Onko Leijonien supertähti Miro Heiskanen maailman paras luistelija? Näin vastaa Raimo Summanen

Miro Heiskasen luistelutaitoa on ylistetty maasta taivaisiin.

Miro Heiskanen on sulava luistelija.

21.5. 14:50

Dallas Starsin NHL-puolustajan Miro Heiskasen, 22, luistelutaitoa on ylistetty viime vuosina vuolaasti. Asia on jälleen pinnalla, kun Heiskanen liittyi MM-kotikisoissa kultaa tavoittelevaan Leijonien joukkueeseen.

On pohdittu, onko Heiskanen jopa maailman paras luistelija? Kysymys on tietyllä tapaa populistinen, mutta sinällään varsin kiehtova.

Mitä mieltä asiasta on Leijonien entinen päävalmentaja, omalla pelaajaurallaan voimaluistelijana tunnettu Ilta-Sanomien MM-kisa-asiantuntija Raimo Summanen?

"Moni jääkiekkoilija on keskinkertainen luistelutaidoltaan. Mutta jos puhutaan liikkeestä, niin Miro Heiskanen liikkuu jääkiekkoilijaksi äärimmäisen hyvin”, Summanen vastaa.

"Luisteluvalmentaja Janne Hänninen tiivisti asian hyvin jo 15 vuotta sitten. Jääkiekkoilijan tulee osata liikkua – luistella hyvin on jo sitten eri asia”, Summanen jatkaa.

Hän huomauttaa, että luistelutaidon kokonaisuudessa on monta asiaa.

"Voidaan mitata absoluuttista nopeutta, katsoa luistelun tekniikkaa tai miettiä kestävyyttä”, maailmanmestari Summanen pohdiskelee.

Heiskanen edustaa NHL:ssä Dallas Starsia.

Hän sanoo, että Heiskanen liikkuu omalla pelipaikallaan todella hyvin ja sulavasti.

"Kun puhutaan luistelusta, niin aletaan keskustella myös siitä, että mikä on tämän kyseisen pelaajan pelipaikka ja mikä hänen liikkeensä ja liikkumistyylinsä on suhteessa esimerkiksi pakkipariin ja kentällisen hyökkääjiin. Tässä yhteydessä alkaa sitten jo tulla paljon erilaisia asioita, kun sitä luistelun kokonaisuutta katsotaan”, Summanen, 60, täsmentää.

Summanen huomauttaa siitä, että Heiskanen luistelee erittäin hyvin kiekollisena. Vauhdillinen ja tekninen ero siihen, että luisteleeko kiekollisena vai kiekottomana on Heiskasen kohdalla häviävän pieni, Summanen painottaa.

Takavuosien NHL-puolustajan Reijo Ruotsalaisen mykistävää luistelutaitoa on ylistetty ympäri maailman. Ruotsalaisen, 62, eteneminen kaukalossa on yhä varttuneemmallakin iällä häikäisevää – liki maagista.

Tyyliltään Heiskanen ja Ruotsalainen ovat erilaisia luistelijoita. Näyttäisi siltä, että paine ja puristus muodostuvat heidän lihaksistossaan luistelussa eri tavalla. Myös luisteluasennosta voi löytää eroja.

Summanen ei lähde suoraan vastaamaan, kumpi huippupakeista on absoluuttisesti parempi luistelija, Ruotsalainen vai Heiskanen.

Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Reijo Ruotsalainen huomioi fanit vuonna 2018 Raumalla.

Ylipäätään luisteluun liittyy paljon pelaajan yksilöllisiä ominaisuuksia ja yksilöllisiä fyysisiä seikkoja. Toisin sanoen kaikkia pelaajia ei voi tunkea johonkin samaan muottiin ja sanoa, että tämä on nyt hyvää luistelua.

Esimerkiksi Edmonton Oilersin supertähti Connor McDavid, 25, on kiistatta loistava menijä luistimilla, mutta toisaalta ei voi väittää, että hänen tapansa edetä olisi ainoa oikea tai että hän olisi absoluuttisesti maailman paras luistelija, Summanen huomauttaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut