni yrittivät oikein terävästi pelin alussa. Ennemminkin sanoisin, että me pelasimme tosi hyvin. Halusimme voittaa alkulohkon ja onnistuimme siinä.”

Olisiko Tšekki kuitenkin voinut taktikoida ja haluta puolivälierässä Saksan?

”Kaikkihan on mahdollista – ja joku maa on joskus niin voinut jossain kisoissa tehdäkin saadakseen mieluisimman vastustajan.”

”Itse en taktikointiin koskaan lähtisi. Jos haluaa päätyyn saakka päästä, kaikki maat on pystyttävä voittamaan – tulivatpa ne vastaan missä järjestyksessä tahansa.”

Suomen peli vaikuttaa olevan ennen kisojen tärkeimpiä pelejä hyvässä kuosissa.

”Tärkeintä on pitää puolustus tiiviinä tästä eteenkin päin. Se antaa mahdollisuuden menestymiseen. Maalinteon tehokkuutta on vielä varaa parantaa. Olemme tuhlailleet aika paljon hyviä maalipaikkoja. Tiettyjä pikkujuttuja voi vielä viilata toimivammaksi”, Sallinen ennakoi.

Tulevasta puolivälierävastustajasta Slovakiasta Sallisella ei ollut mitään ennakkokäsitystä.

”Oma pelimme ratkaisee. Siihen pystymme eniten vaikuttamaan. Varmaan jotain erityisjuttuja on, mutta ne selviävät, kun videomiehemme vaadittavat jutut meille esiin kaivavat.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut