Saako Tampere MM-kisat uudelleen heti ensi vuonna? Kisaturistit toisivat taas ison potin kaupunkiin: ”Katsojaluvut olleet huikean suuret”

Tampere ja Riika saattavat pian olla ainoat jäljellä olevat kisajärjestäjät MM-kiekolle 2023.

Jääkiekon MM-kotikisat ovat täyttäneet Tampereen keskustan jääkiekkofaneilla. Kisailme on ollut näkyvillä useilla Tampereen keskustan kaduilla, baareissa ja kaupoissa. Kuvassa Suomi-faneja ravintola The Red Lionin terassilla 20. toukokuuta.

24.5. 6:06 | Päivitetty 24.5. 14:16

Unkarin jääkiekkoliitto ilmoitti maanantaina, että Unkarin ja Slovenian yhteinen MM-kisahakemus vuodelle 2023 ei saa tarvittavaa rahoitusta. Niinpä hakemus saatetaan vetää pois pöydältä.

Jos näin kävisi, Riian ja Tampereen hakemus jäisi ainoana jäljelle.

Kisojen järjestämisestä päättää kansainvälisen jääkiekkoliiton kongressi, joka kokoontuu perjantaina. Jos Tampere ja Riika saavat kisat, pelataan MM-finaalit ensi vuonnakin Tampereella.

Paljon enempää vuoden 2023 -kisojen järjestämisestä ei vielä tässä vaiheessa pystytä kertomaan, sanoo tämänvuotisten kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen. Hän on epävirallisesti luvannut olla käytettävissä tehtävään myös ensi vuonna.

”Käydään nämä kisat ensin loppuun ja katsotaan sitten.”

Kisat ovat tuoneet näkyvyyttä

Pormestari Anna-Kaisa Ikosesta kisojen saaminen toistamiseen Tampereelle olisi valtavan hieno asia. Käynnissä olevat kisat ja koko kiekkokevät ovat herättäneet kaupungin elämään.

”Vielä odotan kansainvälisen jääkiekkoliiton virallista päätöstä ennen kuin lähden hehkuttamaan. Varmasti meidän asemia vahvistaa kirje, jonka viime viikolla lähetimme siitä, että olemme valmiita järjestämään kisat myös ensi vuonna.”

Ikosen mukaan MM-kisat ovat tuoneet Tampereelle merkittävän kansainvälisen näkyvyyden. Kaupunki kuuluu maailman sadan suurimman tapahtumakaupungin joukkoon, ja kisat vahvistavat asemaa entisestään.

”Katsojaluvut ovat huikean suuret. En tiedä, millä muulla keinolla olisimme saaneet näin ison näkyvyyden.”

Lisää turisteja ulkomailta

Kisaturistien merkitys alueen taloudelle on suuri. Arvioissa on puhuttu useista kymmenistä miljoonista euroista.

Tampereen kaupungille kisojen järjestäminen tietäisi kuluja myös ensi vuonna. Ikosen mielestä kokonaishyöty alueelle on kuitenkin positiivinen. Hän ei näe mitään syytä, miksi katsojat eivät saapuisi kaupunkiin myös ensi vuonna - päinvastoin.

”Tänä vuonna yleinen tilanne on vaikuttanut niin, että pikkuisen vähemmän on kansainvälisiä kisaturisteja liikkeellä. Toivottavasti ensi vuonna saisimme vielä enemmän heitä paikalle. Jos saamme tällaisen tunnelman aikaiseksi kuin nyt on ollut ympäri kaupunkia, kyllä sellainen vetää puoleensa.”

Vasta kisojen jälkeen on aika miettiä, mikä onnistui ja mitä ensi vuonna pitää tehdä toisin.

”Nyt ollaan vielä humuvaiheessa. Olen itse käynyt katsomassa kaksi peliä, ja tänään on tarkoitus käydä katsomassa Suomi–Tsekki-peli. Kyllä tämä tunnelma pitää elää todeksi.”

Kummallakin tuore kokemus

Alun perin vuoden 2023 kisat oli tarkoitus pelata Pietarissa, mutta kisat otettiin pois Venäjältä maan Ukrainassa aloittaman sodan takia. Samasta syystä Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueet suljettiin tämän vuoden kisoista.

Riian ja Tampereen yhteiskisat olisivat siinä mielessä erikoiset, että Tampere on pääpaikkana myös tämän vuoden kisoissa ja Riiassa pelattiin MM-kiekkoa viimeksi viime vuonna.

Tilanne ei ole silti täysin tavaton, sillä vuosien 2012 ja -13 kisat jaettiin molemmat Helsingin ja Tukholman kesken.

Täydennys 24.5.2022 kello 13.00: lisätty Anna-Kaisa Ikosen ja Heikki Hietasen kommentit.

Oikaisu 24.5.2022 kello 14.15: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Tampereen ja Riian hakemus on ainoa jäljellä oleva hakemus. Todellisuudessa Unkarin ja Slovenian hakemusta ei ole vielä vedetty pois.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut