Naisten ja miesten hiihtomatkat aiotaan muuttaa yhtä pitkiksi jo tulevalle maailmancupin kaudelle

Kerttu Niskanen kertoi olevansa ”tosi tyytyväinen”. Krista Pärmäkoski odottaa 50 kilometrin kisoja mielenkiinnolla.

Kerttu Niskanen on monesti sanonut viihtyvänsä parhaiten pidemmillä matkoilla, joten hänelle FIS:n historiallinen päätös sopii hyvin. Kuva marraskuulta 2021.

19.5. 12:42

Naisten kilometri on ollut hiihdon arvokisoissa ja maailmancupissa vuosikausia noin 600 metriä, mutta nyt tähän on tulossa muutos.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihtokomitea päätti keskiviikkona, että jo ensi kaudesta alkaen naiset ja miehet kilpailevat maailmancupissa ja nuorten MM-kisoissa samoilla matkoilla.

Ensi talven yleisen sarjan MM-kisojen osalta asiasta päätetään FIS:n mukaan vasta vuoden päästä.

Kyseessä on maastohiihtokomitean esitys, jonka FIS:n hallituksen odotetaan siunaavan seuraavassa kokouksessaan 26. toukokuuta.

FIS:n tiedotteen mukaan naisten ja miesten kilpailumatkojen yhdenmukaistaminen on ollut keskusteluissa jo vuosia.

Yleisurheilussa naisten ja miesten kestävyysjuoksumatkat maratonia myöten ovat olleet samat jo pitkään.

Ampumahiihdossa naisten matkojen pituudet ovat olleet selvästi lähempänä miehiä kuin maastohiihdossa, 75–80 prosenttia.

Maastohiihdossa naiset ja miehet ovat jo kauan hiihtäneet samat matkat pitkien matkojen Ski Classics -sarjassa, myös 90 kilometrin Vasaloppetissa.

Viime vuosina suuri osa maailmancupin kilpailuista on menty sillä kaavalla, että naiset ovat hiihtäneet 10 ja miehet 15 kilometriä. Välillä naisten matka on ollut vain puolet miesten matkasta. Pitkinä matkoina naiset ovat hiihtäneet 30 ja miehet 50 kilometriä.

Vain sprintissä matkat ovat olleet yleensä saman pituiset.

Nyt FIS:n maastohiihtokomitea esittää, että maailmancupin matkat ovat vastedes sprintti sekä 10, 20 ja 50 kilometriä. Mc-tasolla vain harvoin hiihdettävä yhdistelmäkilpailu eli skiathlon on 20 kilometriä (10+10).

Helsingin Sanomat kirjoitti naisten ja miesten hiihtomatkojen epäsuhdasta muun muassa runsaat viisi vuotta sitten. Silloinen päävalmentaja Reijo Jylhä totesi, että suuri ero naisen ja miesten matkoissa on jäänne menneiltä vuosikymmeniltä, eikä sitä voi perustella kestävyysominaisuuksilla.

Samaan juttuun tehdyssä pienimuotoisessa kyselyssä Kerttu Niskanen sanoi olevansa ”ehdottomasti” sillä kannalla, että naisten kilpailumatkat voisivat olla pidempiä.

Päättyneellä kaudella Niskanen oli Suomen menestynein naishiihtäjä. Pekingin olympialaisissa hän saavutti 10 kilometrillä hopeamitalin ja oli 30 kilometrillä pronssilla. Maailmancupissa hän voitti yhden osakilpailun. Se tapahtui Tour de Ski -kiertueella.

Niskasen kanta ei ole lieventynyt viiden vuoden takaisesta.

”Olen tosi tyytyväinen siitä päätöksestä. Minulle sopivat pidemmät matkat”, Niskanen viestitti torstaina mielipiteensä naisten ja miesten yhtä pitkistä kilpailumatkoista.’

Krista Pärmäkosken mielestä muutos ei ole naisille kovin suuri.

”Skiathlon on kerran tai kahdesti kaudessa, ja viisi kilometriä lisää ei ole iso muutos”, Pärmäkoski sanoi.

Poikkeuksen tekee 50 kilometriä, joka hiihdetään kauden lopussa todennäköisesti viime vuosien tapaan Oslon Holmenkollenilla.

Pärmäkoski mainitsi, että hän on pisimmillään hiihtänyt kilpaa 37 kilometriä.

”50 kilometriä tulee olemaan mielenkiintoisin muutos. Johaug on poissa, ja lisäksi on fluorikielto. Nyt naisetkin joutuvat miettimään tankkauksia ja mitä kisoja Kollenin ympärillä pystyy hiihtämään. Siinä näytti olevan tarjolla paljon kisoja, joten kaikkia ei pysty hiihtämään. Varmasti poisjääntejä nähdään kisoista”, Pärmäkoski mietti.

Niin ikään Suomen kokeneimpiin maajoukkuehiihtäjiin kuuluva Anne Kyllönen kommentoi, että asiassa on monta näkökulmaa.

”Minusta nykyiset matkat ovat olleet hyvät. Muutos voi toisaalta nostaa uusia urheilijoita esiin, mutta huonoimmillaan tekee erot suuriksi ja katsojien kannalta tylsempää katsottavaa. Omalta kohdalta uskon, että myös pidemmät matkat sopivat hyvin”, Kyllönen sanoi.

Johanna Matintalo sanoi pitävänsä erityisen hyvänä sitä, että skiathlon pitenee 20 kilometriin.

”Vanha 15 oli mielestäni turhan nopeatempoinen kahden tyylin kisaksi. Kympin rinnalle on mukava saada 20 kilometrin kisoja. 50 kuulostaa aika pitkältä matkalta, mutta mielenkiinnolla odotan, miten se tulee käyttäytymään esimerkiksi aikaerojen suhteen”, Matintalo sanoi.

Tunnettu tosiasia on, että FIS on kehittänyt kilpailumuotoja 20:n viime vuoden aikana yksinomaan televisioinnin ehdoilla.

Kun naisten kilpailuista tulee myös ajallisesti pidempiä, myöhemmin selviää, miten haastavaksi tv-aikojen sovittaminen muiden talvilajien kanssa muodostuu, kun se jo tähänkin asti on ollut työlästä.

”Toivottavasti tv-slotti on riittävän pitkä naisille”, Pärmäkoski hymähti viitaten 50 kilometrin kisaan.

Hiihdon Suomen cupin johtajan Hannu Koivusalon mukaan kotimaassa ei ole vielä keskusteltu, pitäisikö myös esimerkiksi SM-kisoissa siirtyä yhtä pitkiin matkoihin.

”Ensi kausi mennään todennäköisesti vielä vanhalla mallilla”, Koivusalo sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut