Analyysi: Suomen täytyy saada kuntoon osa-alue, joka jäi puuttumaan rakasta Tre Kronoria vastaan

MM-turnauksen alkusarjaa on melkein viikko jäljellä, ja nyt jo Ruotsi tarrasi lujalla otteella lohkovoittoon, kirjoittaa Heikki Miettinen analyysissään.

Sinnikäs ruotsalaiskannattaja sai lopulta juhlia Suomi-fanien keskellä voittoa keskiviikkona.

18.5. 23:36

Kasvonsa uudistanut Ruotsin kiekkomaajoukkue hiljensi Tampereen Nokia-areenan. Emil Bemströmin voittomaalikisassa laukoma osuma riitti 3–2-voittoon.

Kukaan muu ei onnistunut saamaan kiekkoa häkkiin.

Voittolaukauskisa on aina pientä kiekkolottoa, jossa ainakin suomalaisten keinot loppuivat matkalla kohti maalivahti Magnus Hellbergiä.

Vielä Pekingin olympialaisissa Tre Kronor hävisi Leijonille alkusarjassa, mutta kyseisestä Ruotsin joukkueesta on enää rippeet jäljellä. Vain kahdeksan pelaajaa kelpasi Pekingistä Tampereelle.

Ruotsi vaihtui sitten olympialaisten, mutta ei niin paljon, että Leijonilla olisi ollut hätää, päinvastoin.

Päävalmentaja Jukka Jalonen luotti 17:ään olympiavoittajaan ja höysti ryhmäänsä muutamilla saatavilla olleilla NHL-pelaajilla.

Puolustaja Adam Larssonin vanhanaikaisella tekemä avausmaali hämmensi Leijonien peliä. Se oli Suomen kuuluisan neloskentän heikoin vaihto muutamaan vuoteen.

Mikko Lehtosen tasoitus ja Sami Vatasen tekemä johtomaali herättelivät toiveita voitosta, jotka Joel Kellman hukutti 2–2-maalillaan.

Yksi asia Leijonien pelistä jäi puuttumaan: tehokkuus. Kaikessa muussa joukkue oli joko Tre Kronorin rinnalla tai edellä.

Leijonien koneistossa on vielä liikaa kitkaa. Mihin kummaan Joel Armia katoaa joka kerta, kun hän tulee jäälle. Yli 400 NHL-ottelun rutiinilla ei saisi jäädä niin helposti kellumaan pelin ulkopuolelle. Hänen täytyisi tunkea eturiviin vaihdosta toiseen.

Armian voi olla vaikea sisäistää Leijonien pelisysteemiä. Nyt hän näyttää siltä kuin olisi lähtenyt leikkiin mukaan mutta ei tiedä, mitä leikitään.

Mikko Lehtoeon syötti upeasti Sami Vataselle takatolpalle, ja Suomi meni johtoon 2–1.

Sami Vatanen ja 2–1.

Puolustuksessa alkaa karuselli pyöriä, kun Miro Heiskanen ja Esa Lindell liittyvät mukaan. Joku nelikosta Juuso Hietanen, Ville Pokka, Niklas Friman, Mikael Seppälä joutuu kiertäväksi katsomolähettilääksi.

Ylivoimaankin tulee muutoksia, vaikka se on sinänsä toiminut. Heiskanen on sen verran laatupelaaja, ettei häntä voi istuttaa vaihtopenkillä, kun ylivoima pyörii. Lindell ottaa yhtä ison vastuun alivoimalla, vaikka Heiskanen osaa senkin puolen.

MM-kiekon alkusarjan päätökseen on aikaa lähes viikko, mutta nyt jo jaettiin lohkon ykköspaikkoja. Ruotsi ottaa sen Tampereella, ellei jää sula Nokia-areenasta.

Helsingissä pelataan Kanadan tahdissa, ja Suomen lohkossa Tampereella on käynnissä tuolileikki, kuka välttää Kanadan kohtaamisen puolivälierissä.

Leijonat pelaa vain ja ainoastaan mestaruudesta, mutta joukkue kulkisi kohti viimeistä ottelua mieluummin sitä reittiä, jossa Kanada tulee vastaan mahdollisimman myöhään.

Venäjää ei kovinkaan moni kaipaa Suomen MM-turnauksessa, mutta sitä tosiasiaa ei voi paeta, että alkulohkot heilahtivat epätasapainoon, kun Ranska otti Venäjän paikan Helsingin jäähallissa.

Valko-Venäjän poissaololla ei ole pienintäkään merkitystä. Itävalta on ollut suorastaan hurmaavan pirteä paikkaaja.

Tampereen Nokia-areenalla lingotaan jatkopaikkoja järjestykseen täysillä kierroksilla, kun tuskin kukaan nelikosta Suomi, Ruotsi, Yhdysvallat, Tšekki ehdoin tahdoin haluaa heittäytyä kanadalaisten syliin.

Kiekkomaailman NHL-kortit sekoitetaan joka kevät uudelleen. Suomen kiekkopiireissä hämmästeltiin Pariisin ja Kölnin kisojen aikaan 2017, miten Ruotsin maajoukkueen päävalmentaja Rikard Grönborg onnistui rakentamaan moottoritien levyisen väylän MM-kisojen ja NHL:n välille.

Samaan aikaan Leijonista ei saatu puheluita toimimaan Pohjois-Amerikan suuntaan.

Nyt on asvaltti sulanut Tre Kronorin nelikaistaiselta valtaväylältä, eikä NHL-kortti olekaan enää valttia.

Ruotsissa on puhuttu enemmän kieltäytymisistä kuin mukana olevista.

Pariisissa ja Kölnissä Ruotsilla oli peräti 19 NHL-pelaajaa mukana, ja tulosliuska kertoo loput: MM-kultaa.

Tampereelle Tre Kronor sai yhdeksän NHL-apua Suomi-ottelun alkuun mennessä, ja menestyksen perässä on pitkä rivi kysymysmerkkejä.

Leijonat ei pääse yhdeksäänkään NHL-apuun, mutta Suomen peli perustuukin vielä enemmän kollektiiviin kuin Ruotsin nykyään. On jopa hyvä, ettei kakkostason NHL-pelaajat tunge mukaan liian suurella joukolla, siinä voisivat vanhat ja toimivat suunnitelmat lentää paperikoriin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut