Juuso Hietasen pitkä ura Leijonissa huipentuu ”aika todennäköisesti” kotikisoihin – Venäjä jäi taakse juuri ennen traagista kevättä

Kotiin palaava Juuso Hietanen kuuluu Leijonien vaatimattomiin luottohahmoihin. Kotikisat ovat hänelle 11:nnet – ja luultavasti viimeiset aikuisten arvokisat.

Juuso Hietanen Leijonien aamujäillä maanantaina ennen Yhdysvallat-ottelua.

16.5. 14:54

Aamulehti

Leijonien viime vuosien menestys on pohjautunut pitkälti luottamukseen. Luottamukseen siitä, miten pelaajat sitoutuvat joukkueeseen, pelitapaan ja ammattimaisuuteen. Siitä, miten pelaajat voivat luottaa valmennuksen sanaan.

Ja luottopelaajiin. Heihin, jotka ovat muodostaneet Leijonien rungon jo vuosikausien ajan, ulkopuolisista kriittisistä äänistäkin huolimatta. Yksi näistä luottopelaajista on Juuso Hietanen, puolustuksen hiljainen mutta kantava voima.

Hietaselle, 36, meneillään oleva MM-turnaus on 11:s aikuisten arvokisaedustus. Luultavasti se on myös viimeinen.

”Onhan se aika todennäköistä”, Hietanen myöntää.

”Mennään kuitenkin peli kerrallaan ja katsotaan kisojen jälkeen vielä tilannetta uudestaan.”

Lue lisää: Tamperelaisjuniorit, muistivihko auki ja lyijykynät teräviksi – Miro Heiskanen on paras Tampereella pelannut jääkiekkoilija liki 10 vuoteen

Eräänlainen kruunu maajoukkueuralle tuli jo Pekingin olympialaisissa. MM-kultavuodet olivat sattuneet jäämään Hietaselta väliin, joten olympiakulta oli hänelle ensimmäinen arvokisavoitto.

Oikealta laukova Hietanen on muodostanut olympiakisojen tapaan Suomen ykkösparin Mikko Lehtosen kanssa. Yhteisten kokemusten muodostuminen helpottaa yhteispeliä.

”Ei tarvitse niin paljon sopia asioita, vaan ne tulevat jäällä automaattisesti”, Hietanen kuvailee.

Puolustuksen kuvioita muuttaa jonkin verran ennen maanantain aamujäitä tullut uutinen: Dallasin puolustajatähti Miro Heiskanen saapuu Leijoniin. Heiskasen on tarkoitus liittyä mukaan joukkueen toimintaan torstaina.

”Huippupelaaja. Hienoa, että saamme hänet joukkueeseemme”, Hietanen toteaa.

Alkulohkossa Leijonien vastustajien taso on porrastetusti noussut. Norjan ja Latvian jälkeen maanantai-iltana vastassa on Yhdysvallat.

”Tulee varmaan vauhdikas ja kova peli. Meidän pitää pikkusen parantaa taas pelaamistamme. Hyvä joukkue on vastassa, joten alusta lähtien on oltava valmiina.”

Lue lisää: Aamulehti esittelee Leijonien vastustajat – USA:n tähtenä loistaa NHL-kaukaloissa eniten urakoinut puolustaja

Vaikka Hietanen on ollut maajoukkueen runkopelaajia kauan ja tehnyt pitkän ja komean uran Euroopan huippusarjoissa, on hän saavutuksiinsa nähden lentänyt hieman tutkan alla.

Vaatimaton persoona ei ole tehnyt itsestään numeroa tai kaivannut otsikoihin. Pelityylikään ei ole räiskyvä mainioista pistemääristä huolimatta.

Osittain asiaa selittää myös uran reitti. Hietanen ehti pelata ulkomailla kaikkiaan 15 vuoden ajan, mutta NHL ei ollut koskaan ajankohtainen. Täydet kymmenen vuotta kului Venäjällä, ensin Nižni Novgorodissa ja sitten Moskovassa.

Asiat muuttuvat kuitenkin nopeasti. Vielä tuolloin Venäjä ja KHL koettiin yleisesti kiekkoilijoille hyväksi pelipaikaksi, vaikka itäliigan taustat tiedettiinkin osittain arveluttaviksi. Arjessakaan ei Hietasella ja monilla muilla suomalaispelaajilla ole ollut kummemmin moittimista.

Meneillään oleva MM-turnaus on Juuso Hietaselle kahdeksas. Kuva keväältä 2015.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärjisti tilanteen nopeasti: Venäjällä pelaamisesta tuli yhtäkkiä eettisesti täysin kestämätöntä.

”Tosi surullista, toivottavasti se on nopeasti ohi”, Hietanen toteaa Venäjän hyökkäyksestä.

Hietanen itse ei kuitenkaan joutunut tukalaan paikkaan kesken pelikauden, sillä hän siirtyi jo viime kaudeksi Moskovan Dynamosta sveitsiläiseen HC Ambrì-Piottaan.

Nyt edessä on paluu kotiin. Hämeenlinnalainen teki kasvattajaseuransa HPK:n kanssa 2+1-vuotisen sopimuksen.

”Innoissaan menen takaisin, 15 vuotta tuli oltua ulkomailla, joten nyt on kiva palata HPK:hon.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut