Kommentti: Leijonissa luvassa kaikkien aikojen pakkiherkkua

Miro Heiskanen ja Esa Lindell ovat NHL-näyttöjensä perusteella kovin puolustajakaksikko, joka on pelannut Leijonissa MM-kisoissa 2000-luvulla, kirjoittaa toimittaja Jussi Heimo.

Miro Heiskanen liittyi Leijonien mukaan torstaina suuren huomion saattelemana.

19.5. 17:46

Perjantaina on tarjolla poikkeuksellista puolustajaviihdettä, kun NHL-joukkue Dallasista torstaina Tampereelle saapuneet Miro Heiskanen ja Esa Lindell luistelevat jäälle Britanniaa vastaan.

Alkuviikon suurimmat hehkutukset mediassa sai Heiskanen. Vähintään yhtä suuret otsikot olisi ansainnut Lindell.

Heiskasesta julistettiin, että hän on tullessaan kotikisojen valovoimaisin tähti ja tekee Suomesta ylivoimaisen mestarisuosikin.

Heiskanen voi tehdä yksinkin jäällä taikojaan, pyörittää kaikki tulevat vastustajat sekaisin, iskeä maaleja ja pohjustaa syötöillään tekopaikkoja tiuhaan tahtiin myös muille.

Heiskanen näytti NHL:n kuplapudotuspeleissä, että parhaimmillaan hän pystyy todella dominoimaan MM-kisoja paljon kovemmassa ympäristössä. Hän teki eurooppalaiselle puolustajalle ennätykselliset 26 (6+20) tehopistettä, kun Dallas raivaisi tiensä Stanley Cupin finaaliin syksyllä 2020.

Heiskanen teki Dallasissa päättyneellä kaudella runkosarjan 70 ottelussa 36 pistettä.

Hyvä on Heiskanen NHL:ssä ollut sen jälkeenkin – yksittäisissä otteluissa jopa häikäisevä – mutta 40 tehopisteen raja runkosarjassa on rikkomatta (70. 5+31=36). Arviot taalaliigan parhaan puolustajan palkinnon (Norris Trophy) voittamisesta ovat pitkän kauden tehojen perusteella vielä ennenaikaisia.

Vertailun vuoksi: Ruotsin MM-kisojen ykköspakki Oliver Ekman-Larsson (Vancouver) on pelannut yli 40 pinnan kauden jo viisi kertaa, Rasmus Dahlin (Buffalo) kolmesti. Kanadan Thomas Chabot (Ottawa) teki ennätyskaudellaan 55 pinnaa ja tälläkin kaudella Miroa enemmän. Saksan Moritz Seider (Detroit) nakutti heti tulokaskaudellaan 50 (7+43) pistettä.

Lindellin saapuminen muuttaa asetelmaa oleellisesti. Hänestä Suomi saa todellisen alakerran isännän, jolta käy homma kuin homma. Lindellin tulo lisää myös Heiskasen mahdollisuutta loistaa.

Fakta

Leijonien pistepörssin MM-kisoissa voittaneet puolustajat

1965 Suomi – Jarmo Wasama Ilves 7. 3+1=4

1971 Sveitsi – Ilpo Koskela Jokerit 10. 6+1=7

1975 Länsi-Saksa – Pekka Marjamäki Tappara 10. 6+2=8

2006 Latvia – Petteri Nummelin Lugano 9. 3+11=14

2010 Saksa – Petteri Nummelin Lugano 6. 1+6=7

(Kisavuosi ja isäntämaa, nimi, seura ottelut, maalit+syötöt=pisteet)

Kaikkien aikojen pari?

Brittejä vastaan Heiskasta ja Lindelliä ei vielä nähdä vakiparina, mutta ensi viikolla turnauksen ratkaisevissa peleissä tämäkin vaihtoehto saatetaan kokea.

Mikäli näin käy, luvassa on sellaista pakkiherkkua, jota ei MM-kisoissa suomalaiselta puolustajaparilta ole miesmuistiin nähty.

Heiskanen ja Lindell yhdessä muodostaisivat turboparin, jonka edessä mikä tahansa ketju voisi hyökätä rohkeasti.

Kaksikon NHL-pelejä paljon nähnyt St. Louisin nykyinen kykyjenetsijä ja Suomen ensimmäisen olympiamitalijoukkueen (Calgary 1988) kapteeni Timo Blomqvist nostaa esiin kiinnostavan pointin.

”Heiskanen ja Lindell pystyvät NHL:ssä vetämään väsymättä lähes puolet pelistä. Kovalla tempolla paljon kovempia vastustajia vastaan. MM-kisoissa helpommassa ympäristössä yksittäisessä pelissä tarvittaessa vaikka 40 minuuttia”, Blomqvist värittää.

Jalonen on jakanut aiemmissa arvokisoissa vastuuta melko tasaisesti kahdeksalle pakille, jotta kaikki ovat virkeitä vielä turnauksen tärkeimmissä peleissä. Nyt työkalupakissa olisi käytettävissä myös ihan erilaisia vaihtoehtoja. Samanlaisia kuin kovista NHL-pakeista useana keväänä nauttineella Ruotsilla.

Heiskanen harjoitteli torstaina ensi kertaa Leijonien mukana.

Miten Heiskanen–Lindell vertautuu viime vuosina tai MM-kisoissa kautta aikojen pelanneisiin Suomen pakkipareihin? Kun yksikään Leijonien pakkikaksikko ei ole säkenöinyt 2010-luvulla, täytyy kaivaa vastausta sitä ennen pelatuista MM-kokoonpanoista.

Lopputulos: Heiskasen ja Lindellin vertaista paria ei löydy sieltäkään. Paria, jotka ovat pelanneet yhtä aikaa NHL:ssä – yhtä kovassa tähtiroolissa.

Suomen jääkiekkohistorian paras puolustus oli Torinon olympiakisoissa 2006. Parit Kimmo TimonenTeppo Numminen, Petteri NummelinSami Salo, Aki BergToni Lydman, (7. puolustaja Antti-Jussi Niemi) alkavat tuntua jo vertailukelpoisilta.

Mutta MM-kisoista yhtä hyvä pari kuin nykyvireiset Lindell ja Heiskanen?

Nummelin kaikkien aikojen tehokkain

Latviassa 2006 Suomen ykköspari oli Berg–Nummelin. Päästään jo sinnepäin – Nummelin oli jäätävässä vireessä. Hän oli Suomen tehokkain pelaaja kaikkien aikojen tehokkaimmalla puolustajan MM-kisasaldolla: 9 ottelua, 3+11=14.

Nummelin takoi pisteitä lähes yhtä kovaan tahtiin myös keväällä 2001 Saksassa: 9 ottelua, 1+12=13. Silloin Suomella ei kuitenkaan ollut vakipareja. Seitsemän pakin rotaatiossa Nummelinin vierellä vaihtelivat Ossi Väänänen, Marko Kiprusoff, Antti-Jussi Niemi, Janne Grönvall sekä vain välierän ja finaalin pelannut Berg.

Kimmo Timonen ja Jere Karalahti loistivat yhdessä ja erikseen MM-kisoissa 1998 ja 1999. Nashvillessa vasta tulokaskauden pelannut Timonen ja HIFK:n silloinen ykköspakki Karalahti eivät kuitenkaan olleet Lillehammerissa yksilöinä Heiskasen ja Lindellin nykyisellä NHL-tasolla.

Kovia yksittäisiä NHL-puolustajia Suomella on ollut samaan aikaan MM-kotikisoissa 1991 ja 1997, kuten Jyrki Lumme ja Teppo Numminen, mutta he eivät ikinä pelanneet vakituisesti samassa parissa.

Uskottava se on, kun tilastot ja aiempien kisojen kokoonpanotkin sen vahvistavat.

Miro Heiskanen ja Esa Lindell olisi ainakin paperilla Suomen kaikkien aikojen kovin pakkipari MM-kisoissa.

Teot tulevan reilun viikon aikana näyttävät, ovatko he sitä myös kaukalossa.

Fakta

Tehokkaimmat Suomen puolustajat yhdessä MM-turnauksessa

1) Petteri Nummelin Lugano 9. 3+11=14 – Latvia 2006

2) Petteri Nummelin Lugano 9. 1+12=13 – Saksa 2001

3) Markus Nutivaara Columbus (NHL) 8. 3+6=9 – Tanska 2018

4) Sami Salo Ottawa (NHL) 9. 3+6=9 – Saksa 2001

5) Pekka Marjamäki Tappara 10. 6+2=8 – L-Saksa 1975

6) Jere Karalahti HIFK 10. 5+3=8 – Norja 1999

7) Tapio Levo Ässät 8. 4+4=8 – Ruotsi 1981

8) Juha Rantasila HIFK 10. 4+4=8 – T-slovakia 1972

9) Petteri Nummelin 7. 3+5=8 – Venäjä 2007

10) Hannu Virta TPS 10. 3+5=8 – Ruotsi 1989

11) Kimmo Timonen HIFK 10. 2+6=8 – Sveitsi 1998

12) Pekka Rautakallio HIFK 10. 1+7=8 – L-Saksa 1983

13) Timo Jutila Tappara 8. 5+2=7 – Ruotsi 1995

(Nimi, seura ottelut, maalit+syötöt=pisteet, isäntämaa ja vuosi)

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut