NHL-pomo Jarmo Kekäläinen näkee yhtäläisyyden Patrik Laineessa ja Aleksander Barkovissa entisiin Leijona-tähtiin: ”Vaikea siinä on lähteä leijumaan”

Yhdeksän vuotta Columbus Blue Jacketsin urheilujohtajana on tehnyt Jarmo Kekäläisestä merkittävän jääkiekkovaikuttajan. Kekäläinen kehuu suomalaispelaajien antamaa esimerkkiä ja uskoo myös valmentajien mahdollisuuksiin.

Jarmo Kekäläinen on toiminut yhdeksän vuotta NHL:ssä Columbuksen urheilujohtajana ja sopimusta on kolme vuotta jäljellä.

22.5. 19:00

Columbuksen urheilujohtajalla (GM) Jarmo Kekäläisellä pitää kiirettä jääkiekon MM-turnauksessa. Yhteentoista päivään pitää sovittaa tärkeää pelaajatarkkailua, valmentajaseminaari ja jonkin verran kuntoilua.

Tampereen ja Helsingin joukkueissa pelaa viisi nuorta kiekkoilijaa, jotka tulevat varausikään tänä kesänä. Kuhina huippulupausten otteluissa on valmis.

Kekäläinen ei ole ainoa NHL-seuran GM, jonka katse kohdistuu viisikkoon, vaan siellä pyörii liuta urheilujohtajia ja kykyjenetsijöitä.

”Kyllä nuoria on ollut kisoissa, mutta onko koskaan ollut yhtä aikaa viittä”, Kekäläinen sanoo Tampereen keskustassa eikä ainakaan heti muista vastaavaa.

Slovakian joukkueessa puhaltaa nuorisoaalto. TPS-hyökkääjä Juraj Slafkovsky löi itsensä läpi olympialaisissa, mutta puolustaja Šimon Nemec on joissakin veikkailuissa rankattu vieläkin ylemmäs. Kolmantena on hyökkääjä Adam Sykora.

Itävallan Marco Kasper pelasi vahvan kauden miesten otteluita Ruotsin liigan Röglessä. Tsekkipakki David Jiříček lasketaan myös kärkivarauksiin.

Arvio olisi, että viisikosta ainakin neljä varataan ykköskierroksella, ja juuri siksi Kekäläinen katsoo heidän pelejään.

Columbuksella ovat vuorot 6 ja 12 varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella, ja hyvällä tuurilla Kekäläinen pääsisi kykyjenetsijöidensä kanssa parhaiden lupausten apajille.

Niin NHL-seuroja rakennetaan. Yritetään tehdä onnistuneita varauksia ja jalostaa sen jälkeen nuorukaisista tähtipelaajia. Onnistumisprosentti kasvaa, mitä paremmin ja tunnollisemmin seurat tekevät työnsä – ja siitä Kekäläinen tykkää.

Työnarkomaani kuvaa ehkä parhaiten Kekäläistä. Hänen päässään pyörii jatkuvasti vaihtoehtoja eri pelaajista, kuvioita ja mahdollisuuksista.

”En seuraa ottelua, jos siinä ei ole meidän työn kannalta katsottavaa.”

Jarmo Kekäläisellä riittää kiireitä Tampereen MM-kisoissa.

Kekäläinen sanoo katsovansa puhtaasti pelaajia, mutta tekevänsä yhden poikkeuksen.

”Suomen pelissä katson pelitapaa, kun se on ollut niin pitkään menestyksekäs.”

Menestykselle on syynsä. Kekäläinen uskoo yhdeksi suureksi tekijäksi pelaajien asenteen. Kun tulet maajoukkueeseen, jätät suuren egosi kotiin narikkaan.

”Se on ollut elinehto.”

Kokeneista entisistä pelaajista Kekäläinen nostaa esille nimet Teemu Selänne, Saku Koivu, Jere Lehtinen samoin kuin Teppo Numminen ja Jyrki Lumme.

”He ovat tosi nöyriä kavereita. Tänä päivänä vaikkapa Aleksander Barkov, kyllä on todella jalat maassa kaverilla. Tai Sebastian Aho ja Patrik Laine. Fiksuja nuoria miehiä.”

”Jos parhaat pelaajat joukkueessa ovat jalat maassa ja kovimpia työntekijöitä, ei siinä muilla ole paljon vaihtoehtoja. Vaikea siinä on lähteä leijumaan.”

Leijonat ja menestys ovat rakentaneet vahvan kihlauksen 2010-luvulla. Vuodesta 2010 alkaen Suomi on voittanut olympiakultaa, kaksi olympiapronssia, kaksi MM-kultaa ja ollut kolmesti hopealla.

Näistä kahdeksasta mitalista Jukka Jalosen puumerkki on lyöty viiteen.

NHL:ssä tuntuu vesi seisovan sakeana, kun Jalosen tai muutaman muun eurooppalaisen huippuvalmentajan meriiteillä ei ole päässyt näyttöpaikkaan.

Esiin on noussut jopa puheita, että kaverit palkkaavat kavereita.

Kekäläinen tietää, että ihmissuhteilla on merkitystä, mutta ei näe kaveripiirin pyörittävän maailman suurinta kiekkoliigaa.

Vuosituhannen alussa NHL vaikutti modernilta, kun tšekkiläinen Ivan Hlinka ja Alpo Suhonen aloittivat yhtä aikaa kaudella 2000–2001. Hlinka otti päävalmentajan pestin Pittsburghissa, Suhonen Chicagossa.

”Siitä ei kukaan puhu, miten se vaikuttaa nykyvalmentajien mahdollisuuksiin NHL:ssä, kun kaksi ensimmäistä valmentajaa epäonnistuivat. Molemmat olivat meritoituneita.”

Hlinka sai potkut toisella kaudellaan ja Suhosen ensimmäinen ja ainoa päävalmentajakausi jäi kesken. Suhonen ehti rakentaa polkua päävalmentajana AHL:ssä, apuvalmentajana Winnipegissä ja Torontossa ennen kuin päätyi Chicagoon ykköseksi.

”Ei siitä ainakaan hyötyä ollut, että he epäonnistuivat”, Kekäläinen sanoo.

Suhonen pääsi pitkälle urallaan tuntiessaan hyvin pitkäaikaisen ja monissa seuroissa vaikuttaneen Mike Smithin.

Teppo Numminen oli hyvällä päävalmentajareitillä Buffalossa, mutta palasi Suomeen ennen kuin paikka olisi auennut. Ja oliko Numminen lopulta edes kiinnostunut siitä.

Tuomo Ruutu hankkiutui Florida Panthersiin töihin ja otti tällä kaudella vastuuta yhtenä seuran apuvalmentajista.

”Olen sanonut monta kertaa, että paras tie olisi se, jota Tuomo Ruutu kulkee.”

Jarmo Kekäläinen on syntynyt Tampereella ja pelasi Tapparan edustusjoukkueessa pelaajaurallaan.

Kekäläinen korostaa paikallisen kulttuurin, valmentamisen, ryhmässä toimimisen ja sikäläisten toimintatapojen oppimista.

”Se on paras tie, mutta totta kai Jukka Jalosen meriitit riittävät ihan mihin tahansa.”

”Ei ole sellaista NHL:n urheilujohtajaa [GM], joka ei tietäisi, kuka on Jukka Jalonen”, Kekäläinen sanoo.

NHL:ssä on taas avoinna päävalmentajan paikkoja. Vegas hakee ykköskäskijää, samoin Dallas, pohjalle valunut Detroit ja Philadelphia.

Oli Kekäläiselläkin vuosi sitten korttipakka pöydällä ja piti valita Blue Jacketsiin päävalmentaja. Kekäläinen soitti Jaloselle, mutta puhelun sanoma oli, että työtä arvostetaan, mutta tarpeet eivät kohtaa.

Columbuksen ykköspaikan otti tuntematon Brad Larsen.

”Viimeisessä vaiheessa emme kokeneet, että Jukka olisi meille sopivin vaihtoehto, mutta ei siitä syystä, ettei olisi arvostettu hänen valmentajauraansa.”

Jalonen täyttää 60 vuotta syksyllä, mutta Kekäläinen sanoo, ettei iällä ole mitään merkitystä Pohjois-Amerikassa.

”En miettisi sitä hetkeäkään.”

Suomalaiset nuoret pelaajat ovat pitkään puhuneet tavoitteistaan pelata NHL:ssä. On tapahtunut iso muutos, kun valmentajatkin uskaltavat sanoa sen ääneen.

Jalonen on puhunut haaveestaan paljon. Toni Söderholm tekee hyvää työtä Saksan maajoukkueessa ja uuden polven valmentaja Jussi Ahokas rakentaa tietoisesti suhteita NHL:n suuntaan.

”Aivan täysin realismia”, Kekäläinen sanoo valmentajien mahdollisuuksista tulla valituksi jossain vaiheessa.

Söderholm järjesti yhdessä entisen NHL-vahti Niklas Bäckströmin kanssa Columbuksen seuraorganisaatiolle ikimuistoisen hetken, kun kiekkomiehet pääsivät tutustumaan pari viikkoa sitten jalkapallon suurseuran Bayern Münchenin toimintaan.

Bayernin pelaajabudjetti on osapuilleen kolme kertaa suurempi kuin NHL:n palkkakaton sallima 82,5 miljoonaa dollaria. Söderholmin järjestämä vierailu antoi paljon muutakin kiekkoseuran johdolle.

”Oli hienoa nähdä, että aika lailla samoilla periaatteilla he pyörittävät systeemejä kuin me. Antaa uskoa, että ollaan oikealla tiellä. Uskoisin, että tehdään tällaiset päätökset [kuten päävalmentajan valinta] yhtä perusteellisesti kuin meitä isompi jalkapallo-organisaatio.”

Kansainvälinen kiekkokausi päättyy runsaan kuukauden päästä, mutta Kekäläinen saa lomaa jääkiekosta aikaisintaan heinäkuun lopulla.

Mistä perheessä puhutaan vapaailtoina?

Tiinan kanssa puhutaan tenniksestä, kun vaimoni on innostunut siitä. Katsotaan elokuvia, tv-sarjoja ja syödään yhdessä. Tytöt alkavat olla siinä iässä, ettei heitä paljon enää näe kotona.”

Jääkiekosta ei ainakaan puhuta.

Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen työpaikallaan vuonna 2016.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut