Kommentti: Leijonat kaipaa firma­lippulaisten sekaan omaa Pohjoiskaarrettaan

Suomessa menemme katsomoon olettaen, että tunnelman hoitaa joku muu, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Mikko Pajala.

Pohjoiskaarre piti tunnelmaa yllä, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtasi Italian EM-karsinnoissa Ratinassa syyskuussa 2019.

21.5. 8:30

Aamulehti

”Suomi! Suomi! Suomi!”

Lähes koko yleisö innostuu toviksi huutamaan. Sitten tulee hiljaista.

Aalto lähtee kiertämään katsomoa, ja äänentaso nousee taas – mutta vain hetkeksi.

Maalit, Curt Lindström, Kummeli. Nämäkin toimivat hetkellisinä tunnelman nostattajina, mutta kaikkiaan elämykset Nokia-areenalla ovat jääneet Leijonien MM-kotikisoissa odotettua vaisummiksi. Terävää innostusta seuraa aina lähes hiirenhiljaisuus.

Ei ole ihmekään, että ruotsalaiset kritisoivat rajuin sanankääntein keskiviikon Suomi–Ruotsi-pelin tunnelmaa. He eivät tiedä, että me suomalaiset menemme urheilu­katsomoon olettaen, että tunnelman hoitaa joku muu.

Ja numerolla 22 pelaavaa Onnista fanittavien yrityslippulaisten kansoittamiin MM-katsomoihin ne jotkut muut eivät ole mahtuneet.

Tunnelmalle ja suuren yleisön osallistumiselle pohjan luo kannattajaosastot, jotka ovat keskittyneet yleensä tiettyyn katsomonosaan.

Mainio esimerkki toimivasta kannattaja­osastosta on ollut kiekko-Ilveksen Osasto 41. Sen osuutta keväällä suurella vimmalla nousseeseen Ilves-buumiin ei sovi vähätellä.

Kun järjestäytyneet aktiivikannattajat ovat luomassa tunnelmaa, syttyy muukin yleisö herkemmin. Tästä luultavasti paras osoitus vuosikausiin kotimaassa oli Ilveksen ja Turun Palloseuran välinen miesten jääkiekkoliigan välieräsarja.

Tunnelma oli molemmilla paikkakunnilla aivan loistava. Oli jopa vaikea uskoa, että meilläkin voi olla tällaista.

Maa- ja seurajoukkueilla on toki eronsa, mutta järjestetyn kannattaja­toiminnan toteuttamisen ei pitäisi olla mahdotonta maaotteluissakaan. Se on nähty jo ainakin jalkapallossa ja koripallossa.

Leijonat tarvitsisivat oman versionsa Pohjoiskaarteesta tai Kuudennesta pelaajasta, joka kasaisi sinivalkoisen kannattajamassan yhteen lätkän MM-kisoissa meillä ja muualla.

Lipunmyyntiasiat vaatisivat järjestelyä, mutta jos Jääkiekkoliitto ottaisi asiaa hoitaakseen, ei senkään luulisi olevan ylitsepääsemätön ongelma – esimerkiksi saksalaiset ovat saaneet Helsingin A-lohkossa keskitettyä hyvin voimiaan.

Jääkiekko koskettaa MM-kisojen aikaan kansan syviä rivejä tavalla, johon jalkapallossa on ylletty korkeintaan viime kesän miesten EM-kisojen aikaan, koripallossa ei ikinä.

Kiekkoyleisölle ei kuitenkaan ole kukaan muu luomassa tunnelmaa, jonka mukaan voisi tempautua. Nykyisellään kourallinen brittikannattajiakin riittää lyömään laudalta leijonafanit kotikisoissa.

Lue lisää: Miten näin voi olla? Suomalaisyleisö on Leijonien pelatessa hiljaa kuin kirkossa – Jääkiekkoliitto vaihtoi infernaalisen tunnelman isoon eurosäkkiin

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut