Leijonien ainoalta härältä ei kiekkoa viedä – ”Härski” suojaa kuin Jaromir Jagr

Teemu Hartikainen on Euroopan paras hyökkääjä suojaamaan kiekkoa laidan lähellä. Itävalta ei uskaltanut edes yrittää saada sitä pois häneltä.

Teemu Hartikainen mielipaikallaan ampumassa kiekkoa verkkoon suoraan syötöstä vastustajan puolustuksen keskeltä. Toistaiseksi Tampereella Hartikaisen ruuti on ollut märkää.

21.5. 20:16

Suomen joukkueessa on monta tähteä, mutta vain yksi todellinen härkä.

Kun Teemu Hartikainen ottaa kiekon laidan lähellään suojaukseen, sitä äärimmäisen harvoin häneltä kukaan vastustaja pystyy riistämään – usein ei kahdellakaan pelaajalla – joskus ei kolmellakaan.

Leijonien lauantain vastustaja oli todennäköisesti tutkinut MM-kotikisojen aiempien otteluiden videoita. Itävallan pelaajat tiesivät tilanteen mahdottomuuden. Siksi kukaan heistä ei yrittänyt rynnätä Hartikaisen päälle, kun hänellä oli kiekko.

Suomen avausosuma oli tästä hyvä osoitus. Hartikainen sai pitkät tovit leipoa kiekkoa Itävallan maalin takana ja tarkkailla muiden Suomen pelaajien liikkeitä.

Kun Valtteri Filppula teki sopivan aloitteen maalin eteen, ”Härskin” millimetrin tarkka napsahti lapaan: avausmaali Leijonille.

”Suojaaminen on aina ollut vahvuuteni. Siksi sitä peleissä paljon myös käytän tilanteiden muille luomisessa”, Hartikainen sanoo.

Jokainen pikkupoika haluaa tehdä maaleja tai antaa kaverille hienoja syöttöjä takatolpalle.

Kyllä Hartikaisellekin ne maistuvat, mutta pikkupoikana ulkokentällä paljon tärkeämpää oli pysyä kiekossa tai pallossa.

”Pelasimme pihapelejä usein kaverini kanssa kaksin. Kun muita ei ollut, tuli kokeiltua kaikenlaisia mahdollisia konsteja, miten hän ei saa minulta kiekkoa pois. Siitä suojaustaito on sitten hioutunut koko ajan paremmaksi”, Hartikainen kertoo.

Hartikainen on hommassaan helposti Euroopan paras – häntä parempaa suojaajaa tuskin löytyy NHL:stäkään.

Tšekin NHL-legenda Jaromir Jagr oli härkämäisessä suojaamisessa ehkä vielä pykälän parempi, mutta hän ei pelaa enää kuin jäähdyttelymatseja kotimaassaan Tšekissä.

”Jagr ei alun perin ole ollut minulle mikään esikuva – en ole opetellut omia kikkojani häntä katselemalla. Mutta hänen matsejaan vuosien varrella nähneenä olen huomannut, että hän teki monia juttuja suojaamisessa hyvin samantyyppisesti kuin minä.”

”Siinä mielessä ymmärrän hyvin vertaukset pelityylissäni Jagriin.”

Teemu Hartikainen kiitti Jussi Olkinuoraa voittotorjunnoista.

Teemu Hartikainen hakee vielä turnauksen avausmaaliaan.

Hartikainen ei kuitenkaan ole pelkästään mikään suojaaja. Hyökkääjä on iskenyt maaleja ja pisteitä kovaan tahtiin KHL:ssä yhdeksän viime kauden aikana Ufassa.

Hänen nimissään on suomalaispelaajien yhden kauden (2020–21) piste-ennätys 28+36=64.

MM-kisoissa tilillä on toistaiseksi vain syöttöpisteitä (0+4), vaikka tontteja olisi ollut moneen osumaan.

”Yhtään ei haittaa, vaikka vielä ei verkko venynyt. Luotetaan siihen, että on säästetty osumat ensi viikon tärkeimpiin peleihin. Silloin vasta tärkeimmät ottelut pelataan ja sijoitukset turnauksessa jaetaan.”

Joku voisi luulla, että Hartikaisen vastaus kuuluu perinteiseen ”ei sillä väliä kuka maalit tekee” -jargoniin.

Ilmeestä ja kehonkielestä näkee, että häntä ei oikeasti haittaa.

”Kokemuksesta tiedän, että maalipaikkojen luominen on kaikista tärkeintä. Kun niitä tulee käytännössä joka vaihdossa, kuten ketjullamme Itävaltaakin vastaan, silloin ei kannata olla huolissaan.”

”Olen itse tullut ja me joukkueena olemme tulleet tänne menestymään. Siinä sivussa omien pisteiden määrällä ole mitään merkitystä.”

Hartikainen palkittiin Itävaltaa vastaan Suomen parhaana – kotiyleisö palkitsi hänet rytmikkään äänekkäillä ”Härski, Härski, Härski…” -huudoilla.

”Tosi kivalta tuntuu, kun täysi halli (11 573 katsojaa) huutaa nimeäsi. Tunnelma areenassa oli tänään muutenkin mahtava.”

Lauantain Itävalta-pelissä riitti tunnelmaa.

Ja Suomen lippuja.

Sekä tyylikkäitä sinivalkoisia asusteita.

Jotain Leijonien missiosta kotikisoissa kertoo, että Suomi pelasi omaa joukkuepeliään Itävaltaakin vastaan – vaikkakin säästöliekillä.

”Kukaan ei lähtenyt sooloilemaan ja hakemaan itselleen maaleja. Suhtauduimme tähänkin otteluun tosissamme, vaikka eihän se kieltämättä aina ole yhtä helppoa löytää latausta etukäteen selkeää altavastaajaa vastaan”, Hartikainen myönsi.

Leijonilla on edessään kaksi lepopäivää ennen tiistaina pelattavaa alkulohkon viimeistä ottelua Tšekkiä vastaan.

”Sunnuntaina ei ole mitään joukkuetoimintaa. Jokainen saa tehdä silloin mitä haluaa.”

”Itse vietän sen perheeni parissa. Touhuan jotain kivaa pojan ja tyttären kanssa. Se on paras tapa saada ajatukset johonkin ihan muuhun. Sen jälkeen on taas virtaa täynnä ensi viikon peleihin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut