Leijonien yllättävä maalintekijä muistuttaa Timo Jutilaa: ”Niin paljon en kehtaa valehdella”

Suomi kaatoi Britannian MM-kotikisoissa tennislukemin 6–0. NHL-vahvistusten sijaan Leijonien ykkössankariksi nousi peruspakki Niklas Friman (1+1).

Niklas Frimanin ensimmäinen maajoukkuemaali kimposi brittivahti Ben Bownsin taakse brittipelaajan luistimesta. Harri Pesonen juhlii.

20.5. 21:09

Suomen ja Britannian alkulohkon MM-ottelun piti olla NHL:stä vasta saapuneiden Miro Heiskasen, Esa Lindellin sekä Leijonien muiden alkuturnauksesta tuttujen tehomiesten näytös.

Yllättäen ottelun ykköshahmoksi nousi kuitenkin Suomen avausosuman tehnyt puolustaja Niklas Friman (1+1).

”Niin paljon en kehtaa valehdella, että voisin väittää tarkoituksella laukoneeni vastustajan luistimeen, jotta siitä se kimpoaa maaliin”, Friman hymyili.

”Ihan puhdasta tuuria se oli. Uran ensimmäisen maajoukkuemaalin olisi muutenkin varmasti muistanut, mutta nyt se sattui olemaan vielä vähän erikoisempi kaupan päälle.”

Frimanin osuma jäi lopulta voittomaaliksi, kun Suomi löi Britannian tennislukemin 6–0 (2–0, 2–0, 2–0).

Niklas Friman pelasi viime kauden Helsingin Jokereissa ja HPK:ssa. Ensi kaudeksi hän suuntaa Ruotsin Brynäsiin.

Esa Lindell piti huolen, ettei Robert Dowd peittänyt Jussi Olkinuoran näkökenttää.

Suomalaiset juhlivat brittivaihtopenkin takana.

Brittikannattajat näkyivät ja kuuluivat.

Suomalaisistakin lähti ajoittain ääntä.

Frimanin erikoinen ei ollut perjantain alkuillan ainoa kimmokeosuma. Suomen kuudesta maalista peräti neljä syntyi brittien avustamana tai heidän kauttaan.

Juuso Hietasen laukaus ohjautui vastustajan kyljen kautta, Joel Armian tekemä lipui maaliin puolustajan luistimesta ja Toni Rajalan veto vastustajan lavan kautta omiin.

Perinteisiä tekomaaleja olivat vain Valtteri Filppulan ja Saku Mäenalasen tarkoitukselliset ja tyylikkäät ohjaukset maalin edestä.

Peruspakki Frimanin kausi on ollut monella tapaa mullistava. Helmikuussa hän pelasi ensimmäiset miesten arvokisansa Pekingissä – tuloksena heti olympiakultaa.

Perään ensimmäiset miesten MM-kisat – kotiyleisön edessä.

”Kieltämättä aika unelmaa on ollut. Otetaan kaikki mitä tulee ilolla vastaan.”

Oletko tehnyt jotain erityistä, kun paikka Suomen kisajoukkueissa on auennut?

”En usko mihinkään äkkinäisiin kehitysloikkiin. Pitkäjänteinen työnteko tuo tulosta. Koko kauden pelaaminen on tuntunut jotenkin erityisen hauskalta. Olen nauttinut ja antanut vaan mennä. Ehkä se on ollut ratkaiseva tekijä ja näkynyt myös pelaamisessani”, Friman pohtii läpimurtoaan.

Sami Vatasen työkalu petti alta kesken laukauksen.

Aallot kiersivät Nokia-areenassa.

Suomi löi kiekon kuudesti Ben Bownsin taakse.

Kun tieto Heiskasen ja Lindellin saapumisesta tuli, Friman ei silloinkaan murehtinut omaa kohtaloaan kokoonpanossa.

”Päinvastoin olin tosi iloinen, kun saimme mukaan kaksi maailmanluokan jätkää. Kun katsoo heidän pelaamistaan, ei voi kuin ihailla. Heiskasen luistelu on niin vaivatonta, hän suorastaan lentää jäällä”, Friman hehkutti.

”Täytyy yrittää vähän lähempää ja pidempään tarkkailla, miten Miro sen oikein tekee – ja ottaa siitä itselle vinkkejä, jos se vain jotenkin onnistuu.”

Frimanin oma peli on läpi turnauksen ollut tasaisen varmaa.

”Näkymätöntä. Silloin se on mennyt hyvin, kun ei ole tullut virheitä. Roolijako Sami Vatasen kanssa toimii. Jos hänelle saa annettua helpon syötön, vaikka joskus vähän ahtaampaankin paikkaan, hän kiemurtelee paineen alta hyvin kiekon kanssa pois”, Friman väritteli.

Alivoimalla Friman on muodostanut toimivan pakkiparin Juuso Hietasen kanssa.

”Vieläkin voimme sitä parantaa, mutta toistaiseksi siinäkin kaikki on mennyt hyvin. Ylivoima ja alivoima ovat tosi tärkeitä. Niiden merkitys kasvaa koko ajan turnauksen edetessä.”

Frimanille voisi antaa nöyryysmitalin ja vaatimattomuuspystin päälle. Joukkueen jätkä viimeisen päälle.

Hän ei nähnyt Britannian pelaamisessakaan mitään muuta kuin positiivista.

”Hyvin taistelivat. Etukäteen katselimme videolta heidän yllättäviä ja harvemmin nähtyjä hyökkäyskuvioitaan. Nousivat niillä hienosti kolmen maalin takaa Norjaa vastaan. Valmistauduimme niihin, etteivät nyt päässeet yllättämään.”

”Ihan hyvä, että kisoissa on erilaisia maita. Ihan oikeassa paikassa britit täällä kisoissa ovat.”

Erikoista perjantaina oli myös se, että muutama sata Nokia-areenassa ollutta brittifania päihittivät äänenkäytössä koko muun hallin täyttäneet suomalaiset. Ilman heitä ja heidän rumpuryhmäänsä tunnelma olisi pääosan pelistä ollut tosi hiljainen.

”Huikea on ollut yleisö jokaisessa matsissamme. Kylmät väreet on joka kerta tullut jäälle luistellessa. Nytkin oli tosi hieno tunnelma”, Friman tunnelmoi.

Ei siis siitäkään mitään moitteita.

MM-kultakapteenista Timo Jutilasta sanottiin takavuosina, että hän on viimeisen päälle aina joukkueen puolella.

Samat sanat pätevät Frimaniin.

Itseään häntä ei saa kehumaan millään.

Lue lisää: Toimittaja esitti tökerön kysymyksen naisvalmentajalle MM-kisoissa: ”Se oli virhe, jota kadun”

Lue lisää: Aamulehden perjantain MM-studiossa kuultiin asiantuntijoita ja haastateltiin kiekkofaneja – katso tallenne lähetyksestä

Lue lisää: Näin Jukka Jalonen kommentoi Leijonien perjantain peliä: ”Tyly peli meiltä”

Lue lisää: Leijonien Toni Rajala esitti tärkeän toiveen suomalaisille kisatunnelmasta: ”Kun on kalliin lipunkin ostanut”

Lue lisää: Leijonat on ollut MM-kisojen eliittiä erikoistilanteissa, mutta se on silti osa-alue, jonka kapteeni nostaa yhä kehityskohteeksi

Lue lisää: Erikoisten maalien kavalkadi ei lannistanut Nokia-areenan kiireisintä työntekijää perjantaina – Ben Bownsin rooli on tulos tai ulos: ”Se on osa tätä työtä”

Lue lisää: Miro Heiskanen kohautti suomalaisyleisöä heti häikäisevällä tempulla – Tappara-puolustaja ansaitsi itselleen aitiopaikan show’hun: ”Ei tainnut pelissä tulla edes hiki?”

Lue lisää: Leijonien puolustaja Niklas Friman tekemästään avausmaalista: ”Olihan se tuuria”

Lue lisää: Leijonille selvä voitto Britanniasta 6–0 – pomput ja kimmokkeet Suomen puolella

Lue lisää: Riku Kangasalta pisti alulle Leijonat-pelien ensimmäisen aallon– Katso tv:stä tutun fanin haastattelut

Mitä Tapahtui?

Kimmokemaalien ennätys

1. erä: Britit muodostivat maalilleen viiden miehen puolustuskilven ja toivoivat kestävänsä ilman takaiskuja. Taktiikka kolahti kerran omaan luistimeen ja kerran omaan kylkeen, kun Niklas Frimanin syöttöyritys ja Juuso Hietasen maalille toimitus päätyivät ohi maalivahti Ben Bownsin: 2–0.

2. erä: Miro Heiskanen väläytteli kiekonkäsittelyään, huikeaa luisteluaan ja syöttötaitoaan. Tehotilastoihin merkintöjä ei tullut, kun pelikaverit eivät paikkojaan hyödyntäneet. Valtteri Filppulan ohjurimaali ja Joel Armian läpiajon päätteeksi syntynyt kimmokeosuma paketoivat pelin lopullisesti.

3. erä: Saku Mäenalanen ohjasi maalin edestä 5–0. Kun Toni Rajalalle merkitty 6–0-osuma kimposi brittipakin lavasta omiin, syntyi samalla Suomen kimmokemaalien ennätys yksittäisessä ottelussa.

Entä nyt? Suomi-Itävalta Nokia-areenassa lauantaina klo 16.20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut